(FOTO) V Dražgošah Kučan ostro kritiziral sedanjo vlado, očita ji, da želi ustvariti drugo republiko. Pozval je k cepljenju

Današnje podobe fašizma niso enake tistim iz polpretekle zgodovine, a izhodišča so enaka, je v slavnostnem govoru dejal o politiki aktualne vlade nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nekdanji predsednik Milan Kučan je bil slavnostni govornik na spominski slovesnosti v Dražgošah.

Robert Balen

Današnje podobe fašizma niso enake tistim iz polpretekle zgodovine, a izhodišča so enaka, je v slavnostnem govoru dejal o politiki aktualne vlade nekdanji predsednik države Milan Kučan

"Pred osemdesetimi leti se je tu na obronkih Jelovice zgodilo, kar se v vojnah dogaja. Izzvalo je vse, kar je v človeku najžlahtnejšega, zbudilo pa tudi, kar je v njem najslabšega," je v Dražgošah dejal nekdanji predsednik države Milan Kučan, govornik letošnje že 65. slovesnosti obeleževanja spomina na dražgoško bitko. V eni večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji z zgodovinskim pomenom za celo Evropo se je Cankarjev bataljon spopadel z okupatorjem, temu pa je sledilo maščevanje, zločinsko dejanje, nad vaščani Dražgoš. V prvem velikem uporu okupatorju pri nas je življenje izgubilo 41 Dražgošanov in 9 partizanov, vas pa je bila požgana in popolnoma porušena. "Ker so se uprli tistim, ki so ogrožali svobodo, mir, jezik in kulturo," je med drugim izpostavil predsednik organizacijskega komiteja prireditev v Dražgošah, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič.

Robert Balen

Vrednote resnične zgodovine

"Pridem vsako leto z bohinjske strani. Ker mi je spomin na NOB zelo pomemben in mi marsikdaj da navdih. Zagovarja vse vrednote, ki so človeške, a jih danes skorajda ni več - tovarištvo, prijateljstvo, pomoč," v bližini spomenika žrtvam v Dražgošah razlaga Bojan Trseglav, predsednik Krajevne zveze borcev Zasip pri Bledu. Skupaj z drugimi člani, praporščaki, se udeležujejo proslav po vsej Sloveniji. Udeleženec proslav doma in v nekdanji skupni državi je tudi Franc Bavec, praporščak notranjskega odreda: "Zavedati se moramo, da če ne bi bilo partizanskega boja, ne bi bilo Slovenije, niti Jugoslavije." Ob tem poudari, da je bil NOB častni boj, "ne glede na to, kaj se zdaj dogaja", pri čemer ima v mislih potvarjanje zgodovine. Danes gre za tradicijo in spomin na naše starše in druge sorodnike, ki so bili v partizanih, dodaja njegov prijatelj Branko Kovač, Bavec pa pristavi, da je bil njegov oče v sloviti XIV. diviziji in je bil tisti, ki je pokopal pesnika Karla Destovnika Kajuha.

Robert Balen
Robert Balen

"V Dražgoše prihajava že deset let, ker spoštujeva vrednote resnične zgodovine, ne te potvarjene," o dogajanju v državi pravita Igor in Mirjam Špacpan iz Solkana. Tudi njuni sorodniki so se borili v NOB pravita, z udeležbo na slovesnosti se poklonita njihovemu spominu. "Letos pa je to še toliko bolj pomembno," še enkrat pokažeta na politične razmere. In prav slednje je v slavnostnem nagovoru izpostavil tudi nekdanji predsednik države ter potegnil vzporednice s fašizmom.

Raztreščeni kot še nikoli doslej

"Razumljivo, današnje podobe fašizma niso enake tistim iz polpretekle zgodovine. A izhodišča so enaka. Treba je povedati, kam lahko vodijo razgradnja ustavne ureditve, poskusi vladanja z odloki, izigravanje in izsiljevanje zakonov, posegi v načelo delitve oblasti, napadi na sodstvo in sodnike, na neodvisnost tožilcev in policije, na nadzorne ustanove, na svobodo tiska, na človekove pravice in dostojanstvo, kam vodijo uporaba in spodbujanje sovražnega in prostaškega govora, nespoštovanje ločitve cerkve in države, odnos do beguncev, zloraba zgodovinopisja in enačenje domoljubja z zahtevo po podpori sedanji vladi in politiki največje vladne stranke. Potrebno je na to opozarjati in se temu upreti v imenu spoštovanja do svobodoljubnih prizadevanj preteklih rodov in odgovornosti do prihodnosti.," je poudaril Kučan, da se danes odloča o prihodnosti. "Da znamenj in pojavov, ki so v povojnem času grobo posegli v idejo osvoboditve in boja zoper okupatorja, nismo prepoznali pravočasno, se nam je v ne tako davni preteklosti že enkrat maščevalo," je dejal Kučan in požel velik aplavz.

Robert Balen

Prihodnost pričakujemo Slovenci raztreščeni kot še nikoli doslej, meni nekdanji predsednik in pravi, da nas razdvaja tudi "brezobzirno razkazovanje moči sedanjih oblasti, ki v življenje ljudi sistematično vnašajo nove razdore". "Tudi pri ukrepanju za obvladovanje epidemije ne iščejo zavezništva z državljani, ampak med njimi iščejo krivce za neuspešen boj z epidemijo. Mirne protestnike štejejo za sovražnike. Zavračajo dialog z njimi, na njihove predloge, zahteve in oporekanja odgovarjajo s policijsko represijo," je spomnil, medtem ko so vsi dosežki, ki si jih ob 30. obletnici pripisuje vlada, "dosežki celotne slovenske družbe, naporov in odrekanj velike večine državljanov". Opozoril je, da skuša vladajoča politika z grobimi, nelegitimnimi in nelegalnimi posegi v ustavno pravno in socialno vrednotno tkivo družbe ustvariti "drugo republiko, ki bo po njeni meri, v želji po premiku celotne družbene strukture v desno, tudi skrajno desno".

Robert Balen

Razdeljevanje predvolilnih daril

Prepoznavanje teh teženj je tisto, kar izziva odpor in ne morejo jih prikriti in zamegliti razdeljevanje predvolilnih daril in poskusi podkupovanja posameznih socialnih skupin z odpustki, niti obljube infrastrukturnih in drugih naložb županom, svari Kučan. "Čas po epidemiji bo zahteven. Okrevanje pa dolgo in težko. Upravljanje države bo zahtevalo zaupanje in podporo državljanov, tudi odrekanja. Lažniva slika zavaja in ne omogoča okrevanja. Prav tako ne zvračanje odgovornosti za lažno sliko na prihodnjo vlado. Zato se je njenemu lažnemu slikanju treba upreti. Ne smemo se pustiti preslepiti. Zavedati se moramo, kakšna bo cena navideznih kratkovidnih koristi. Odgovor, ali smo na to pripravljeni, bomo dali na prihajajočih volitvah. Te so edino demokratično sredstvo za zamenjavo oblasti. Zato se je volitev treba udeležiti in premisliti, komu zaupati svoj glas," je sklenil s sporočilom letošnjega spominskega srečanja na Dražgošah Kučan in se poslovil z "ostanite zdravi in ne pozabite se cepiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta