(FOTO) V Gornji Radgoni se je začela 60. Agra: Država partnerica letos Japonska

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.08.2022 15:21

Na sejmišču v Gornji Radgoni se je začel 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se letos predstavlja 1700 razstavljavcev iz 31 držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Japonsko je Evropska unija vedno pomembnejši izvozni trg.
Timotej Milanov

Letos v vlogi države partnerice nastopa Japonska: "Dežela vzhajajočega sonca bo kot tretje največje gospodarstvo na svetu v mednarodnem letu ribištva in ribogojstva predstavila svoje gospodarstvo in kmetijstvo, ki ga poznamo še posebej po rižu in ribah, saj obsega njeno ribištvo kar 15 odstotkov svetovnega ulova," je ob otvoritvi povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je kot največjo vrednost sejma izpostavil priložnost za izobraževanje ter pridobivanje informacij o najnovejših tehnologijah in praksah. "V prihodnosti bomo lahko izzive, ki jih prinašajo klimatske spremembe, energetske krize, varstvo okolja in potreba po večji ter varnejši samooskrbi, premagovali le s sodobnimi znanji, tehnologijami in povezovanjem. Nujna bo še večja pomoč inštitucij in kmetijske politike. Potrebno bo še več prizadevanja za to, da ohranimo kmetijstvo in pridelavo hrane atraktivno in zanimivo za mlade," je še povedal Erjavec.

Otvoritveni govor na sejmu je imel  predsednik republike Borut Pahor.
Igor Napast

Zbrane je nagovoril tudi svetovalec japonskega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Yoshitsugu Minagawa, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko sodelujejo na enem največjih tovrstnih sejmov v srednji in vzhodni Evropi. Kot pravi, je japonski izvoz agroživilskih izdelkov v porastu, pri čemer je zanje Evropska unija vedno pomembnejši izvozni trg, na katerem ustvarijo pet odstotkov celotnega japonskega izvoza hrane, kar predstavlja 450 milijonov evrov letno. Minagawa še izpostavlja, da ima območje srednje in vzhodne Evrope, vključno s Slovenijo, velik potencial za nadaljnjo rast. Na Agri se tako letos predstavlja 12 japonskih podjetij, proizvajalcev prehranskih izdelkov in naprav za živilsko-predelovalno industrijo.

Igor Napast

Pahor: Ob krizah se zavemo pomena prehranske varnosti

Slavnostni govornik na otvoritvi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem nagovoru med drugim navedel besede pokojnega pomurskega politika Ferija Horvata: "Če hočeš kaj pomeniti na državni politični ravni, ne smeš manjkati na Pomurskem sejmu." Pri tem je Pahor izpostavil številne izzive, s katerimi se trenutno sooča slovensko kmetijstvo: "V času od lanskega sejma je v ospredje stopila tudi prehranska kriza in vprašanje prehranske varnosti - tema, ki nas spremlja že vsa leta, vendar se njenega pomena ponovno in dodatno zavemo, ko pride do kriz in dogodkov, kakršen je vojna v Ukrajini."

Letošnja suša bo pustila posledice na več področjih. Med drugim bo zaradi slabšega pridelka tudi manj domače krme za živali, kar bo neugodno vplivalo predvsem na živinorejske kmetije. 
Igor Napast

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je ob otvoritvi Agre povedala, da bi lahko tudi zdajšnjo krizo videli kot priložnost za dvig pomena kakovostne slovenske hrane in posledično tudi ugleda kmeta. "Za samooskrbo je poleg kmetijstva zelo pomembna tudi živilsko-predelovalna industrija, ki poskrbi za predelavo in dajanje končnih produktov na domači trg, v zadnjih letih pa je tudi vse bolj izvozno usmerjena. Pri tem je še posebej pomembno spodbujanje lokalnih verig preskrbe s hrano, ki bodo delovale na trdnih temeljih z dolgoročnimi pogodbami in zagotavljale stabilnost vseh členov v verigi."

Agra 2022 
Timotej Milanov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta