Fraport: Meritve kažejo na zmerno obremenitev lokalnega okolja s hrupom

Gregor Grosman Gregor Grosman
31.05.2019 10:19

Kaj bi sprememba procedur letenja pomenila za osrednje slovensko mednarodno letališče in ali je sploh mogoče ugoditi zahtevam vseh podpisanih županov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Župani občin, ki se nahajajo v okolici ljubljanskega letališča, gre za občine, nad katerimi vzletajo in pristajajo letala (Kranj, Šenčur, Škofja Loka, Vodice, Cerklje in Mengeš), so na Agencijo za civilno letalstvo (CAA) naslovili poziv za zmanjšanje hrupa zaradi preletov letal. 
"Hrup moti sposobnost koncentracije pri opravljanju nalog, razmišljanju in delu, počitku in spanju, povzroča nemir in nerazpoloženje ter ogroža zdravje. Po raziskavi Svetovne zdravstvene organizacije redno izpostavljanje predvsem nočnemu hrupu lahko resno ogrozi zdravje ljudi, povzroči visok krvni pritisk, srčni infarkt in celo prezgodnjo smrt," sporočajo v pismu župani zainteresiranih občin. Ker letalski hrup pomeni tveganje za javno zdravje, bi morala letališča in pristojne institucije sprejeti ustrezne ukrepe za njegovo omejevanje, so prepričani. Med predlogi, kako to doseči, navajajo primerno smer letenja nad manj poseljenimi območji, določeno proceduro vzletanja in pristajanja letal, nočne restrikcije letenja, opremljanje letal s tehnologijo za zmanjševanje hrupa in druge primerne ukrepe. 

Krajše procedure privabljajo prevoznike

Župani omenjenih občin pišejo še, da se s povečanim hrupom srečujejo v vedno večjem obsegu in od občanov prejemajo številne pritožbe. "Ugotavljamo, da se bistveno povečuje obremenjevanje okolja s hrupom, zaradi uvedene nove odletne procedure v letu 2013. Menimo, da dotične občine nismo bile niti vključene v postopek odločanja niti obveščene o sprejetju nove odlotne procedure," sporočajo. 

Letališče Jožeta Pučnika
Tit Košir
Procedure za zmanjšanje hrupa, ki jih po besedah Roka Marolta uporablja prevoznik Adria Airways pomenijo, da imaš na začetku večji kot vzpenjanja, da čim hitreje pridobiš na višini, "kar pomeni večjo obremenitev motorja in večjo porabo goriva." 
Tit Košir

Kaj zahtevajo?

Podpisani župani so prepričani, da so državne inštitucije pred šestimi leti popolnoma ignorirale vpliv hrupa in posledično javni interes. "S strani strokovnjakov smo bili opozorjeni, da letala ne letajo na ustrezni višini in zaradi varčevanja z gorivom za vzlet ne uporabljajo zadostne dolžine vzletne steze. Poleg izvajanja stalnega monitoringa hrupa na najbolj hrupu izpostavljenih območjih, ki ga zagotavlja Fraport Slovenija d.o.o., smo v nekaterih občinah naročili meritve hrupa, ki so pokazale, da je dopustna raven hrupa presežena. Ugotavljamo tudi, da ni predpisanih kazni in odškodnin za presežen hrup in nepravilno letenje (letenje na nizki višini)." 
Zahtevajo torej ukinitev zračnih poti, vzpostavljenih v letu 2013, razbremenitev okolja s hrupom s striktno uporabo procedur pristajanja in vzletanja letal za vse letalske prevoznike, letenje na ustrezni višini in spremembo zakonodaje, ki bo omogočala izplačilo odškodnin za občine, ki so najbolj obremenjene s hrupom. 
Poleg Agencije za civilno letalstvo so pismo naslovili še na ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve, na družbo Fraport Slovenija, ter poslance Gorenjske revije in Kontrolo zračnega prometa Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta