Gantar: Takšnih, ki bi šli po volitvah z Janšo, je daleč premalo. Čakš: Povolilne koalicije? Računi brez krčmarja

31.08.2021 18:25
S svojimi pogoji o sodelovanju ne izključujemo nikogar, to počne koalicija KUL, pravijo v SDS. Kaj o tovrstnih preigravanjih menijo politični analitiki?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana..Novinarska konferenca predstavnikov opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB ob vložitvi za ustavno obtožbo premierja Janeza Janše;.Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec. Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec poudarja, da največja vladna stranka s pogoji, ki jih je premier Janez Janša postavil za vstop SDS v prihodnje koalicije, ne izključuje nikogar: "To je treba ločiti. Koalicija KUL je tista, ki izključuje. Te vrednote imamo zapisane v programu naše stranke in predsednik jih je samo izpostavil kot pogoj za sodelovanje. Mislim, da ni nič narobe, če se pravočasno pove, na osnovi katerih argumentov je nekdo pripravljen sodelovati." Janša je med prej omenjenimi pogoji navedel tudi striktno spoštovanje slovenske ustave in podporo resoluciji Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Spomnimo, da so v SDS nedavno očitali Levici, da je njen program v nasprotju z ustavno ureditvijo, z NSi pa so zaradi tega zahtevali tudi sklic izredne seje državnega zbora. SD med drugim nenehno obtožujejo, da se hodijo njihovi veljaki poklanjati vidnih in spornim predstavnikom prejšnjega komunističnega režima. Krivec zatrjuje, da njihovi pogoji ne letijo na omenjeni stranki, in dodaja, da so v tem mandatu kar nekaj zakonov sprejeli tudi skupaj z Levico. Ob tem tudi zavrača navedbe, da v NSi niso najbolj navdušeni nad Janševimi pogoji. Krivec pravi: "Ne vem, zakaj ne bi bili navdušeni. Tega nisem slišal, v državnem zboru tega danes nisem občutil."

 

Koga bi lahko odnesle volitve

Rok Čakš, politični analitik: "Vse to preigravanje, kdo bi s kom tvoril koalicijo in kdo ne bi s kom tvoril koalicije, je delanje računa brez krčmarja."
Damjan Regoršek

Nekdanji predsednik državnega zbora iz vrst Zaresa Pavel Gantar na zadnjo potezo SDS gleda kot na del "politike provokacij", ki jih izvaja predsednik vlade. "To je še ena taka iskrica, ki so jo pač zanetili, me pa skrbi to, da nekateri komentatorji opozarjajo, da v parlamentarnih demokracijah a priori ne smeš nikogar izključiti, kar seveda ni res. Nobena stranka v Nemčiji ne bo šla v koalicijo z AfD (Alternativa za Nemčijo, op. a.), to že vnaprej povedo. Tako da če kakšna stranka tukaj pri nas pove, da s kakšno drugo stranko ne bo šla v koalicijo, to pač ni nič kaj posebnega," ocenjuje Gantar. Janša je po njegovih besedah povedal, da bodo morali tisti, ki hočejo sodelovati z njim, igrati po njegovih notah: "Resnici na ljubo je takšnih zelo malo oziroma daleč premalo, da bi lahko pozneje po volitvah oblikoval neko koalicijo oziroma vlado."

 

V NSi dali košarico Šarcu in Cerarju

Ko gre za trditve, da sodelovanje z NSi trenutno ni mogoče, Čakš opozarja, da to pravijo v LMŠ in SAB, ki sta v tem trenutku po javnomnenjskih trendih najbolj ogroženi: "Ko stranke začnejo izgubljati tla pod nogami, jih vleče v ekstreme - in izključevanje vseh, ki niso levo od sredine, ne zgolj dominantne stranke, izključevanja katere smo že vajeni, kaže na veliko nervozo pri omenjenih političnih vodstvih. A priori izključevanje nekoga zgolj zato, ker sodeluje z nekom drugim, seveda nima prave zveze z demokracijo." Stališče SD glede odnosa do NSi pa je po njegovi oceni drugačno, kar kaže na večjo mirnost in samozaupanje v tej stranki, ki pripomore k temu, "da na politiko gledajo bolj dolgoročno, ne pa zgolj skozi učinek trenutka".

Pavel Gantar, nekdanji politik: "Nobena stranka v Nemčiji ne bo šla v koalicijo z Alternativo za Nemčijo, to že vnaprej povedo."
Robert Balen

NSi se po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 ni odločila za vstop v Šarčevo koalicijo, za enako potezo pa se je odločila tudi po volitvah leta 2014, ko je vlado sestavil nekdanji prvak SMC Miro Cerar. ​Gantar ocenjuje, da bo morebitno sodelovanje med koalicijo KUL in krščanskimi demokrati odvisno tudi od razvoja dogodkov znotraj NSi: "Težko je reči, ali bodo sodelovali z NSi. Če jim ne bo treba, gotovo ne bodo, ampak seveda morajo najprej oni zagotoviti glasove, da bodo lahko sploh postavljali kakšne pogoje ali karkoli podobnega." Na vprašanje, ali je sodelovanje med NSi in SD sploh mogoče, ne nazadnje tudi zaradi ideoloških razlik med strankama, pa Čakš odgovarja, da gre v tem trenutku bolj za demonstracijo sposobnosti vključujočega pristopa oziroma pripravljenosti na pogovore: "Drugo pa je, koliko so programsko kompatibilni. A to ni vprašanje za devet mesecev pred volitvami, temveč za mesec po njih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta