Gen-I od jutri brez vodstva: Novšaku opolnoči naročili, da kandidira za predsednika uprave. Golob ostaja v podjetju.

Skupščina na zadnji dan mandata uprave ni bila uspešna. Začasno vodstvo bo imenovalo sodišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob 
Robert Balen

Na današnji skupščini Gen-I družbenika vnovič nista dosegla soglasja glede imenovanja novega vodstva družbe. Kot je po skupščini povedal Robert Golob, predsednik uprave, ki se ji ravno danes izteče mandat, bo družba od jutri brez vodstva, zato bo novo vodstvo imenovalo sodišče. Pri tem je dodal, da sta družbenika  izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore in bi po oceni Goloba lahko našla kompromis še pred intervencijo sodišča. 

Na skupščini so odločali o predlogu, da bi vodenje družbe prevzel Martin Novšak, sicer generalni direktor Gen energije, družbe v državni lasti, ki je polovična lastnica Gen-I. Golob pričakuje, da bo sodišče začasno vodstvo imenovalo v tednu ali dveh, predlog bodo na sodišče podali tudi sami, tako bo verjetno na sodišču več predlogov, pri čemer imajo družbeniki prednost. V času do imenovanja začasnega vodstva bo družba po besedah Goloba normalno poslovala preko pooblaščencev. Včeraj so o tem razpravljali na seji nadzornega sveta Gen energije, kjer se je nadzornikom predstavila tudi sedanja uprava pod vodstvom Goloba, ki si je prizadevala za še en mandat na čelu družbe, a so predlog nadzorniki zavrnili. Poleg Goloba so bili v izteklem se mandatu člani uprave še Danijel Levičar, Igor Koprivnikar in Andrej Šajn. Nadzorniki so torej za predsednika uprave predlagali Novšaka, za člana uprave pa Jureta Sokliča, kot rečeno pa njihov predlog na skupščini ni dobil podpore.  

Golob ostaja v podjetju, politika ga ne zanima

Golob je Novšaka označil za izjemnega strokovnjaka, a po njegovem kljub temu mnenju ni človek, ki bi lahko bil na čelu procesa tako imenovanje zelene transformacije. Kot je ob tem še povedal Golob, so nadzorniki s to odločitvijo Novšaka seznanili opolnoči in mu naročili, da mora kandidirati za predsednika uprave. „To je neresno,“ pravi Golob, ki pravi, da je bil predlog nadzornikov Gen-I tudi formalno nepopoln, saj ni vseboval usklajenih predlogov za preostala dva člana štiričlanske uprave. Glede svoje nadaljnje poklicne poti je Golob povedal, da bo še naprej zaposlen v družbi. Pri tem njegovo delovno mesto še ni točno določeno, a naj bi se ukvarjal predvsem z mednarodnim trgovanjem. Kot pravi, o vstopu v politiko ne razmišlja. 

Gen-I je v lasti dveh družbenikov s polovičnim lastniškim deležem. Prvi je državno podjetje Gen energija, drugi pa je družba Gen EL, v katerem ima 50-odstotni delež Gen-I, četrtinska deleža pa imata družbi Elektro Ljubljana in Gen energija. V skladu z družbeno pogodbo morata družbenika na skupščini odločati s soglasjem. 

EBRD želi vstopiti v lastništvo 

V družbi si prizadevajo za prodajo deleža v družbi Gen-EL, za kar so že prejeli več nezavezujočih ponudb. „Interes je ogromen,“ pravi Golob. Eden od interesentov za nakup, za prihod katerega so si sami prizadevali, je tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki je že poslala ponudbo. Ravno ta ponudba, s katero je EBRD v Gen-I prepoznala nosilca zelene transformacije in je v to pripravljena vložiti veliko denarja, razlaga Golob, kaže, da pri prodaji tega deleža ne gre za poskus privatizacije podjetja, kar so mu očitali nasprotniki. Vstop EBRD v lastništvo bi družbi omogočil izvedbo ambicioznih načrtov, še meni Golob, ki dodaja, da mora končno odločitev o tem sprejeti SDH. Svoj delež v Gen EL bo prodal tudi Elektro Ljubljana, a pri tem oba kupca zbirata ponudbe posebej. Prisotnost zasebnega partnerja v lastniški strukturi je po prepričanju Goloba varovalka, da ne bi mogla politika brez polaganja računov upravljati s tako pomembnim podjetjem. 

Kot smo že poročali, so tudi prejšnji teden nadzorniki družbe Gen energije zavrnili predlog  Novšaka, da bi Gen-I še en mandat vodil Golob. Namesto tega so za predsednika in člana uprave predlagali Sokliča, sicer člana nadzornega sveta Gen energije, in Davorina Dimiča, a predlog na skupščini Gen-I ni dobil podpore.  V SDH, ki izvršuje upravljavske pravice države v Gen energiji in Elektru Ljubljana, so zato v ponedeljek pozvali predsednika nadzornega sveta Gen energije Cvetka Sršena, naj vse napore usmeri v imenovanje novega vodstva Gen-I, a očitno pri tem ni bil uspešen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.