"Generalni direktor RTV Slovenija ne more biti organizator referendumske kampanje"

B.P.
14.11.2022 14:05

Potem ko se je Andrej Grah Whatmough "kot fizična oseba" prijavil za organizatorja v referendumski kampanji o noveli zakona o RTV, so se v novinarskem sindikatu za razlago obrnili na pristojno ministrstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

"Na podlagi mnenja ministrstva za javno upravo v Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujemo, da se bo generalni direktor RTV Slovenija umaknil iz organiziranja referendumske kampanje o noveli zakona o RTV Slovenija in ne bo nastopil na predreferendumskih soočenjih na javni radioteleviziji. Od komisije za preprečevanje korupcije in medijskega inšpektorata pričakujemo hitro ukrepanje," sporočajo iz Sindikata novinarjev Slovenije.

Potem ko se je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough "kot fizična oseba" prijavil za organizatorja v referendumski kampanji o noveli zakona o RTV, so se v novinarskem sindikatu za razlago obrnili na pristojno ministrstvo. Generalni direktor je namreč odgovoren za zakonitost izvajanja referendumske kampanje in zagotovitev programskega časa za soočenja na javni radioteleviziji, zato menijo, da ne more biti hkrati organizator referendumske kampanje, saj je v nedvomnem konfliktu interesov. Nocoj je predvideno prvo soočenje civilne družbe na Televiziji Slovenija, v okviru katerega naj bi svoje mnenje podal tudi generalni direktor RTV "kot fizična oseba".

"Na ministrstvu za javno upravo odgovarjajo, da 'ker mora RTV Slovenija spoštovati načelo nevtralnega odnosa javnih oblasti do referendumske kampanje, kot javni zavod ne sme sodelovati kot organizator v referendumski kampanji, saj organizatorji nastopajo enostransko in s propagando vplivajo na odločanje volivcev na referendumu'. Pri tem se naslanjajo na odločitev ustavnega sodišča iz leta 2018 (odločba U-I-191/17-25), ki je v svoji obrazložitvi med drugim zapisalo, da glede udeležbe državnih organov in pravnih oseb javnega prava v referendumski kampanji tudi zakon o volilni in referendumski kampanji izhaja iz splošnega pristopa, ki tem zapoveduje nevtralen odnos do referendumske kampanje," sporočajo iz novinarskega sindikata. 

Robert Balen

Da bi bilo "težko zadostiti načelu nevtralnega odnosa javnih oblasti do referendumske kampanje v primeru, da je organizator fizična oseba, ki je hkrati predstojnik javnega organa", na ministrstvu odgovarjajo na vprašanje, ali je generalni direktor javnega zavoda RTV Slovenija lahko organizator referendumske kampanje kot fizična oseba. Po njihovem je to še toliko bolj relevantno, "ker gre za predstojnika tistega javnega organa, ki je hkrati odgovoren za zakonito izvedbo soočenj in ki mora vsem organizatorjem kampanje zagotavljati enakopraven položaj v postopku". "V takšnem primeru se odpira širša problematika videza ali pa dejanskega obstoja okoliščin nasprotja interesov ter med drugim s tem povezanim zaupanjem javnosti v javne institucije in pravno državo, kar ureja 4. poglavje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije." Ministrstvo za javno upravo je zato vprašanje v tem delu odstopilo ministrstvu za pravosodje in komisiji za preprečevanje korupcije.

V sindikatu so podali prijavo na KPK in ga, ker je kampanja že v teku, prosili za prednostno obravnavo. "Prav tako smo zaradi kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji podali prijavo na pristojni inšpektorat za kulturo in medije," še sporočajo iz novinarskega sindikata. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta