Gibanje po državi omejeno, cena vinjet pa nespremenjena: Je stranka SDS prelomila obljubo in kaj pravijo na Darsu?

Miha Raičevič Miha Raičevič
03.02.2021 14:02
Tisti, ki se vozijo po avtocestah, morajo imeti od ponedeljka na vozilih nove vinjete. Dars smo vprašali, ali so imeli zaradi zmanjšanega obsega prometa tudi kaj nižje stroške in ali bi razumeli odločitev politike, če bi se ta odločila za nižjo ceno vinjet oziroma podaljšanje veljavnosti lanske celoletne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - vinjeta - avtocesta (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Od ponedeljka morajo imeti lastniki avtomobilov, kombiniranih vozil in motornih koles, če se želijo voziti po slovenskih avtocestah, novo vinjeto. Cena letne vinjete za povprečno osebno vozilo znaša spet 110 evrov. Kljub temu, da prehajanje med občinami zaradi omejevanja širjenja koronavirusa ni dovoljeno že okoli 120 dni, pa vlada ni pristala na znižanje cene nove vinjete ali pa na podaljšanje veljavnosti lanske. Ko smo na notranjem ministrstvu skušali pridobiti podatek o tem, koliko časa je gibanje med občinami v Sloveniji prepovedano, so nam sicer odgovorili, da tega podatka nimajo, saj da ga tudi niso dolžni beležiti. 

Predlog, da bi letošnje vinjete prodajali po za četrtino nižji ceni (82,5 evra), je v državni zbor vložila stranka SAB, podprli pa so ga tudi v LMŠ, SD in Levici. A je vladna koalicija ta predlog že decembra v državnem zboru zavrnila. Ker da gre za populističen predlog. Proti so bili tudi v stranki DeSUS, ki je medtem izstopila iz vladne koalicije. 

Smo pa tudi Dars povprašali, za koliko so se zaradi bistveno zmanjšanega prometa na avtocestah znižali stroški družbe. Na vprašanje nam s konkretno številko niso odgovorili (nerevidirane podatke bodo objavili marca letos), so pa priznali, da bodo stroški res nižji, kar pa da ne bo imelo bistvenega vpliva na poslovni rezultat. "Saj samo odpisi vrednosti in finančni odhodki predstavljajo približno 70 odstotkov vseh odhodkov," so dodali. 

"Razumemo, da marsikdo ne more prosto uporabljati avtoceste zaradi vladne prepovedi prehajanja med občinami. Razumeti pa tudi moramo, da so ukrepi sprejeti za zajezitev epidemije. Sicer pa naše avtoceste še vedno uporablja ne tako majhen delež voznikov oziroma uporabnikov," so še odgovorili na naše vprašanje, če bi razumeli odločitev, da se veljavnost lanske vinjete podaljša za nekaj časa. Pri tem še dodajajo, da je za cestninski sistem pristojna država. 

SDS pred dvema letoma omenjala polovično ceno vinjete

Dodajajo še, da se cena letne vinjete že od leta 2013 ni spremenila. Pri tem omenjajo avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag, ki je prav tako zavrnil možnost podaljšanja veljavnosti letne vinjete. Samo za primerjavo, letna vinjeta v Avstriji stane 92,50 evra. Vinjeta je, tako kot pri nas, potrebna za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah. Teh imajo naši severni sosedje 2249 kilometrov, v Sloveniji pa jih nimamo niti tretjino tega (dobrih 600 kilometrov). To pa pomeni, da v Sloveniji uporabnik avtocest plača 18 centov za kilometer avtoceste ali hitre ceste, ki mu je na voljo, v Avstriji pa dobre 4 cente.

Ob tem velja še spomniti, da je stranka SDS maja 2019 na družbenih omrežjih objavila video, s katerim je volivce pozivala, naj volijo njeno stranko. Pri tem je zapisala, da letna vinjeta v Avstriji stane 89,20 evra, v Sloveniji pa 110 evra. "Kljub temu, da imamo v Sloveniji nižje plače in pokojnine ter manj kilometrov avtocest. Si želite, da bi bilo drugače? Volite SDS," so pozivali ob tem. Hkrati so spomnili, da je cena letne vinjete pred več kot 10 leti znašala 55 evrov. 

Infrastrukturni resor je v času sedanje vlade, ki jo vodi predsednik SDS Janez Janša, v rokah stranke NSi. Minister je nekdanji poslanec NSi Jernej Vrtovec, za direktorja Darsa pa je bil julija lani imenovan prav tako vidni član stranke Valentin Hajdinjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta