(GLOSA) V koaliciji se bodo še naprej pogovarjali

Blaž Petkovič
21.11.2020 15:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V začetku aprila je kot strela z jasnega udarila vladna depeša Svetu Evrope o medijih v Sloveniji kot odgovor na kritike o pritiskih na novinarje. Društvo novinarjev Slovenije je tedaj opozorilo, da vladna vsebina blati ugled države in sramoti novinarstvo. In čeprav je bilo marsikomu jasno, da za takšno akcijo lahko stoji zgolj ena parlamentarna stranka, so v koalicijskih partnericah zahtevali pojasnila. "V SMC nimamo informacij o tem, kdo natančno je depešo v imenu vlade posredoval Svetu Evrope, pričakujemo odgovor, kdo je avtor pisanja," so se tedaj odzvali v Počivalškovi stranki. V NSi pa: "Zaradi razjasnitve celotne situacije, vključno z vsebino in avtorstvom depeše, bomo najprej zahtevali dodatna pojasnila znotraj koalicije." Tudi iz Desusa so takrat sporočili, da bo njihova zdaj že bivša predsednica Aleksandra Pivec o vsebini pisma, avtorju in načinu, kako in komu je bilo poslano, odprla vprašanja znotraj koalicije.

Pa so se takrat karkoli zmenili znotraj koalicije? Že čez nekaj mesecev je vladne partnerje presenetilo novo soliranje vladajoče stranke oziroma njenega predsednika, ko je Donalda Trumpa pred izidom volitev že razglasil za ameriškega predsednika, kar je močno odmevalo tudi v tujini. "V SMC bomo o tem zagotovo spregovorili, tako znotraj poslanke skupine kot tudi znotraj koalicije," je takrat napovedala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (prav tako SMC) pa: "Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije."

Pa so se takrat karkoli zmenili znotraj koalicije? Ko je Slovenija zaradi tovrstnih izpadov že dobila predznak populistične države, v kateri je, mimogrede, tudi njen predsednik Borut Pahor znan po svojem instagramu, je premier udaril še enkrat - pred dnevi je pisal voditeljem EU o vladavini prava in tudi o ukradenih volitvah v Sloveniji, kar je spet močno odmevalo v tujini. In odziv koalicijskih partnerjev na novo akcijo, ki je verjetno še najbolj doslej načela ugled Slovenije v tujini? Matej Tonin je tvitnil, da pismo predstavlja mnenje premierja, saj vlada o vsebini ni odločala. "To terja resno razpravo," je dodal začasni zastopnik Desusa Tomaž Gantar. Njegov kolega Jurij Lep, poslanec upokojenske stranke, pa: "To škodi koaliciji, treba se bo pogovoriti."

Medtem ko se je Slovenija že znašla med problematičnimi državami, o katerih je na mestu tudi zbijati šale, se bodo v koaliciji, kot vse kaže, še naprej pogovarjali ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta