Gneče za cepljenje med maturanti ni bilo

Jana Juvan Ana Lah
24.04.2021 06:00
V Mariboru so včeraj cepili 195 maturantov in njihovih spremljevalcev. Sicer so tukaj cepljeni že vsi prijavljeni nad 60. letom in kronični bolniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj so v Mariboru cepili 195 maturantov in profesorjev.
Igor Napast

Včeraj so imeli slovenski maturantje priložnost, da se cepijo proti covidu-19. A kot se je že napovedovalo, večjega zanimanja med mladimi pred zrelostnim izpitom za to enkratno priložnost za cepljenje ni bilo. V Mariboru se je sicer prijavilo 223 maturantov in šest profesorjev, ocenjeno število vseh tukajšnjih maturantov pa je okoli 1600. Že do petka so sicer prejeli okoli 35 odjav, na koncu je prišlo 195 maturantov in profesorjev.

Ključni razlog, da so dijaki zadnjih letnikov dobili možnost cepljenja deset dni pred začetkom mature, je bil, da bi na izpite lahko odšli bolj sproščeno. Da se bo cepila predvsem zaradi varnosti pred okužbo, a tudi zaradi preprostejšega potovanja na Hrvaško, nam je med čakanjem v vrsti pred Univerzitetnim športnim centrom Leona Štuklja zaupala maturantka Mojca Gumzer. Potovanja so botrovala tudi odločitvi Žana Murna, ki poleti namerava oditi v Anglijo, zato je bil vesel možnosti prednostnega cepljenja, k odločitvi pa je delno pripomogla tudi smrt dedka, ki je umrl za covidom. Na občutek varnosti pri pisanju mature zanj cepivo sicer ne bo vplivalo. Ker se želi izogniti testiranju, če bo šel na Hrvaško, pa se je cepil tudi Štef Klojčnik.

Lahko bi cepili mnogo več ljudi

V mariborskem zdravstvenem domu so včeraj dopoldne sicer nestrpno čakali tudi novo, zdaj že šesto nacionalno strategijo za cepljenje, saj po prejšnjih navodilih vlade niso mogli cepiti toliko ljudi, kot bi jih bili zmožni. Zato so že v začetku tedna na NIJZ in vladno posvetovalno skupino za cepljenje naslovili pismo, v katerem so jih prosili, da jim omogočijo cepljenje večjega števila ljudi. Razlog je v tem, da so že precepili vse starejše od 60 let in kronične bolnike, ki so se že prijavili na cepljenje. Skupaj več kot 47 tisoč ljudi.

Tedensko lahko namreč v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki pokriva dvanajst okoliških občin, cepijo okoli deset tisoč ljudi, nam je pojasnil pomočnik direktorja Aleksander Jus, vodja tukajšnjega cepilnega centra. Vsak dan imajo za cepljenje v pripravljenosti devet timov v dopoldanski in popoldanski izmeni, je razložil. A ker morajo slediti navodilom vladne skupine, cepijo veliko manj ljudi, kot bi jih lahko. Za prihodnji teden je tako na seznamu 4050 ljudi; gre za tiste, ki bodo prejeli drugi odmerek, ali tiste, ki so se šele minuli teden prijavili, pa ustrezajo merilom, ki so veljala doslej, torej so starejši od 60 let ali imajo kakšne kronične težave. Čakanje na cepljenje se je torej zdaj že bistveno skrajšalo. Tudi zato, ker zdaj tedensko prejemajo več cepiva kot na začetku. Še naprej bodo sicer upoštevali prioritetne skupine - če bo torej prijavljenih več ljudi, kot bo na voljo cepiva, bodo najprej cepili starejše in kronične bolnike, četudi bodo po novi strategiji odslej lahko cepili tudi mlajše od 60 let.

Mlajši od 60 let na vrsti po praznikih

Prijavljenih za cepljenje, starih od 50 do 60 let, je za zdaj v Mariboru z okolico okoli 4300. Toda ker do včeraj niso imeli zelene luči za njihovo cepljenje, zanje še ni na voljo dovolj cepiva, saj se to naroča sproti tudi zaradi kratkih rokov, v katerih jih je treba porabiti. Skupino od 50 do 60 let bodo tako predvidoma lahko tako začeli cepiti po prvomajskih praznikih, saj bo naslednji teden distribucija cepiva šele v sredo in v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta