Golob v državnem zboru: Vem, težko je razumeti, ko nekdo drug hvali vlado, ampak Slovenija je pripravljena na krizo

Va, STA
25.10.2024 10:53

Poslanca SDS je zanimalo, kako naj bi držale trditve premierja, da je stanje slovenskega gospodarstva nadpovprečno dobro, če pa mnoga podjetja odpuščajo, gospodarska združenja pa opozarjajo na prve znake krize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada ves mandat skrbi za sistematična vlaganja v inovacije in razpršitev tveganj za podjetja. Slovenija je zato na gospodarsko krizo dobro pripravljena, kar potrjujejo tudi tuji strokovnjaki, je na seji DZ danes poudaril premier Robert Golob. Število napovedanih novih delovnih mest v industriji po njegovih besedah presega napovedana odpuščanja.            

Slovenija se je na krizo v zadnjih dveh letih pripravila s pospešenimi vlaganji v inovacije in digitalizacijo. "Sredstva, ki jih namenjamo za inovacije, smo v tem času v primerjavi s prejšnjimi vladami podvojili," je v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Kosija (SDS) dejal Golob.

Kosi je od predsednika vlade želel pojasnila, kako naj bi držale njegove trditve, da je stanje slovenskega gospodarstva nadpovprečno dobro, če mnoga podjetja napovedujejo odpuščanja, gospodarska združenja pa opozarjajo na prve znake krize.

Golob je poudaril, da na ugodne gospodarske razmere kažejo uradni podatki, odpornost Slovenije pa potrjujejo tudi tuji strokovnjaki. "Še enkrat bom ponovil besede Christine Lagarde, izrečene v Sloveniji, da je lahko Slovenija vzor celotni Evropi, saj se je pravočasno pripravila na krizo, na katero se nekatere večje države niso," je dejal.

Premier je spomnil tudi na odločitev francoskega avtomobilskega proizvajalca Renault, da bo prenovljeno različico električnega twinga izdeloval v tovarni v Novem mestu. "V Novem mestu bo izdelan, ker smo povečali sredstva za inovacije in za podporo naložbam v gospodarstvu," je dejal premier. "Vse številke, ki ste jih prej navajali, so manjše od števila delovnih mest, ki jih bo omogočila že samo ta investicija," je Kosiju odvrnil na njegovo naštevanje napovedanih odpuščanj v Sloveniji.

Slovenska avtomobilska industrija je po premierjevih besedah kljub težavam na tujih trgih presenetljivo optimistična, kar gre pripisati tudi državnim naložbam v panogo. Vlada si bo še naprej prizadevala za razpršitev tveganj, da avtomobilska industrija ne bo odvisna le od gospodarskih razmer v Nemčiji, je napovedal. "Vem, težko je razumeti, ko nekdo drug hvali vlado. Verjetno ste trpeli, ker vas ni hvalil nihče," je dodal.

Kosi je Golobu med drugim očital manipuliranje s podatki, zato je predlagal, da DZ o premierjevem odgovoru opravi razpravo na naslednji seji.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta