Gorazd Kovačič: "Simonovičev nepodpis zmanjšuje možnosti. Prevlada osebnih interesov nad vsebino je znak razkroja politike"

Žana Vertačnik
16.01.2021 06:20
Partnerice Koalicije ustavnega loka so vložile konstruktivno nezaupnico, njihov kandidat za mandatarja Karl Erjavec pa z 42 podpisniki verjame v uspeh. Kako dogajanje spremljajo poslanci SMC, potem ko predsednik Desusa k projektu ni uspel privabiti niti vseh svojih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Partnerji Koalicije ustavnega loka stavijo na Karla Erjavca, ki da ima "vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade" v tem zahtevnem obdobju.
Robert Balen

Koalicija ustavnega loka (KUL) je s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem vložila konstruktivno nezaupnico. Vse od začetka oktobra, odkar so pobudo prvič predstavili, so napovedi, s koliko podpisi bodo sprožili poskus zamenjave aktualne vlade, spreminjali. Včeraj nezaupnice niso vložili s 46 poslanskimi podpisi, niti 43, pač pa naposled z 42. V enajststranskem dokumentu vladi Janeza Janše očitajo več stvari in navajajo razloge, zakaj si želijo "zaustaviti rušenje države". "Glavni problem je, da je vlada izjemno neuspešna v boju proti epidemiji covida-19. Ljudje ne zaupajo ukrepom, kar pomeni, da tudi vladi ne," je poudaril Erjavec, ki vladi očita tudi okrnitev mednarodnega ugleda Slovenije. Partnerji SD, LMŠ, SAB in Levica ter podpisani poslanci Desusa opozarjajo tudi, da je treba preprečiti kršenje temeljnih pravnih načel, posege v pravosodje, svobodo medijev, policijo in tožilstvo.

Simonovič odtegnil podpis, bo še glas?

Tajno glasovanje, ki bo predvidoma v sredo, bo po besedah koordinatorja Luke Mesca test, pri katerem se bo moral vsak poslanec vprašati, "ali v prsih sliši svojo vest ali politično kariero". Predstavniki KUL sicer pod črto ugotavljajo, da neuspeha zanje v nobenem primeru ne bo. "Mi smo opozicija, delo opozicije je, da opozarja na napake, ko gre zadeva predaleč, pa ukrepa," je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Prav ugodna popotnica za tajno glasovanje pa ni, da je Erjavcu tik pred zdajci glas podpore odrekel njegov poslanec Branko Simonovič. Vodja upokojenskih poslancev Franc Jurša, ki - zanimivo - ni prvopodpisani pod dokument, ampak je to vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, je po sestanku s predsednikom stranke sporočil, da iz stranke Desus dodajajo tri podpise. Ob tem pa pomenljivo navrgel, da jih dajejo kot "kot samostojna poslanska skupina, ne pa kot del KUL". V ločeni izjavi je Simonovič sporočil, da se z besedilom nezaupnice ne strinja, saj bi s tem podprl tudi nezaupnico lastni stranki in neustavnost delovanja strankinih ministrov. "Razpravljanje o njem (nekdanjem zdravstvenem ministru Tomažu Gantarju, op. p.) pomeni razpravljanje o Desusu, to razumem, da ni nezaupnica sami vladi, temveč tudi stranki Desus. Spričo tega se nikakor ne morem podpisati pod konstruktivno nezaupnico," je zapisal. Je pa dopustil dvom o tem, kako bo glasoval, in sicer "v dobrobit državljank in državljanov". Erjavec medtem obžaluje, da podpisa ni dal, tudi ker je bil pripravljen sprejeti konstruktivne pripombe, če bi jih poslanec imel. V uspeh nezaupnice kljub temu verjame, še več, meni, da ima 42 glasov in še "kakšnega več".

Janša o "nekonstruktivni nezaupnici"

Pod pogojem, da jih zagotovijo podpisniki, v KUL štejejo 41 poslanskih glasov, ne 42, saj se že dalj časa bolniško odsoten poslanec SAB Franc Kramar glasovanja ne bo udeležil. Podporo nameravajo zato še naprej iskati pri poslancih SMC, ki sicer v Erjavca ne zaupajo, sploh glede na to, da mu na svojo stran ni uspelo pridobiti niti vseh svojih. "Več mesecev se pritiska na SMC, češ samo 'od vas je odvisno'. Ampak današnja tiskovka zgovorno priča, kje je problem," je tvitnil predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič. Kaj vložitev nezaupnice pomeni zanje, poslanec SMC Branislav Rajić odgovarja: "Pomeni, da se bodo pritiski stopnjevali do srede. In še bolj pomeni, da kakršnikoli bi že bili, ne bodo vplivali na mojo odločitev." Vodja poslancev SMC Janja Sluga je sicer pred časom opozorila, da so zavezani k spoštovanju sklepov organov stranke, ki jim narekujejo, da Erjavca na glasovanju ne podprejo.

Medtem pa aktualni predsednik vlade, ki dopušča možnost, da projekt KUL uspe, s SDS, SMC in NSi formalno vodi manjšinsko vlado in operira z 41 glasovi, čeprav vladni akterji zagotavljajo, da imajo ob manjšincih in SNS še tihe podpornike. Je pa o obtožbah "nekonstruktivne nezaupnice z 42 KUL podpisi" Janša včeraj tvitnil, da gre za "patetični izliv ideološkega sovraštva do drugače mislečih", in dodal, da bi bilo komično, če ne bi bili sredi hudega vala epidemije. "Tako pa je to pobalinsko nagajanje po načelu: kolikor več virusa, toliko bolje za KUL," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta