Han: "Enostavno ne pridemo skupaj, vsak zagovarja svoje." Kaj je zares prinesla blokada parlamenta?

Žana Vertačnik
20.05.2021 05:55
Posvet pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču je prinesel dogovor o sklicu dveh izrednih sej, o ustavni obtožbi Janeza Janše in koalicijskih zakonskih predlogih. Razmerje moči pa ostaja srž spora. S kakšno večino operirajo v koaliciji?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker poslanci ne zasedajo na majski redni seji, kot je bilo načrtovano, se zamika tudi odločanje o nekaterih pomembnih zakonodajnih predlogih.
Foto: Matej GRAH/DZ
Matej Grah/DZ

Vodje poslanskih skupin so na včerajšnjem neformalnem posvetu pri predsedniku državnega zbora (DZ) Igorju Zorčiču iskali rešitve za nadaljnje delovanje DZ. Potem ko so redno majsko sejo zaradi nepotrditve dnevnega reda zaključili, še preden bi jo sploh lahko zares začeli, so se na posvet odpravili vsak s svojo zahtevo: opozicija za sklic izredne seje s točko predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, koalicija pa za sklic izredne seje za obravnavo večine točk, ki so bile predvidene za redno. Dogovorili so se, da bosta naslednji teden na sporedu obe izredni seji: po pričakovanjih v torek za ustavno obtožbo, v nadaljevanju tedna pa še za koalicijske zakonske predloge.

​Koalicijskih glasov je "več kot dovolj"

Na sporedu še ne bo predloga o razrešitvi predsednika DZ Zorčiča, kar je vodja SMC Gregor Perič pojasnil tako: "Najbrž ni skrivnost, da se je ta časovnica zavlekla, ker so nekateri naši poslanci tako ali drugače objektivno zadržani, predvsem iz zdravstvenih razlogov. Ko bo ta ovira odpravljena, bo tudi seja sklicana." Navedbe iz opozicije, da koalicija očitno ne zmore več zagotavljati operativnosti DZ, vladajoči sicer zavračajo. Še več, Perič meni, da imajo glasov, da lahko delujejo in sprejemajo zakone, "več kot dovolj". Ali: "Numerično je to 47 glasov. To je večina, s katero se zakoni oziroma vse stvari, ki jih imamo v proceduri, brez težav sprejmejo." Je pa po njegovih navedbah naloga partnerjev, da presojajo, kaj podprejo in česa ne. Vodja NSi Jožef Horvat ugotavlja, da "ta sestava parlamenta narekuje najbolj demokratičen proces, kar pomeni, da se mora vlada veliko pogovarjati z vsemi, ki želijo poslušati, da pridemo do večine". Opozicijo je Horvat izzval: "Če mi nimamo večine, potem jo torej imajo oni. Ampak ne vem, kje je novi kandidat za predsednika vlade."

Na dveh bregovih pa koalicija in opozicija še naprej ostajata glede vprašanja razdelitve mest v delovnih telesih. Čeprav sta SMC in Desus NeP že odstopili dvanajst mest v delovnih telesih, v opoziciji presojajo, da razmerja ostajajo porušena. Kot problematično vidijo zlasti razdelitev v nadzornih komisijah. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je vzporednice potegnil s primerom zunajkoalicijske partnerice Levice v vladi Marjana Šarca, ki se je takrat mestu v Knovsu odpovedala, vladna podpornica SNS pa se danes ne.

Dan Podjed
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

​Blokada parlamenta, blokada zakonodaje

"Enostavno ne pridemo skupaj, vsak svoje zagovarja, in mislim, da je to eden glavnih motivov, zakaj je situacija v DZ takšna, kot je," ugotavlja vodja poslancev SD Matjaž Han, ki poziva, naj se celotna politika dogovori, katere zakonske predloge bo med predsedovanjem Svetu EU sprejemala in katerih ne, potem pa se odpravi na predčasne volitve. Blokada parlamentarnega dela, ki jo je opozicija dosegla s ponedeljkovim glasovalnim manevrom, pa sicer ni zgolj poglobila propada med koalicijo in opozicijo, pač pa je začasno ustavila tudi plejado pomembnih zakonskih predlogov, ki so bili na sporedu te seje. Med pomembnejšimi točkami je bil predlog novele kazenskega zakonika, ki prinaša spremembe opredelitve spolnih kaznivih dejanj po načelu "samo ja pomeni ja", sprejemali naj bi tudi ustavni zakon za vpis znakovnega jezika v ustavo.

V NSi so opozorili, da so prejeli pismo zaskrbljenih staršev iz Društva Viljem Julijan, saj je bila predvidena tudi novela zakona, ki staršem otrok s posebnimi potrebami prinaša višja nadomestila za izgubljeni dohodek. Horvat je bil oster: "V KUL so skupaj z NeP in predsednikom DZ to zadevo zrušili. Njim se gladko fučka za starše, ki nam to pišejo."

Koalicijski predlogi bodo zdaj uvrščeni na izredno sejo v prihodnjem tednu, v opoziciji pa so za obravnavo nekaterih svojih predlogov prav tako že napovedali, da bodo zahtevali sklic izredne seje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta