Hojs deloval "nerazumno, neodgovorno in zlonamerno, opravičilo ni več mogoče". Policisti se bojijo za svojo varnost

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.01.2021 07:00
Zoper ministra Aleša Hojsa je Policijski sindikat Slovenije zaradi javne poimenske objave bruto plač zaposlenih na policiji vložil kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je prek Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji na ljubljansko okrožno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa zaradi kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivimi dejanji na škodo policistov. Ovadba je posledica tega, da je notranje ministrstvo 11. januarja objavilo seznam 8694 nazivov oziroma delovnih mest, organizacijskih enot in bruto plač zaposlenih na policiji, notranjem ministrstvu in Inšpektoratu RS za notranje zadeve z njihovimi imeni in priimki, ker je PSS začel stavko. Drug policijski sindikat, Sindikat policistov Slovenije, se ni pridružil stavki. ​Policisti stavkajo, da bi se odpravile kršitve stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katerih bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. V PSS menijo, da je Hojs objavil omenjene podatke kot protiukrep stavki.

Identiteta določenih policistov mora ostati zakrita

​Čeprav informacijska pooblaščenka ni ugotovila kršitev varstva osebnih podatkov, pa je po mnenju sindikata Hojs z objavo kršil pravilnik o zaščiti podatkov policije, 38. člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja ter zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Policija namreč spada med službe, ki skrbijo za varnost ljudi in njihovega premoženja ter izvaja prikrite preiskovalne ukrepe, ki jih izvajajo varnostne službe. Z javno objavo identitete zaposlenih v policiji je minister povzročil nepopravljivo škodo ogroženim uslužbencem policije, ki so zaradi svoje službe dodatno izpostavljeni določenim tveganjem. "Poleg tega je minister tudi vsem zainteresiranim, torej celotni svetovni obveščevalni skupnosti in ljudem, ki se ukvarjajo z nezakonitimi dejavnostmi, ki jih policija preganja, omogočil ne samo, da se brez težav seznanijo z organizacijo policije, temveč tudi s posamezniki, ki izvajajo posamezne naloge, določene v zakonu o kazenskem postopku, kot so na primer tajno sledenje in opazovanje, nadzor telekomunikacij in podobno," so še v ovadbi zapisali v PSS. Na omenjenem javnem seznamu so se namreč znašli tudi policisti specialne enote, kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov, policisti pod krinko in varnostniki centra za varovanje in zaščito. Za uspešno delo policistov, ki opravljajo izpostavljena dela in naloge, in njihovo lastno varnost pa je bistvenega pomena, da je njihova identiteta pri operativnih kombinacijah, v katerih sodelujejo, javnosti prikrita. Minister pa je z javno objavo imen ogrozil tudi varnost njihovih družinski članov ter povzročil hudo motnjo v notranji varnosti države in varnosti schengenskega območja, še menijo v PSS.

Minister vztraja, da so plače javne

"S svojim ravnanjem je deloval nerazumno, neodgovorno, nesorazmerno in zlonamerno, zato opravičilo ni več mogoče, saj je težko popravljiva škoda že nastala. Z razkritjem podatkov je grobo posegel v pravice policistov in kriminalistov, pri čemer ravnanja ni obžaloval, ampak se je celo javno zavezal, da bo razkrivanje podatkov nadaljeval. Zato je zlorabil svoj uradni položaj in zlorabil osebne podatke zaposlenih v varnostni službi, vse to z enim samim namenom, torej izvrševanja pritiska na policiste, da bi prenehali stavkati. Vendar pa ministru z objavo seznama ni uspelo zlomiti stavke, ampak je dosegel ravno nasprotno, saj se čedalje več policistov pridružuje stavki," dodajajo v PSS.

​Minister Hojs pa odgovarja, da so plače javnih uslužbencev notranjega ministrstva z organoma v sestavi javne. "Objavljeni podatki o zaposlenih niso označeni s stopnjo tajnosti, zato so vse objave popolnoma zakonite. Kot pa sem ta teden že večkrat javno povedal, bi morali na policiji v preteklosti, če menijo, da bi moralo biti kaj posebej varovano, poskrbeti za ustrezne interne akte, ki bi to definirali. Tega pa policija vse do danes ni pripravila," meni Hojs.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta