Hojs na zaslišanju pred poslanci: Hoteli smo ustvariti slovenski Fox News. Predalič: To je navaden lov na čarovnice

Luka Mlakar Luka Mlakar
07.12.2021 15:45

Preiskovalna parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, nadaljuje z zaslišanji prič. Pred člane komisije je stopil tudi Aleš Hojs, ki je bil do imenovanja za notranjega ministra izvršni direktor Nove24TV. Slednji je glede vstopa madžarskega kapitala v medijsko hišo, ki so jo ustanovili člani in podporniki SDS, dejal, da so v trenutku krize iskali vlagatelja, ki bi pomagal pri njenem preživetju in nadaljnjem razvoju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Notranji minister Aleš Hojs je glede vstopa Madžarov v Novo24TV dejal, da je televizija v trenutku krize iskala strateškega vlagatelja.

John Thys/Pool

Člani parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec iz vrst SMC Gregor Perič, so že popoldne zaslišali državnega sekretarja na notranjem ministrstvu in nekdanjega prvega moža Nove24TV Boža Predaliča​. Sejo so nadaljevali z zaslišanjem aktualnega izvršnega direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, nato pa je pred člane preiskovalne komisije stopil še Aleš Hojs, ki je televizijo, ki so jo pred šestimi leti ustanovili člani in podporniki SDS, danes pa je v večinski lasti treh madžarskih medijskih podjetij iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, vodil do imenovanja za notranjega ministra. Na današnji seji so med drugim nameravali zaslišati tudi Klavdijo Snežič, soprogo doktorja davčnih utaj Roka Snežiča in nekdanjo največjo posamično lastnico Nove24TV, ter ptujskega podjetnika Dražen Kuča, a se nista odzvala vabilu na zaslišanje. Prav Kuča je Snežičevi po poročanju portala Necenzurirano leta 2015, ko je nastajala strankarska televizija, izročil sto tisoč evrov gotovine, s katero je ta kupila delnice Nove24TV. Spomnimo, da je Kuča sicer eden izmed osumljencev v mednarodni preiskavi transakcijske mreže za pranje denarja, ki jo v Sloveniji vodi NPU.

Z Madžarske na račune podjetij blizu SDS najmanj 12 milijonov evrov

Omenjena parlamentarna preiskovalna komisija med drugim ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja stranke SDS pod vodstvom Janeza Janše in delovanja izdajateljev medijev v lasti ter z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2018. Po poročanju portala Necenzurirano, ki že več let preiskuje finančne tokove med SDS, mediji blizu stranki in različnimi podjetji z Madžarske, je bilo od leta 2017 do leta 2020 z madžarskih računov na račune podjetij, ki so povezani bodisi s posamezniki blizu SDS bodisi s samo stranko, nakazanih vsaj 12 milijonov evrov, in sicer tako s strani madžarskih pravnih kot tudi fizičnih oseb. Če je do zdaj veljalo, da so v povezavi s tem z Madžarske v Slovenijo "prišli" samo štirje milijoni evrov, je bilo po poročanju portala Necenzurirano tega denarja bistveno več, najmanj trikrat toliko. Ob tem v omenjeno vsoto niso všteta finančna sredstva, ki so jih Madžari vlagali v kapital medijev, ki jih obvladuje SDS, denimo 800 tisoč evrov, ki so jih leta 2017 namenili za dokapitalizacijo Nove24TV.

Ključno vlogo pri financiranju medijev blizu SDS ima podjetje R-Post-R, ki ga je v Sloveniji ustanovil Peter Schatz.

Nova24TV

Pri madžarskem financiranju medijev SDS ima ključno vlogo podjetje R-Post-R, ki ga je v Sloveniji ustanovil Peter Schatz. Slednji v Sloveniji velja za ključnega medijskega operativca madžarskega premierja Orbana, v preteklosti je pri nas deloval v navezi z madžarsko podjetnico Agnes Adamik. Na portalu Necenzurirano so poročali, da je R-Post-R med marcem 2017 in januarjem 2019 od dveh madžarskih podjetij, ki sta povezani z Orbanovimi madžarskimi oligarhi, prejelo skoraj osem milijonov evrov. V času, ko je Novo24TV in Novo hišo, ki izdaja spletni portal omenjene TV-postaje, vodil Hojs, sta omenjeni podjetji na svoje bančne račune v samo slabem letu dni prejeli več kot milijon evrov madžarskega denarja. Hojs je prvi mož Nove24TV postal junija 2019, televizijo pa je vodil do svojega imenovanja za notranjega ministra. Še pred tem, spomladi leta 2018, torej pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, so se na nekaterih družbenih omrežjih pojavili predvolilni oglasi SDS, ki sta jih plačevali Nova24TV in tednik Demokracija, ki jo izdaja podjetje Nova obzorja, ki je v večinski lasti R-Post-R. Madžarski denar, ki je financiral delovanje Janševih medijev, se je uporabljal tudi za predvolilno kampanjo SDS, so poročali na Necenzuriranem.

Hojs: Hoteli smo ustanoviti slovenski Fox News

Hojs je pred člani komisije poudaril, da ne ve nič o domnevno financiranju SDS prek "nekega pranja denarja". Poudaril je, da so z ustanovitvijo Nove24TV po ameriškem zgledu hoteli ustanoviti nekakšen slovenski Fox News: "Ocenili smo, da bi bilo morda dobro, da bi imeli neko tako televizijo in spletni medij tudi pri nas, torej za bolj desno, konservativno volilno telo." Na vprašanje podpredsednika komisije iz vrst LMŠ Janija Möderndorferja, ali katera medijskih družb blizu SDS na Madžarskem pridobiva prihodke, je Hojs odgovoril, da v času njegovega vodenja Nova24TV ni poslovala pri naših vzhodnih sosedih. Do sodelovanja s podjetjem R-Post-R pa je po njegovih besedah prišlo, ko je televizija beležila relativno veliko izgubo: "Iskali smo nekoga, ki bi bil pripravljen v to podjetje vložiti denar in seveda pomagati pri njenem nadaljnjem razvoju."

Iskali smo nekoga, ki bi bil pripravljen v Novo24TV vložiti denar, je glede sodelovanja z R-Post-R povedal Hojs.

EPA

Predalič je pred člani komisije dejal, da nikoli niso skrivali, da je Nova24TV desno usmerjen medij. "Leta 2015 nas je bila skupina zanesenjakov, ki smo smatrali, da je medijski prostor v Sloveniji izrazito izkrivljen v levo stran, zato smo se odločili za ustanovitev novega medija," je dejal Predalič. Po njegovih besedah nikoli niso skrivali, da je nova televizija desno usmerjen medij: "Zbrali smo ustanovitveni kapital, ko je bila firma ustanovljena, smo javno razpisali prodajo delnic. Nanjo so bili povabljeni vsi državljani, nekateri so se odzvali v manjšem, drugi v večjem številu. Tako smo zbrali približno milijon evrov, in Nova24TV je začela funkcionirati." Predalič je pojasnil, da je bil v preteklosti član upravnega odbora in direktor Nove24TV, da je bil eden od ustanovnih članov Nove hiše, ki izdaja spletni portal prej omenjene televizije, ter da je bil v dveh obdobjih direktor podjetja Nova obzorja, ki izdaja časnik Demokracija.

Predalič: To, kar se dogaja, je navaden lov na čarovnice

Ko gre za Novo24TV, je Predalič pojasnil, da so s prodajo delnic zbrali okoli milijon evrov, potem pa so se v lastništvo televizije vključila tri madžarska podjetja: "R-Post-R je sodeloval predvsem na oglaševalskem delu, ko sem bil jaz direktor." Kot je pojasnil Predalič, ne pozna podrobnosti glede lastništva omenjenega podjetja: "Ne razumem, zakaj je pomembno, ali vem, če je nekdo lastnik nekega podjetja, ki kupi delnice. Jaz moram kot član upravnega oziroma nadzornega odbora poskrbeti, da poslovanje teče v skladu s predpisi in v dobro vseh delničarjev." Na vprašanje, ali je bil Schatz tudi dejanski lastnik R-Post-R, je Predalič odgovoril: "Mislim, da je bil. Nisem pa nikoli gledal papirjev ali sodnih listin tega podjetja. Tako pa še vedno domnevam, da je." Kot je pojasnil, je Schatza srečal tudi v živo. Ko gre za madžarski kapital v medijih blizu SDS, pa je Predalič poudaril, da Nova24TV ni edini medij v Sloveniji, ki ima tuje lastništvo. Po njegovih besedah imamo pri nas kar nekaj medijev, ki imajo tuje lastnike, "tudi lastništvo, ki je malo vprašljivo".

Nekdanji izvršni direktor Nove24TV Božo Predalič je dejal, da gre pri razpravi o financiranju omenjene televizije za lov na čarovnice.

Andrej Petelinšek

"To, kar se zdaj dogaja, je navaden lov na čarovnice. Marino Češarek so v Ribnici zažgali spomladi leta 1701. To je bila zadnja čarovnica v Sloveniji," je dodal Predalič. Glede suma nezakonitega financiranja volilnih kampanj SDS iz tujine, pa je pojasnil, da kot direktor Nove24TV ni nakazal niti enega evra SDS niti ni plačal oglaševanja za stranko: "Ko sem bil član nadzornega sveta, mi ni bilo znano, da bi bil en evro plačan na račun SDS ali iz tega računa plačan kakršenkoli račun za SDS." Ob tem je Predalič dodal, da računsko sodišče podrobno pregleda volilno kampanjo vsake stranke: "Mislim, da je bilo mnenje za SDS brez napak oziroma z zadržkom, in to je to. Če bi bilo karkoli spornega, kriminalnega in nezakonitega, bi računsko sodišče to zaznalo, tudi zato, ker je znan odnos nekaterih ljudi na računskem sodišču do SDS."

Tomašič: Imam občutek, da je problem, ker sploh obstajamo

Aktualni prvi mož Nove24TV Boris Tomašič je Novo24TV pred poslanci označil za enega izmed "najbolj finančno transparentnih medijskih projektov v Sloveniji" in enega od najbolj uspešnih novonastalih medijev v Sloveniji. "Ko govorimo o financiranju SDS, ni šel noben denar nobeno financiranje ne direktno ne posredno v SDS," je dejal Tomašič in dodal, da oglaševalci na Nova24TV oglašujejo zato, ker so njeni programi zelo gledani. Dvom v veliko gledanost njihovih programov je izrazil poslanec SAB Marko Bandelli, poslanec LMŠ Jani Möderndorfer pa je izpostavil sumljive denarne tokove in zaskrbljujoč poslovni model. "Delujemo transparentno, financiranja SDS pa preko teh dveh podjetij (NTV24.si, ki izdaja portal Nova24TV, in Nova hiša, op. a.) ni bilo," je zatrdil Tomašič. Ko gre za razpravo o Novi24TV, je Tomašič izrazil prepričanje, da je verjetno problem, ker gre za madžarski denar: "Imam občutek, da je problem, ker sploh obstajamo in da je ta komisija bolj namenjena temu, da nas bo utišala. Pa nas ne bo, zato ker govorimo drugače in tako, kot nekaterim ni všeč." Möderndorfer je njegove navedbe zavrnil z besedami, da nihče ne želi utišati njihove televizije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.