Hojs za revizijo že zaključenih postopkov na NPU

Damijana Žišt Damijana Žišt
07.08.2020 19:30

Policisti vidijo v ministrovih usmeritvah pritisk na svoje delo. Opozicija poziva ministra, ki je podal odstop, naj zares odstopi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs naj bi bil vršilcu dolžnosti direktorja policije Andreju Juriču ukazal, da se opravi revizija določenih že zaključenih zadev na NPU.
Andrej Petelinšek

Notranji minister Aleš Hojs je prvemu možu slovenske policije Andreju Juriču odredil, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Minister zahteva, da se znova nepristransko pregleda, ali so bili izvedeni vsi potrebni ukrepi v konkretnih preiskavah, je včeraj poročal portal 24ur.com.
Iz dokumenta Usmeritve in obvezna navodila naj bi izhajalo, da je Hojs naročil Juriču, naj revizijo nad delom kriminalistov in usmeritvami tožilcev v preiskavah, ki jih je sam določil in izbral, preverijo po njegovem usposobljeni policisti. Torej ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom o njihovi nepristranskosti. Hojs v omenjenih navodilih še navaja, da ministrstvo za notranje zadeve ocenjuje, da je na podlagi dosedanjih notranjih in zunanjih nadzorov nad delom ali v povezavi z delom NPU treba povečati učinkovitost in uspešnost njegovih preiskovalcev ter zagotoviti strokovno in nepristransko preiskavo najbolj zahtevnih kaznivih dejanj, še poroča portal.

Dvojni nadzor nad delom NPU

Dokument je povzročil veliko razburjenje najprej v policijskih vrstah, češ da gre za nezakonit poseg ministra v delo policije in da je ta pogojen politično. Na Generalni policijski upravi v zvezi s Hojsovimi usmeritvami pravijo: "Minister za notranje zadeve je na podlagi zakona o državni upravi ter zakona o organiziranosti in delu v policiji vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije izdal usmeritve in obvezna navodila za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja NPU. Gre za dokument, ki ni javno objavljen. Poročilo o zakonitosti in strokovnosti opravljanja določenih nalog ministrstvo od policije zahteva večkrat." Ker pa je šef policije Andrej Jurič nedavno odredil strokovni nadzor nad delom NPU, ki je bil sicer načrtovan že decembra lani, pa bo nadzorna skupina, ki že izvaja strokovni nadzor, obenem še preverila, ali je policija izvedla vse potrebne ukrepe v primerih suma storitve določenih kaznivih dejanj. "Zato je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije strokovnim službam odredil izvedbo določenih nalog za realizacijo usmeritev in obveznih navodil notranjega ministra," je še sporočila Maja Ciperle Adlešič.

Ostri odzivi v opoziciji

V opoziciji menijo, da gre za odkrito zlorabo oblasti, policije in tožilstva s strani vladajoče politike. "Žal serija dejanj vlade Janeza Janše, od sistematičnih pritiskov do nesprejemljivih kadrovanj v neodvisnih institucijah države, potrjuje zaskrbljujočo in nevarno tezo, da si skuša SDS podrediti organe pregona in represivni aparat države ter neodvisno in strokovno pravosodje usmerjati glede na osebne in politične preference Janeza Janše," je ravnanje ministra Hojsa komentiral podpredsednik SD in predsednik parlamentarne komisije KNOVS Matjaž Nemec​. Po mnenju SD gre za grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva. Zahtevana revizija je po mnenju SD še posebej nevarna z vidika posega v neodvisnost dela tožilstva, saj je državni tožilec dominus litis (gospodar) predkazenskega postopka že po samem zakonu o kazenskem postopku, podrobno pa ureja njegovo vlogo v odnosu do policije uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta