Hojsov nakup parcele na Primorskem preverja NPU. Minister: Nič ni spornega

Elizabeta Planinšič
23.11.2020 17:09
Tudi KPK bo preverjala morebitna korupcijska tveganja glede nakupa zemljišča v koprskem Kolombanu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs je 882 kvadratnih metrov veliko parcelo s pogledom na morje kupil za slabih 76 tisoč evrov. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Notranjega ministra Aleša Hojsa, točneje njegov nakup parcele v koprskem Kolombanu, naj bi po poročanju Dela preverjali preiskovalci nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Hojs naj bi bil, kot je prva poročala Mladina, ob pomoči političnih zaveznikov prišel do čudovite parcele z razgledom na slovensko morje po nenavadno nizki ceni. Gradbeno parcelo v Kolombanu je koprska občina še v času županovanja Borisa Popoviča najprej po ugodni ceni prodala Rusu Maratu Idrisovu, ta pa jo je po delih med drugim prodal ministru Alešu Hojsu in tudi Popoviču. Za 882 kvadratnim metrov veliko zazidljivo parcelo je Hojs odštel samo 75.910 evrov. Tednik Mladina je pred časom še razkril, da se je koprska občina ravno v času, ko parcelo kupil Idrisov, točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto do vseh prodanih parcel, skupaj s kanalizacijo.

Ker obstaja sum, da cene ni uravnaval trg, ampak vnaprej premišljene poteze in politična poznanstva, so se po informacijah Dela v posel vpletli še kriminalisti. Pa ne kopski kriminalisti, temveč naj bi bili zadevo prevzeli preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, ki bi mu Hojs s predlogom sprememb aktualne zakonodaje rad odvzel avtonomijo. Na generalni policijski upravi sicer informacije o preiskavi Hojsovega nakupa parcele ne potrjujejo, a tudi ne zanikajo, pojasnjujejo le, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora.

Domnevno sporne posle z zemljišči na slovenski obali bo preverila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. "Komisija je na podlagi medijskih objav in novinarskega vprašanja uvedla predhodni preizkus v zvezi z omenjeno zadevo. V okviru predhodnega preizkusa bomo preverili obstoj korupcijskih tveganj in morebitnih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter se nato odločili o (ne)uvedbi nadaljnjega postopka," so na Delova vprašanja odgovorili na KPK.

Hojs se je na poročanje Dela odzval s tvitom: "Nič spornega, le primerna tema za medijsko obračunavanje z menoj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta