"Ideologi tradicionalne družine so pogosto največji dvoličneži"

Gorazd Dominko
25.03.2019 06:39
V začetku marca smo praznovali ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Kaj predstavlja največjo grožnjo njihovim pravicam? Med drugim uničujoče socialne norme, nedostopnost do zdravstvenih storitev, vojne, tudi ženske, ki mislijo, da je prav, da imajo manj pravic, kot jih imajo moški, meni vodja Katedre za proučevanje socialne pravičnosti in vključevanja, predsednica Vzhodnoevropske mreže šol za socialno delo, avtorica številnih člankov in knjig s področja hendikepa, duševnega zdravja, spolov, večkratnih deprivacij in zgodovine socialnega dela, prof. dr. Darja Zaviršek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
»Največja grožnja njihovim pravicam je samoumevnost,«
prof. dr. Roman
Kuhar
»Nobena pravica in nobena enakopravnost namreč ni dobljena za vedno, ko to jemljemo za nekaj samoumevnega, smo takoj na poti, da stvar izgubimo.«
Ženske v Sloveniji predstavljajo skoraj polovico vseh zaposlenih. Zakaj menite, da se redkeje samozaposlujejo, zasedajo nižja delovna mesta in se soočajo z manjšimi kariernimi možnostmi kot moški?
Prof. dr. Roman Kuhar:
Prof. dr. Darja Zaviršek:
Zakaj vnovič prihaja do idealiziranja tradicionalnih družin, kjer ženske opuščajo ambicije in kariere, z namenom postati dobre mame in vrhunske gospodinje?
Prof. dr. Roman Kuhar:
Prof. dr. Darja Zaviršek
Zakaj je sklep senata Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, na podlagi katerega naj bi se ženski spol štel kot nevtralen, in bi zapovedoval, da se v vseh pravnih aktih fakultete v naslednjih treh letih uporablja ekskluzivno samo ženski spol, zatem pa izmenično moški in ženski, dvignil toliko prahu?
Prof. dr. Roman Kuhar:
Prof. dr. Darja Zaviršek:
Je feminizem psovka? Je zaradi feminizma res vedno več moških »kastriranih« in vedno manj »pravih«?
Prof. dr. Roman Kuhar:
Prof. dr. Darja Zaviršek:
Članek je bil objavljen v marčevski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta