(INFOGRAFIKA) Javnomnenjska raziskava: Janša kot Šarec, ko se je poslovil od oblasti

Rok Kajzer Rok Kajzer
19.10.2020 01:04

Vlada z najslabšimi odstotki doslej, koalicija SDS-NSi s petimi poslanskimi mesti manj. SAB ponovno v parlamentu, Desus tone, SMC še naprej med mrtvimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Janeza Janše ima najmanjšo oziroma najslabšo podporo, odkar je na oblasti.
EPA

Neobvladovanje epidemije, zgrešeno komuniciranje in izkoriščanje ukrepov za obvladovanje zdravstvene krize za strankarsko-politične interese je očitno pobralo javnomnenjski davek - vlada Janeza Janše ima najmanjšo oziroma najslabšo podporo, odkar je na oblasti. Z njo je zadovoljnih le še slabih 39 odstotkov vprašanih, kar je skoraj natančno taka podpora, kot jo je imela vlada Marjana Šarca, ko se je poslovila od oblasti.

​Sedanja vlada je prav tako podrla rekord v nepriljubljenosti - da deluje neuspešno, ocenjuje skoraj 58 odstotkov vprašanih, kar je največ doslej. Vlada si je torej v celoti zapravila kapital, ki ga je imela na začetku mandata, ko jo je, denimo aprila letos, podpiralo rekordnih 65 odstotkov anketirancev. Če pogledamo podporo skozi politične preference, je mogoče opaziti precejšen upad podpore vladi med podporniki Desusa in SMC, prav tako pri tistih, ki sicer volijo levosredinsko, so pa vladi v preteklih mesecih namenjali nezanemarljivo podporo.

​Primer Desusa: aprila je vlado podpiralo kar 72,2 odstotka tistih, ki volijo to stranko, zdaj le še 44,4 odstotka. Za več kot polovico se je prepolovila tudi podpora vladi tistih, ki volijo SMC. Zanimiv je podatek, da je še aprila vlado podpirala polovica tistih, ki sicer volijo SD, ta delež pa je danes strmoglavil. Vse to nakazuje, da vlada rapidno izgublja podporo tistih, ki so v začetku mandata ocenjevali, da deluje dobro in v interesu vseh. Hkrati pa je tu še dejstvo, da se je opazno zmanjšal bazen tistih, ki ne vedo, koga bodo volili.

LMŠ najmočneje navzgor

Premiki so tudi pri strankah. SDS je v enem mesecu - po projekcijah sedežev v parlamentu - izgubila kar pet poslanskih mest, opozicijski blok SD Tanje Fajon, LMŠ, Levica Luke Mesca in SAB pa bi pobrali večino, kar 58 poslanskih mest. K temu je brez dvoma pripomogel povratek odpisane SAB Alenke Bratušek, ki je močno popravila izid in bi se prebila v DZ. Poleg Levice in SAB se je precej okrepila tudi LMŠ, kar gre bržkone pripisati večji in aktivnejši pojavnosti Šarca v javnosti. ​Za drobec se je okrepila NSi Mateja Tonina, med tem ko dve največji in najbolje organizirani stranki, SDS in SD, še naprej počasi, za malo, a vztrajno izgubljata podporo.

Čeprav SMC Zdravka Počivalška nekoliko izboljšuje rezultat, je še vedno pod odstotkom in nadaljuje svoj dolgi pohod, ki vodi med zunajparlamentarne stranke. V bližini pokopališča strank je še naprej tudi Desus, ki ga trenutno vodi Tomaž Gantar - dosegli so najslabši izid doslej; le 1,2 odstotka. Če bi bile danes volitve, jih v parlamentu ne bi več bilo.

Pahor in Gantar na vrhu

Kako pa je s priljubljenostjo politikov? Najnovejše merjenje priljubljenosti ni prineslo večjih sprememb na razpredelnici. Predsednik republike Borut Pahor ostaja na čelu razpredelnice, tokrat z opazno višjo oceno, zdravstveni minister Tomaž Gantar pa je kljub slabši oceni kot septembra obdržal drugo pozicijo. Ljudmila Novak, Tanja Fajon in Marjan Šarec so ostali na svojih pozicijah, a so slabše ocenjeni.

Uroš Šoštarič

Janez Janša je pridobil pet mest in je na sredini lestvice. Branko Grims in Zdravko Počivalšek zapuščata družbo najbolj priljubljenih, naslednji mesec ju bosta zamenjala Aleš Hojs in Eva Irgl, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta