(INFOGRAFIKA) Robert Golob brez stotih dni miru

Matej Grošelj
25.05.2022 05:00

V petek, soboto in ponedeljek bodo zaslišanja kandidatov za ministre. Nova vlada bo operativna takoj po izvolitvi v državnem zboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob se je v dosedanjih pogajanjih za sestavo vlade izkazal kot iznajdljiv politični strateg.
Robert Balen

Robert Golob je mesec dni po volilnem zmagoslavju na dobri poti, da v začetku junija postane deseti predsednik slovenske vlade. S tem bo izpolnjena nesporna volja večine državljanov, ki so ob množični udeležbi na volitvah namenili široko podporo levosredinskemu bloku političnih strank. Obdobje zamenjave oblasti zaznamujeta hitra uskladitev koalicijske pogodbe in razmeroma mirna razdelitev ministrskih položajev med tremi koalicijskimi partnerji. Bodoči mandatar se je po presenetljivo visoki volilni zmagi in rekordnem številu poslanskih mandatov Gibanja Svoboda izkazal kot iznajdljiv politični strateg, ki vidi širšo sliko in zna sprejemati kompromise. V javnih nastopih deluje argumentirano, spoštljivo in pomirjujoče, kar je vsaj za zdaj ena od največjih razlik v primerjavi z odhajajočo vladno garnituro.

Robert Golob se je v dosedanjih pogajanjih za sestavo vlade izkazal kot iznajdljiv politični strateg.
Robert Balen

Vroča vprašanja za ministre

Golobova vlada bo postala operativna takoj po imenovanju v državnem zboru. Predvidoma 3. junija zvečer bo potekala prva seja vlade, ki se bo med drugim lotila napovedanega kadrovanja na ključnih položajih v državni upravi. Pred tem se bodo v parlamentu že v petek začela prva zaslišanja kandidatov za ministre, ko si bo tudi javnost lahko ustvarila mnenje o strokovnosti bodočega ministrskega zbora. Pričakovati je, da bodo opozicijski poslanci najbolj kritični do koordinatorja Levice Luke Mesca, ki se poteguje za prevzem še neobstoječega resorja za solidarno prihodnost. Pod posebnim drobnogledom bo prav gotovo tudi kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan, do katerega so bili sprva nekoliko zadržani tudi v SD in Levici. Vroča vprašanja prav tako čakajo Matjaža Hana in Klemna Boštjančiča, ki bi obvladovala gospodarstveni in finančni resor.

Če bo odhajajoča vlada Janeza Janše mirno zapustila oblast, se bo po imenovanju Golobove vlade začela primopredaja poslov na ministrstvih. Obeta se kar nekaj zanimivih fototerminov na simbolni ravni. Notranji minister Aleš Hojs bo predal posle Tatjani Bobnar, ki jo je tretja Janševa vlada nemudoma razrešila s položaja generalne direktorice policije, pred tem pa jo je odhajajoči sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič posvaril, naj pomisli na svojo prihodnost. Predsednik NSi Matej Tonin bo na obrambnem ministrstvu segel v roke nasledniku Marjanu Šarcu, s katerim sta velika konkurenta v Kamniku z okolico. Golobova vlada bo imela sprva sedemnajst ministrstev, dokler ne bo sprejet prenovljeni zakon o vladi, ki bo omogočil ustanovitev treh dodatnih resorjev.

Opozicija z rogovi

Najverjetnejši prihodnji slovenski premier je napovedal, da se bo vlada med poletjem pripravila na izzive energetske draginje in morebitno poslabšanje epidemiološke slike. Prve resne ocene o delovanju nove oblasti bodo znane jeseni, ko bo vlada postavljena v celotni zasedbi. Čeprav bo javnost poleti zaradi dopustov malce bolj odklopljena od političnega dogajanja, Golobova vlada zaradi razgretega političnega ozračja ne bo uživala stotih dni miru. Opozicija si je z vlaganjem svojih zakonov in zahtev za posvetovalna referenduma nataknila roge že pred ustoličenjem nove vlade. Pričakovati je, da se bosta SDS in NSi do konca mandata posluževali vseh političnih instrumentov, ki so jima na voljo. Bolj kot bo opozicija agresivna, manj bo možnosti za projektno sodelovanje z vlado, kar sicer odpira prostor za oblikovanje dvotretjinske večine v parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta