Inštitut 8. marec: Bili smo žrtev kibernetskega napada

Va
14.02.2024 20:16

Tarča napada je bila peticija proti prikritim podražitvam, sporočajo iz nevladne organizacije, ki jo vodi Nika Kovač. Neznani storilec naj bi zlorabil naslove skoraj 100 tisoč posameznikov in organizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Kovač
Robert Balen

Peticija proti prikritim podražitvam, za katero so v dveh dneh zbrali okoli 4000 podpisov, je bila tarča napada v noči na sredo, v katerem je neznani storilec zlorabil email naslove skoraj 100 tisoč posameznikov in organizacij iz inštitutu neznane baze podatkov, navajajo: "S temi email naslovi je napadalec nepooblaščeno podpisal peticijo. Na spletni naslov inštituta smo začeli prejemati začudena elektronska sporočila posameznikov, ki nikoli niso podpisali nobene naše peticije."

Gre za ponovni poskus utišanja, diskreditacije in spodkopavanja kredibilnosti, so sporočili. "Ne bomo dovolili, da nas ustrahujejo," se je odzvala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Ob zaznavi dogajanja so nemudoma sprožil ustrezne postopke. Ekipa IT-strokovnjakov je v najkrajšem možnem času izvedla vse potrebne nadgradnje in ukrepe, ki so zaustavili napad. Prav tako so preverili in nato tudi potrdili, da so vsi osebni podatki dejanskih podpisnikov peticije na varnem.

Ekipa strokovnjakov je prišla do zaključka, da za kibernetskim napadom stojijo posamezniki, ki so zlorabili podatke na tisoče ljudi iz inštitutu neznanega vira. "Med njimi so tudi slovenski email naslovi, ki z Inštitutom 8. marec nimajo nobenih povezav. Strokovnjaki so že začeli s postopki odstranjevanja vseh lažnih podpisnikov, ki so posledica napada," so sporočili.

Zaenkrat še ne vedo, kdo je odgovoren za napad. Sledi prijava policiji in informacijski pooblaščenki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta