Inštitut 8. marec: Kosila v osnovni šoli morajo biti brezplačna za vse otroke

A. La.
22.08.2022 10:38

Z novo kampanjo pod geslom "Za otroke gre" bi Inštitut 8. marec vsem osnovnošolcem zagotovil brezplačna kosila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija,Ljubljana, 22.08.2022, 22. Avgust 2022 TIskovna konferenca Inštituta 8. Marec kjer so vložili predlog zakona na temo zagotavljanja kosil osnovnošolskim otrokom, politika, družba,
Borut Živulović

Inštitut 8. marec je zagnal kampanjo pod sloganom "Za otroke gre", s katero želi vsem otrokom zagotoviti brezplačna kosila. Kot je dejala Mojca Lukan, mora biti osnovnošolsko izobraževanje brezplačno, a zaradi prikritih stroškov, kot so recimo šolska kosila, to v resnici ni. S tem namenom bodo v državni zbor vložili dva zakona, za podporo bodo poprosili stranke, s prvim septembrom pa bodo začeli tudi z zbiranjem podpisov pred upravnimi enotami. Maja Koražija je pojasnila, da so na Inštitutu pripravili anketo, v kateri so ljudi spraševali, kako se soočajo z draginjo. Pričevanja so zaskrbljujoča, saj so mnogi poročali o tem, da so še bolj potisnjeni v revščino, da ne vedo, kako bodo plačali položnice. Ljudje se bojijo zime, saj se bodo morali odločati, če bodo kupili hrano ali plačali položnice za gretje.

Kosilo najvišji strošek za starše

Pomembno se jim zdi, da se posledice draginje blažijo na različne načine. Kosilo v osnovni šoli predstavlja najvišji strošek za starše, zato na Inštitutu vidijo rešitev, kako pomagati. Direktorica Inštituta Nika Kovač je dejala, da nadaljujejo s pripravami zakonov in zbiranjem podpisov zato, ker verjamejo v neposredno demokracijo: "Imamo zakone, ki nam omogočajo, da sodelujemo pri procesih odločanja." Izpostavila je, da so se odločili za brezplačna kosila za vse otroke zato, ker je v koalicijski pogodbi zapisano, da mora biti osnovna šola za vse brezplačna. Dalje je argumentirala, da so najprej sicer razmišljali samo o revnejših, a število slednjih raste, zaradi slabe odločitve v času vlade Mira Cerarja pa je brezplačnih kosil vedno manj. Povedala je, da so pregledali tudi zakon, ki ga je pripravila SDS in ki je v preteklosti padel, ter pojasnila, da je bil slednji slabo zastavljen, saj je jemal subvencionirane malice polovici najrevnejših otrok. Inštitut se je tako temu izognil in vložil dva zakona, ki bi to preprečila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta