Interpelacija zoper ministra za delo: Cigler Kraljeva kaplja čez rob

Žana Vertačnik
20.01.2021 20:40
V največji opozicijski stranki LMŠ so spisali interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, vložili naj bi jo že jutri. Med razlogi poleg spornega dodeljevanja sredstev zasebnemu zavodu še očitek o neučinkovitem spopadanje z virusom v domovih za starejše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Janez Cigler Kralj zatrjuje, da v nobeni obliki ni ne sodeloval v postopku razpisa, na katerem je sredstva prejel Zavod Iskreni, ne vplival nanj.
Robert Balen

V opozicijski LMŠ so pripravili interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, v parlamentarno proceduro naj bi jo po naših informacijah vložili že jutri. "Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob. Ne glede na konstruktivno nezaupnico, ki ostaja naša prioriteta, je opozicija dolžna ukrepati v takšnem primeru. Minister mora oditi. Da o stanju v DSO-jih niti ne govorimo!" je še pred napovedjo interpelacije danes tvitnil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Ministrstvo za delo, ki spada v kvoto NSi, je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen razpisa naj bi bila podpora projektov, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Med osmimi, ki so dobili najvišji možen znesek denarja, so po poročanju portala Necenzurirano.si izbrali tudi Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil Cigler Kralj, in mu dodelili 130.200 evrov.

Na ministrstvu so še pred napovedjo interpelacije očitke o spornosti in povezanosti ministra z zasebnim zavodom odbili in pojasnili, da se je Cigler Kralj umaknil kot soustanovitelj zavoda že dobro leto po ustanovitvi, iz organov zavoda pa lani, še preden je zasedel ministrsko mesto. "Za zavod opravlja prostovoljno delo, od katerega nima finančne koristi. Ker opravlja tudi ministrsko funkcijo, je izločen iz vseh postopkov, ki bi lahko bili potencialno konfliktni - tako na strani ministrstva kot tudi zavoda," so še zapisali v sporočilu za javnost. Zavrnili so tudi trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister.

Kot izhaja iz besedila interpelacije, ki smo ga neuradno pridobili, poslano pa je bilo še preostalemu delu opozicije, ministru poleg "koruptivnega in klientelističnega ravnanja pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa in posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije" v LMŠ očitajo več stvari. Interpelacijo vlagajo tudi zaradi ministrove odgovornosti za neučinkovito ukrepanje pri širjenju virusa v domovih za starejše, za nepripravo ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev virusa na delovnih mestih ter tudi za neustrezen dialog s socialnimi partnerji in neodzivnost ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja. Da bodo že četrto interpelacijo zoper ministra vlade Janeza Janše sopodpisali, so danes proti večeru že sporočili iz Levice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta