(INTERVJU) Biolog Primož Presetnik: "Netopirji so pomemben člen v vseh ekosistemih"

Urška Kereži
04.05.2020 04:00

O mitih in legendah ter znanstvenih resnicah, ki nam odpirajo, a tudi pačijo pogled na viruse in netopirje, z biologom Primožem Presetnikom, ki se že dve desetletji poglablja v življenje teh skrivnostnih sesalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Presetnik
Robert Balen

Zadnja večja okužba s koronavirusom pred sedanjo se je zgodila pred 17 leti, ko je po svetu zaokrožil sars. Kako to, da se je tedaj širjenje ustavilo veliko hitreje kot pri aktualnem koronavirusu? In to kljub temu da se Kitajska in z njo tudi druge države zdaj odzivajo z veliko ostrejšimi ukrepi in je bil tedanji bolj smrtonosen?
"Pri novem koronavirusu je prišlo do prave kombinacije lastnosti - je zelo nalezljiv, se pravi lahko preskakuje z ljudi na ljudi, po nekih zapisih nekajkrat bolj kot recimo gripa. Po drugi strani ni tako smrten, kot je bil virus sars v letih 2002-2003, a ima okuženi več možnosti, da okuži še soljudi. Kar se meni zdi posebno problematično pri poskusih preprečevanja njegovega širjenja, pa je, da velik delež okuženih sploh ne kaže znakov ali le blažjo obliko recimo temu prehlada, kar je seveda dobro zanje, a ne za druge. O ukrepih za omejevanje širjenja pa raje ne sodim, saj so domena epidemiologov."
Kako sicer ocenjujete nevarnost novega SARS-CoV-2?
"Moja ocena niti ni potrebna, saj so posledice vsem vidne, zdravstvene in družbene. Kar se tiče zdravstvene nevarnosti, povsem zaupam predvsem našemu javnemu zdravstvu. Za nevarnosti, ki grozijo jedru družbe, kot jo poznamo, pa je odgovornost vseh državljanov, da iz te pandemije in spremljajočih dogodkov potegnemo najboljše."

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.