(INTERVJU) Dr. Roman Jerala: Najdlje s testiranjem zdravila proti covidu-19 so kitajska cepiva

Urban Červek Urban Červek
23.07.2020 06:16

Ob poplavi novic o iskanju cepiva proti novemu koronavirusu smo za nekaj pojasnil zaprosili molekularnega biologa prof. Romana Jeralo s Kemijskega inštituta, ki prav tako raziskuje zdravila proti covidu-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Roman Jerala 
Robert Balen

Predvsem britanski mediji so zadnje dni na veliko poročali o uspešnosti kliničnega testiranja cepiva, ki so ga razvili raziskovalci univerze v Oxfordu v sodelovanju s podjetjem Astra Zaneca. Kakšno je vaše mnenje o omenjenem cepivu, je res tako zelo prebojno, kot je slišati iz poročil?
"Zagotovo gre pri takšnem navdušenju britanskih medijev v veliki meri za nacionalni ponos. Podobne rezultate so predstavili že prej za več drugih cepiv, dveh kitajskih in dveh ameriških. Omenjeno britansko cepivo je zagotovo eden od resnih kandidatov za uporabno cepivo, bo pa pred tem treba izvesti največjo in najbolj dolgotrajno študijo, v kateri bodo ugotovili, če in kako dobro cepivo zaščiti pred okužbo z virusom. Rezultati kažejo, da cepivo sproži dober imunski odziv, ki bi najbrž lahko preprečil vsaj hujši potek bolezni, če že ne okužbe."
Še vedno prihajajo različne ocene o času, ko bi bilo cepivo na razpolago za splošno populacijo; pri Svetovni zdravstveni organizaciji pravijo, da bi lahko v večjem obsegu ljudi cepili šele sredi prihodnjega leta. Zakaj tako pozno, če so cepiva, kot je to iz Oxforda, skoraj nared?
"Cepiva so nared, ne samo britansko, ampak tudi več drugih, ampak kot sem omenil, je pred tem treba izvesti testiranje učinkovitosti na 20 do 30 tisoč ljudeh, za katere bi pričakovali, da bi del njih moral priti v stik z virusom, da bi lahko izvedeli, ali je cepivo učinkovito."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta