(INTERVJU) Igor Zorčič: "Na veliko zadev smo opozarjali šele poslanci, namesto da bi jih reševali naši ministri v vladi"

Žana Vertačnik
27.03.2021 06:00
S predsednikom državnega zbora, ki se je poslovil od poslanske skupine SMC. Zakaj se je kljub dolgotrajnemu nezadovoljstvu šele zdaj odločil tako? Kakšna bo usoda stranke Zdravka Počivalška in zakaj ga ni nikoli neposredno izzval.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič: "Korekcijo smo opravljali pri nevladnih organizacijah, ustavitvi financiranja STA, blokadi imenovanja tožilcev …" 
Robert Balen

Poslanska skupina koalicijske SMC je okleščena za tri člane, že tako manjšinska koalicijska zasedba Janeza Janše pa je manjšinska še bolj. Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić se skupaj s poslancem Desusa Jurijem Lepom, ki je prav tako odstopil, podajajo na novo poslansko pot. Med razlogi za odhod je predsedniku SMC Zdravku Počivalšku nanizala, da z njim ne delijo več istega pogleda na vlogo stranke v koaliciji in na njeno prihodnost. "Zdravka Počivalška smo izbrali za trenerja liberalne ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, a od tega ni nič. Danes je naš predsednik zgolj pomočnik trenerja neke druge ekipe," je navrgel nekdanjemu političnemu sopotniku Zorčič, ki je vseskozi veljal za drugo figuro te stranke.

Poslovili ste se iz poslanske skupine SMC, se s tem hkrati poslavljate iz stranke?

"Odločitev v zvezi s tem bom sprejel zelo kmalu, dogovorjen sem z lokalnim odborom, da se usedemo in se skupaj odločimo tudi v zvezi z mojim članstvom."

Še preden bi vas utegnili vprašati, pa ste danes pojasnili, da bodo o vašem položaju predsednika državnega zbora odločali poslanci ...

"Če bo to kdo predlagal, seveda."

Torej ne boste odstopili?

"Ne."

Zakaj ste se odločili tako?

"Ključnega pomena za vlado in za parlament je, da ima kompletno vodstvo. Pred nami nista le epidemiološka situacija in morebitni tretji val, ampak tudi predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. V zvezi s tem v okviru parlamentarne dimenzije predsedovanja poteka relativno veliko projektov z organizacijo vseh dogodkov. V času epidemije, ko nismo bili zelo aktivni na mednarodnem področju, so se dogovarjali za razne obiske, aprila, na primer, prvič v tridesetih letih prihaja na obisk predsednica španskega parlamenta, kasneje še madžarski predsednik. Spodobi se, da jih gosti predsednik parlamenta in ne kdo drug. Postopek imenovanja predsednika parlamenta je relativno kompleksen, na tajnem glasovanju je potrebna absolutna večina, in kaj kmalu bi se lahko zgodilo, da bi padli v parlamentarno krizo, če ne izvolili novega predsednika."

Je prišel kakšen signal od manjšinske koalicije, ki bo živela s pomočjo SNS, manjšincev in četverice iz Desusa, da se položaju odrečete? Ste že dobili kakšno sporočilo?

"Posredni namigi so prišli, ampak nič še zelo konkretnega."

Rekli ste, da je stranka SMC organizacijsko v razsulu, da se jo vodi z gospodarskega ministrstva, ne pa s sedeža stranke. Kako dolgo že to ugotavljate in kaj je šele zdaj bila kaplja čez rob?

"To se dogaja že dalj časa, ampak dejstvo je, da je bilo te okoliščine vedno treba vrednotiti tudi v kontekstu epidemije in tega, da se nismo mogli dobivati zaradi prepovedi združevanja. Tudi tisto, kar se je dogajalo, zoom sestanki in podobno, so se začeli odvijati relativno pozno, na njih pa se v resnici nikoli niso obravnavale relevantne vsebine. Tiste pomembne odločitve, kot je ta, s kom bomo sodelovali, so se sprejemale strogo v ozkem krogu predsednika stranke."

Večkrat so vas omenjali kot naravnega naslednika Zdravka Počivalška na mestu predsednika stranke. Zakaj ga niste nikdar neposredno izzvali?

"To težko komentiram, ker tega nikoli nisem omenjal. Za stranko je ključnega pomena, da jo vodi nekdo, ki uživa zaupanje, ne samo poslanske skupine, ampak tudi terena. Prepričan sem, da tega zaupanja Zdravko Počivalšek nima več."

Z vašim odhodom je izgubil še notranjo opozicijo, stranko bo lahko ukrojil po lastni volji, interesih.

"Težko bi rekel, da je izgubil notranjo opozicijo, bolj se mi zdi, da je izgubil vsak občutek za to, kar je SMC nekoč bila. Če smo kadarkoli nasprotovali kakšnim idejam, je to bilo iz strogo konstruktivnih namenov. Dejstvo je, da smo vedno znova opozarjali ter predsedniku in stranki nastavljali ogledalo, da smo šli v to koalicijo v težkih okoliščinah, ampak tudi pod zelo posebnimi pogoji. Očitno se nekateri danes spomnijo samo še tistih določb koalicijske pogodbe, ki pravijo, da moramo braniti koalicijske ministre, vse ostale pa so pozabili. Dejstvo je, da smo se v SMC, ko smo vstopali v to koalicijo, zavezali, da bomo skupaj z Desusom liberalni korektiv dvema konservativnima strankama, danes pa je več kot jasno, vsaj po ravnanju naših ministrov, da ni tako. Določeno korekcijo smo opravljali poslanci SMC pri nevladnih organizacijah, ustavitvi financiranja STA, blokadi imenovanja tožilcev … Veliko teh zadev je bilo, na katere smo opozarjali šele poslanci, namesto da bi takšne zadeve v našo korist reševali naši ministri v vladi."

Kakšna je usoda stranke SMC? Se lahko z raznimi predvolilnimi povezovanji izkoplje iz uničujočega stanja, ki ga je poglobilo sodelovanje v Janševi vladi?

"Kolikor je videti, sploh iz zadnje kadrovske rošade z imenovanjem Andreja Čuša na mesto državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, je v ozadju že dogovor o prodaji stranke bodočim povezavam. Povsem nelogično namreč je, da na zaupanje zaposliš predsednika neke druge stranke s prozornim izgovorom, češ da naj bi skrbel za zeleno gospodarstvo, ko ima pa minister ob sebi za državnega sekretarja bivšega ministra za okolje. Očitno je, da je tu dogovor že v ozadju, in mislim, da predsednik stranke in tisti, ki mu svetujejo, sploh nimajo več v fokusu reševanje stranke, ampak plasiranje strankinih sredstev v neko drugo politično zgodbo."

Poslansko skupino tvorite z Janjo Sluga, Branislavom Rajićem in Jurijem Lepom. Je to dokončna zasedba ali pričakujete, da se vam bo v naslednjih fazah pridružil še kdo iz SMC?

"Pričakujem, da se bo pridružil še kdo, ni rečeno, da iz SMC, ampak naša vrata so odprta."

Kako se boste pozicionirali kot poslanska skupina? Boste delovali opozicijsko?

"Zagotovo ne bomo več člani koalicije in bomo temu ustrezno tudi ravnali. Kar pa še ne pomeni, da ne bomo podpirali predlogov, ki jih bomo šteli za splošno korist in nujne za sprejetje."

Je nova poslanska skupina tudi pot k ustanovitvi nove politične stranke? Kako vidite svojo prihodnost po zaključku tega mandata? Se že dogovarjate s katero izmed političnih opcij?

"O tem je zdaj prezgodaj govoriti."

Ali smo po današnjem dnevu bližje predčasnim volitvam?

"To bomo pa še videli. Morda ne bi bilo slabo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta