(INTERVJU) Janja Sluga: "To je bil eden naših največjih vsebinskih pomislekov, ko smo šli v to koalicijo"

Uroš Esih Uroš Esih
12.08.2020 06:30

Vodja poslanske skupine SMC o aktualnem političnem dogajanju, stanju v stranki in koaliciji, demografskem skladu in zunanjepolitičnih vprašanjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Sluga: "Opozicija že vse od nastopa vlade zelo veliko stvari napoveduje, potem pa te stvari, ki jih napoveduje, bolj ali manj zvodenijo. Ali pa zelo dolgo traja, da se uresničijo, pa tudi vsebina na koncu ni taka, kot bi jo bilo pričakovati od usklajene opozicije." 
Robert Balen

Kako iz SMC, koalicijske partnerske stranke, gledate na burno dogajanje okoli predsednice stranke Desus Aleksandre Pivec, ki se sooča s številnimi očitki koruptivnosti v zgodbi z Vinakrasom in obiskom izolske občine?
"Če se pojavijo kakršnikoli očitki, je zelo dobro in zelo pametno odgovoriti takoj ter dati na mizo vse razpoložljive dokaze. Ko jih imamo, v tem primeru govorimo o računih, se je gotovo lažje naprej pogovarjati in opredeljevati. Bolj ko se odlaša, več očitkov prihaja na dan. Pričakuje, kar je napovedala že poslanska skupina Desusa, da ko se bo z njimi sestala, bomo vsi drugi dobili odgovore."
Vemo, da Desus dogajanje okoli predsednice obremenjuje. V kolikšni meri pa obremenjuje koalicijo?
"Zagotovo pričakujemo odgovore. Ko niso odgovori takoj na mizi, seveda vsi nestrpno čakamo, da jih bomo dobili. Razumem sicer, da se bo najprej usedla s svojo poslansko skupino, kar je po eni strani prav, potem pa verjamem, da bomo tudi mi dobili informacije."
Bi morala Pivčeva glede na to, kar je do zdaj znano, odstopiti in ali je prav, da jo je predsednik vlade zaščitil?
"Mislim, da jo to predvsem vprašanje za njo, potem za njeno stranko, v tretji vrsti pa za predsednika vlade."


Opozicija nas ne plaši

Sicer pa se - tako kot vsakič - tudi letos napoveduje vroča politična jesen. Opozicija napoveduje konstruktivno nezaupnico. Tudi ustavno obtožbo predsednika vlade. Se boste ubranili?
"Opozicija že vse od nastopa vlade zelo veliko stvari napoveduje, potem pa te stvari, ki jih napoveduje, bolj ali manj zvodenijo. Ali pa zelo dolgo traja, da se uresničijo, pa tudi vsebina na koncu ni taka, kot bi jo bilo pričakovati od usklajene opozicije. Zato zelo težko rečem, kaj bo ta opozicija naredila. Veliko bolje vem, kaj bo delala koalicija in kaj SMC. Pred koalicijo je zaradi situacije, v kateri smo se znašli takoj ob nastopu vlade, zelo veliko zahtevnih in resnih nalog. V SMC smo večkrat povedali, da zdaj pričakujemo, da se lotimo zavez iz koalicijske pogodbe. Za nas je gotovo najbolj pomembna izhodna strategija za gospodarstvo, poleg vprašanja demografije in zdravstva."
Opozicija vas torej na plaši?
"V resnici ne."
Kako trdna je koalicija? Katera stranka je njen najšibkejši člen?
"Težko bi govorila o najšibkejšem členu. Dejstvo pa je, da smo nekatere koalicijske partnerice pod večjim udarom medijev in javnosti, tudi opozicije, če želite. Prvih pet mesecev te koalicije je bilo izjemno zahtevnih, ukvarjali smo se s stvarmi, s katerimi smo se bili prisiljeni ukvarjati. Privilegija prestavljati neke naloge v nedoločljivo prihodnost ta koalicija nima. Zdaj smo na točki nič te koalicije, ko se moramo začeti ukvarjati z nalogami in vsebinami, ki so bile razumljivo v tem času nekoliko v ozadju, so pa zapisane v koalicijski pogodbi. Zaradi teh vsebinskih razlogov smo se tudi formirali kot koalicija."
Koliko so SMC škodile afere z nabavami zaščitne opreme, kjer se je pogosto pojavljal predsednik stranke Počivalšek?
"Če bi rekla, da se zaradi tega ni pojavil nemir znotraj poslanske skupine in znotraj stranke, bi seveda lagala. Zagotovo taka stvar razburka ozračje, je pa dejstvo, da je predsednik zelo izčrpno in zelo podrobno pojasnil vsa dogajanja in predložil na mizo dokumente. Te stvari smo znotraj stranke dobro razčistili. Za sabo imamo nekaj zahtevnih mesecev, a ocenjujem, da smo se konsolidirali. Zedinili smo se, da je bila naša odločitev za to koalicijo odgovorna. Če bi to odgovornost takrat zavrnili, bi v resnici pristali na linijo najmanjšega odpora in se izneverili temu, kaj kot stranka že šest let smo. Smo sredinska in zmerna politična stranka, ki pa že ves čas raje dela, kot govori."


Razmislek o spremembi imena

Jeseni je napovedan kongres stranke. Se bo stranka preimenovala, kakšni so predlogi za ime?
"V prvi vrsti želimo preveriti delo, ki smo ga opravili do zdaj. Želimo tudi nastaviti kompas za naprej. Smer bo zagotovo ostala ista, politična sredina, ampak sredina, ki se ne ukvarja sama s sabo, ampak se je pripravljena in sposobna pogovarjati na vse strani političnega spektra, seveda z izjemami skrajnih robov. Opravlja se tudi razmislek o spremembi imena, ampak tukaj še nismo zavzeli dokončnega stališča."
Koliko vas kot sredinsko in liberalno-socialno stranko vznemirja konstantno odpiranje ideoloških tem s strani največje koalicijske stranke?


Za nas je pomembnejša vsebina, ne tehnikalije

Eden glavnih napovedanih projektov vlade je vzpostavitev demografskega sklada. Kakšna je vaša vizija delovanja demografskega sklada? Je demografski sklad s centraliziranim upravljanjem državnega premoženja sploh ustrezna rešitev za demografske izzive Slovenije?
"Demografski sklad je samo en del vprašanja, kako želimo postaviti razmerja med različnimi generacijami v prihodnosti, da nikomur v Sloveniji ne bo težko biti mlad in da se nihče ne bo bal staranja. To bo mogoče narediti z resnimi in oprijemljivimi ukrepi, ki bodo zagotavljali vzdržen socialnovarnostni kakor tudi pokojninski sistem. Demografski sklad je postal prvovrstno politično vprašanje in bo odgovoril na del dilem, ni pa to edina stvar, ki nas mora zanimati, še najmanj pa to, kdo bo demografski sklad vodil. Posvetiti se moramo temeljiti obravnavi vseh demografskih vprašanj, od tega, kako bomo spodbujali zaposlenost med mladimi, do tega, kako bomo polnili zdravstveno in pokojninsko blagajno. Za SMC so najpomembnejša vsebinska vprašanja, kaj naj bodo viri tega sklada, in kam naj iz tega sklada sredstva usmerjamo, šele potem sledijo tehnikalije, ki se jim nekatere koalicijski partnerice po mojem preveč posvečajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta