(INTERVJU) Marjan Šarec: Bom zelo iskreno povedal. Če bi bile razmere normalne, Karla Erjavca ne bi podprl

Žana Vertačnik
27.01.2021 06:00
S predsednikom največje opozicijske stranke LMŠ, ki je pred točno enim letom odstopil kot predsednik vlade, o vladi Janeza Janše, konstruktivni nezaupnici in prihodnosti razdrobljene leve sredine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec (LMŠ): KUL, ki mu je v rekordno kratkem času uspelo uskladiti alternativo vladi Janeza Janše, je dokaz, da na sredini lahko sodelujemo. V prihodnje pa bomo še videli."
Robert Balen

Sedemindvajsetega januarja lani, bil je ponedeljek dopoldan, je prvak LMŠ Marjan Šarec odstopil kot predsednik vlade. Za mnoge je bilo to presenečenje, saj niti koalicijskih partnerjev s tem prej ni seznanil. S tem je razpustil 13. in prvo manjšinsko vlado v zgodovini Slovenije, pozval je na (predčasne) volitve, a se mu scenarij ni izšel. "Drugače bi lahko bilo edino to, da bi vlada tako ali tako padla, danes vidimo, kdo je že takrat sedel na dveh stolih. Ko sem odstopil, sem sam določil datum, če bi pa čakal na milost in nemilost, bi se pa vleklo še kak mesec. Žalosti pa me, da še vedno vsi posvajajo Janševo retoriko o puški in koruzi. Zanje je to puška v koruzi, za tiste, ki so dali čez kumrovško šolo, odstopa v učbeniku ni, tam je treba na oblasti vztrajati do konca," pravi danes, ko skuša skupaj s podobno zasedbo strank postaviti alternativo vladi Janeza Janše. "Ta vlada že zdavnaj nima več legitimnosti in mora v vsakem primeru oditi," je prepričan.

Gospod Šarec, kako je biti opozicijski poslanec v času vlade Janeza Janše?

"Vsekakor manj stresno, kot je biti predsednik vlade z Janezom Janšo v opoziciji."

Pravite, da ste bili kot opozicija doslej preveč pasivni in korektni. Kdo je še na seznamu interpelacij poleg ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja? Kje se je še prelila kaplja čez rob?

"Opozicija že več mesecev pripravlja konstruktivno nezaupnico, pri kateri smo odvisni od glasov, ki so trenutno na drugi strani. Nekateri govorijo, da bi neuspeh nezaupnice pomenil poraz, vendar ko si opozicija, nimaš česa izgubiti. Kot opozicija si dolžan poskušati, zlasti ko imamo vlado, kakršno imamo zdaj. Glede na to, da smo nezaupnico iz takšnih in drugačnih razlogov večkrat prestavili, ne pomeni, da zdaj lahko samo čakamo, kdaj bomo vsi zdravi in ali bo najnovejši odvetnik Janeza Janše, to je gospod Igor Zorčič, blagovolil opravljati svojo nalogo, kot mu pritiče, in začel spreminjati poslovnik. Vmes moramo na prakse, ki se pojavljajo vsak dan, opozarjati. Temu so namenjene interpelacije zoper ministrice in ministre. Po dogovoru v opoziciji bosta zagotovo sledili še interpelaciji zoper ministra Vaska Simonitija in ministrico Simono Kustec."

Pri partnerjih v KUL ste z najavo interpelacije sprožili dvom o iskrenosti svojih namenov z nezaupnico. Absolutnega zaupanja torej tudi po treh mesecih, ko se stranke intenzivneje dogovarjate, ni.

"Ne razumem, zakaj bi se ti dve stvari izključevali. Bom uporabil spet eno primerjavo, ki mi jih nekateri zamerijo, ampak vendarle … To je podobno, kot ko dobite na mizo predjed, to ne pomeni, da glavne jedi ne bo."

Ampak v to ste šli brez dogovora.

"Ni čisto res, da smo šli brez najave, sem jih poklical in jih vprašal, ali bi šli v to. Je pa res, da smo v naši stranki nagnjeni k nekoliko hitrejšim odločitvam. Zastopamo narod, ki si ne želi opozicije, ki bo sedela, čakala in bo odvisna od tekme na drugem igrišču. V preteklosti sem že predlagal, da bi bilo interpelacij več, tudi prvo zoper Zdravka Počivalška smo izpeljali v LMŠ. KUL je samo ogrodje za boljše sodelovanje programsko različnih strank. Ne pomeni pa to, da moraš vsakega vprašati, če lahko greš na vece."

Do kdaj je konstruktivna nezaupnica na čakanju?

"Če bi teoretično danes izvedeli, da imamo spremenjen poslovnik in je omogočeno tajno glasovanje na daljavo, na tak ali drugačen način, jo lahko vložimo ta hip. Naš cilj je, da gremo na glasovanje z vsemi poslanci, ki so podpisali konstruktivno nezaupnico. Drugače je to res vnaprej izgubljeno."

Prvi med poslanci Igor Zorčič pravi, da glasovanja ni preprečil poslovnik ali virus, ampak tisti, ki niste hoteli, da se o njej odloča. In da tudi ne bo podprl, citiram, sprevržene ideje, da bi državni zbor zaradi potreb političnih strank hudo bolnim poslancem pošiljal komisije z glasovnicami.

"To, da govori, da glasovanja ni preprečil virus, je dobesedno laž. Ne glede na to, da direktor Sove članov Knovsa ni okužil, je zbolel en poslanec stranke SD in ga ni, en poslanec je šel pa v samoizolacijo, ker je imel z njim tvegan stik. Prav zaradi virusa smo umaknili nezaupnico. Če pa v dobi digitalizacije državni zbor ne more zagotoviti tajnega glasovanja na tak ali drugačen način, potem pa ne vem, kako lahko zagotavljajo varnost aplikacije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Poskusili bomo s svojim predlogom za spremembo poslovnika, upam, čeprav si ne delam utvar, da bomo uslišani. Če ne bomo uslišani, bo treba uporabiti še druga pravna sredstva. Še to, ne gre za sprevrženo idejo, gre za omogočanje glasovanja bolnim poslancem, ki se sami odločijo, ali glasovati želijo."

Rekli ste, da je podpredsednik SMC pokazal svoje barve, nanj torej ne računate več, če pride do glasovanja. Na koga pa?

"Ko so nekateri trdili, da bosta Zdravko Počivalšek in Igor Zorčič zamenjala stran, sem jaz od prvega dne trdil, da je ne bosta. In zdaj se je to lepo pokazalo. Računamo na vsakega, ki mu je mar za državo, ki je sprevidel zavoženo spopadanje z epidemijo, je zgrožen nad številom mrtvih, opazi socialne in duševne stiske in v PKP-jih spregledane skupine, skratka, ki se mu to, kar imamo danes, ne zdi normalno. Imamo vlado, ki se ne drži lastnega načrta spopadanja s koronavirusom. Smučišča se zapirajo, odpirajo, tiskovne konference imamo v nedeljo ob petih in pričakujemo, da se je začela tretja svetovna vojna, kasneje pa tam vidimo zbeganega predsednika vlade, ki mu je vse ušlo iz rok. Kot bi skušal ljudi strašiti in ustvarjati izredne razmere. Zato je treba tako vlado, ki bi v normalni demokraciji odstopila že sama, zamenjati. Glasovanje o konstruktivni nezaupnici pa je nujno izvesti, da se izčisti situacija in da bomo končno vedeli, kdo podpira vlado in kdo ne. Tudi če zadeva ne uspe, bomo vsaj v opoziciji vedeli, koliko nas je."

Je Karl Erjavec optimalna in zadnja izbira za mandatarja alternative?

"Bom zelo iskreno povedal. Če bi bile razmere normalne, Karla Erjavca ne bi podprl, ker bi rekel, da mandatarstvo pripada nam kot stranki z največ poslanci v opoziciji. Ampak tega nisem nikoli zahteval, ker ne želim poslušati, kako je moj ego kriv, da se ne moremo sestaviti. Zato sem se odrekel funkciji mandatarja. Ker je bil Erjavec sprejemljiv za vse druge in ker je, odkar se je vrnil, ko so ga njegovi prosili, ker drugega pač nimajo in bi se mu morali zahvaliti, naredil vse, kar je rekel, smo ga podprli. V tej vladi ne bo bistveno, kdo bo mandatar, saj bo to prehodna vlada. V bistvu pa je glede na število poslancev, ki jih ima, Erjavec tehnični mandatar s politično podporo."

Prihodnost razdrobljene leve sredine mnogi vidijo v povezovanju, kje jo vidite vi?

"Po tistem, ko na evropske volitve nismo šli s skupno listo, sem mnoge poslušal, kako je to bila katastrofalna napaka. Če danes pogledam nazaj, sem ravnal prav. Če bi se takrat dogovarjali s SMC, dvomim, da bi se do volitev sploh dogovorili. SMC ta hip ni sredinska stranka, ker podpirati obstoječo vlado in reči, da si sredinski, ni možno. Vidimo, da se danes skušajo povezovati z druščino propadlih desnih politikov. Zato je najprej naloga izglasovati nezaupnico, potem pa naj se zadeve izčistijo, ko bomo videli, katere vrednote kdo zagovarja, bomo videli tudi, koga imamo na voljo za povezovanje. Da bi se kar tako vsi združevali, bi bilo pa težko, ker nekaterih pogledov Levice mi nikakor ne delimo, recimo o vojski, obrambi, varnosti in delno gospodarstvu. Smo pa seveda pripravljeni sodelovati na področjih, ki nas družijo. Že če pogledate naša glasovanja v opoziciji, smo se trudili biti enotni. Po tem štejem, da smo v sodelovanju uspešni. Tudi KUL, ki mu je v rekordno kratkem času uspelo uskladiti alternativo vladi Janeza Janše, je dokaz, da na sredini lahko sodelujemo. V prihodnje pa bomo še videli."

V kakšni kondiciji je LMŠ, kadrovsko in finančno?

"Nekateri so napovedovali, da bo LMŠ v opoziciji umrla. Mislim, da naši poslanke in poslanci, kot je tudi razvidno s sej, zelo dobro opravljajo svoje delo. Izpeljali smo eno interpelacijo, spisali drugo, in sicer proti Aleksandri Pivec, ki je sama odstopila, zdaj vložili še tretjo, vzpostavili smo programske odbore, ki jih vodijo zelo kompetentni posamezniki, njihova glavna naloga pa je priprava programskih izhodišč za naslednje volitve. Stranka ima v opoziciji tudi nekoliko več časa, da se ukvarja s članstvom, in kolikor nam omogočajo razmere, preko zooma in drugih orodij, postavljamo terensko mrežo. Smo v zelo dobri kondiciji in mislim, da lahko optimistično gledamo naprej. Tistim, ki so napovedovali, da ne znamo drugega kot vladati, pa smo lepo dokazali, da smo v enem mandatu sposobni delati tako v vladi kot v opoziciji, oboje pač ima svoje zakonitosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta