(INTERVJU) Matjaž Han: "Predčasnih volitev ni na vidiku. Nekako se zdi, da ima predsednik vlade v tej sagi še dovolj manevrskega prostora"

Uroš Esih Uroš Esih
29.08.2020 06:00

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov o dogajanju v Desusu, o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade, o konstruktivni nezaupnici in o (ne)sodelovanju med opozicijskimi strankami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Han: "Židan je ob odstopu pokazal pogum, ki ga ima malo politikov; priznal je, da on ni tisti, ki bi lahko naredil boljši rezultat za stranko." 
Robert Balen

Sta drama in razkol v koalicijski stranki Desus voda na mlin opoziciji, ki precej obupano išče scenarije in načrte, kako z oblasti spraviti Janeza Janšo in njegovo koalicijo?
"Glede na situacijo in akterje v tej zgodbi to ni voda na mlin opoziciji. Vse kaže, da bo glede na razmišljanje posameznikov v Desusu in njihovo željo po obstanku na pozicijah ta vladna koalicija ostala. Nekako se zdi, da ima predsednik vlade v tej sagi še dovolj manevrskega prostora, da pelje vlado naprej. Ravno nemoč in šibkost manjših koalicijskih strank ga v tem pogledu utrjujeta."
Kolikšno verjetnost pripisujete možnosti, da predsednik vlade zamenja kmetijsko ministrico in za zdaj še predsednico Desusa?
"Ne želim biti svetovalec Janši, kaj bi sam v tem primeru naredil. Bo pa verjetno v tekmi za obstanek skušal narediti vse, da bo zase in za svojo stranko iztržil največ. Bolj skrb zbujajoče je, da se zadnji mesec in pol skoraj ves fokus usmerja na dogajanje v Desusu, pomembne vsebine pa gredo mimo. Od zrele stranke, kot je Desus, bi bilo pričakovati, da bo zmogla sama poskrbeti za svoj imidž. Če se spomnite, smo v SD menjavo na vrhu stranke pred nekaj meseci izpeljali dostojanstveno, kot je to v demokratični stranki treba storiti. Kljub temu pa Desusu iskreno želim, da čim prej pride iz težav."
Če Janša ne umakne Pivčeve kot ministrice ali se ne umakne sama, sledi interpelacija opozicije?
"Socialni demokrati o tem ne razmišljamo."
Kako pa kaže interpelaciji zoper notranjega ministra Aleša Hojsa?
"Interpelacija je živa, mi smo jo vložili, predvidena je za septembrsko sejo državnega zbora. Nanjo se pripravljamo, kaj se bo do takrat zgodilo, pa ne morem napovedati. Ne bi se čudil, če bi bili v prihodnjih dneh od predsednika vlade ali ministra Hojsa deležni še kakšnega nenavadnega manevra v zvezi s položajem ministra Hojsa. Glasovanje o interpelaciji bo bolj kot vrednotenje ministrovega dela preizkus trdnosti koalicije, tudi glede na dogajanje v Desusu, in verjetno bo interpelacija v tem pogledu še najbolj koristila največji koalicijski stranki."
Ne vidite možnosti, da bi k podpori interpelacije pritegnili poslance Desusa?
"Ne želim biti prerok, a glede na situacijo in da se poslanci pogovarjajo s predsednikom vlade, verjetno ne. Bil bi pa zelo presenečen, če bi z glasovi zdajšnje koalicije interpelacija uspela, kajti s tem bi se odprla pot do predčasnega padca vlade."
Je drža Aleksandre Pivec, ki tudi kljub izglasovani nezaupnici na svetu stranke ne namerava odstopiti s položaja predsednice stranke in s tem ogroža njen obstoj, voda na mlin vaše stranke in SAB, ki računata, da bi se polastili vabljivega upokojenskega bazena volivcev?
"Ta teorija je seveda zanimiva, ne pije pa vode. Če bi bilo tako, bi imel Desus 600 tisoč glasov, kolikor je upokojencev, pa jih seveda nima. Upokojencev se ne da žejnih peljati čez vodo. Ob vseh težavah, ki jih imajo, in vsem, kar jim je marsikatera stranka že obljubljala, postajajo vse bolj zahtevni volivci, kar je absolutno prav. Vse stranke jih zagovarjamo, vsi se zavedamo njihovih problemov, s tem pa tudi svojih. Tudi vemo, kako je Desus nastal, veliko njegovih članov je bilo včasih v naši stranki. A nisem tisti, ki bi drugi stranki privoščil škodo ali težave, da bi naša stranka s tem pridobila. Želim, če že, športno premagati tekmeca, tako da ga prehitim z vsebino, dobrimi rešitvami in predvsem dejanji."
Sodi med te načine tudi vabljenje poslancev Desusa, predvsem pa SMC, v vrste opozicijskih strank?
"Vsaka stranka si želi vladanja, ker lahko s tem svoj program v največji meri tudi izpelje. V konstelaciji političnih strank v državnem zboru se je aktualna vlada sestavila na način, da z Janšo najprej nihče ni želel sodelovati, potem pa je Marjan Šarec odstopil, kar je predvsem manjše aktualne koalicijske stranke z lastnimi težavami postavilo v neugoden položaj in v iskanje lastnega preživetja. Se pa zavedam, da bo na dolgi rok naša stranka, ki ni z danes na jutri, morala sodelovati z marsikatero stranko."
Vroča politična jesen se napoveduje, del nje bi lahko bila napovedana ustavna obtožba zoper predsednika vlade. Kdaj bo po vaše pravi trenutek za njeno vložitev?
"Od leta 2004 sem v državnem zboru in ne spomnim se, da ne bi napovedovali vroče politične jeseni. Pri ustavni obtožbi gre za resno zadevo, zato Socialni demokrati ne želimo slediti praksi vlaganja ustavnih obtožb za vsako ceno, samo zaradi publicitete, kot npr. SDS, ki je ustavne obtožbe vlagala za malenkosti. Zadeva mora dozoreti, argumenti morajo stati. Nekateri elementi zanjo so že dozoreli, a kot celota terja še nekaj priprave in zato še ni prišlo do končne odločitve, kdaj jo bomo vložili. Po mojem prepričanju nima smisla vlagati ustavne obtožbe, če se bomo spotaknili na prvi stopnici."
V zraku je tudi konstruktivna nezaupnica. Kako si predstavljate, da boste opozicijske stranke, ki ste si v času Šarčeve vlade prizadejale globoke rane, zedinile o imenu potencialnega kandidata za prehodno, tehnično vodenje vlade do predčasnih volitev? Tudi resnih kandidatov za to politično avanturo ni na spregled?
"Mislim, da nam je ta vlak že odpeljal. Vprašati pa se moramo, kdo je bil prometnik, ki je dal vlaku signal, da lahko odpelje. Ne verjamem, da bi se bil kdo v teh časih, ko imamo minus v proračunu in resen zdravstveni problem, pripravljen izpostaviti za leto dni in nase prevzeti breme. Če malo karikiram, postaviti novega mandatarja, da se bo nekdo z lučkami vozil po Sloveniji, medtem ko se soočamo z nešteto izzivi koronakrize, bi bilo skrajno neodgovorno. Ne predstavljam si, da bi ista sestava državnega zbora že tretjič sestavila neko novo vlado. Bo pa tako kot za vsako drugo tudi za to koalicijo preizkusni kamen prihajajoči rebalans proračuna. Sedaj se bo obdobje deljenja verjetno počasi ustavilo in treba bo tudi kaj porezati in denar porazdeliti na način, da bo to ustrezalo vsaki stranki koalicije, in takrat se bo videlo, kako je koalicija trdna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta