(INTERVJU) Mitja Hertiš o vetrnicah na Pohorju: "Gradbeno dovoljenje načrtujemo v letu 2022"

Urban Červek Urban Červek
09.05.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vetrnice bi postavili tudi v bližini smučišča na Rogli. Pri Uniturju so proti.
Tadej Regent

Kdaj bi po vašem načrtu lahko začeli gradnjo vetrnih elektrarn in na kateri lokaciji?

"Gradnja se bo pričela takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Začetek pripravljalnih del na lokacijah Pohorja je načrtovan jeseni 2022. Trenutna energetska kriza z izjemnim dvigom cen energentov in odvisnost od uvoza goriv sta jasen pokazatelj, da smo vsi odgovorni storiti vse, kar lahko, da vzpostavimo stabilnost in predvidljivost zagotavljanja virov energije, s čimer prispevamo k večji energetski neodvisnosti. Z naše strani s tem zavedanjem usmerjamo pozornost na končni cilj. To je čimprejšnja realizacija projekta, ki zagotavljanja proizvodnjo zelene električne energije v Republiki Sloveniji in za Republiko Slovenijo."

Kako daleč ste s pridobivanjem dovoljenj za gradnjo?

"Projekt se je razvijal od leta 2017 dalje. Pri načrtovanju stojišč vetrnih elektrarn je bil cilj, da se upošteva vse varovane habitate in zaščitene vrste ter prispeva k razvoju turizma in dobrobiti prebivalcev Pohorja. Projekt je umeščen na listo pomembnih investicij za Republiko Slovenijo. Pridobljeno je soglasje Elesa, d.o.o., s katerim je omogočen prevzem celotne nazivne moči proizvedene električne energije v omrežje. S strani ministrstva za infrastrukturo so bila za projekt prav tako pridobljena energetska dovoljenja, s katerimi se vzpostavlja osnova za postavitev in posledično priklop vetrnih elektrarn na vseh načrtovanih lokacijah. Izdelani sta presoji vplivov na okolje, ki vključujeta kumulativni vpliv za vse načrtovane vetrne elektrarne. Na podlagi celotne presoje vseh z zakonodajo zahtevanih elementov je podan zaključek, da je vpliv umestitve vetrnih elektrarn na okolje sprejemljiv. Gradbeno dovoljenje načrtujemo v letu 2022."

Ali ste projekt gradnje predstavili domačinom in kakšen je bil odziv?

"V obeh občinah, v katerih se umešča projekt vetrnih elektrarn - v občini Slovenska Bistrica in občini Ruše -, smo v letu 2021 projekt predstavili. V občini Ruše je bil projekt nadalje, v novembru 2021, predstavljen na seji občinskega sveta. Občinski svet je prepoznal pomen projekta. Dana sta bila zelena luč za nadaljevanje projekta in soglasje k podpisu služnostne pogodbe za gradnjo kablovoda v občini Ruše.

Na Občino Slovenska Bistrica smo dali pobude za predstavitev projekta na seji občinskega sveta, da bi pridobili soglasje za podelitev služnosti za izgradnjo kablovoda. Žal na sejo občinskega sveta v februarju 2022 nismo bili povabljeni. Svetniki so ostali brez podrobnega in pravilnega gradiva o projektu ter brez odgovorov na odprta vprašanja. Občinam, kjer se umešča projekt vetrnih elektrarn, pripadajo trije odstotki nadomestila glede na letno proizvodnjo električne energije. S Čebelarsko zvezo Maribor je sklenjeno pismo o nameri, iz katerega izhaja, da se izkazujejo sinergijski učinki glede možnosti razvoja izobraževanja in zdravljenja (apiturizem).

Z lastniki turističnih kapacitet na Pohorju smo vzpostavili odprto komunikacijo. Na Treh kraljih in Arehu so sklenjena pisma o nameri z lastniki turističnih kapacitet, ki pozdravljajo realizacijo projekta, saj jim ta prinaša dostop do električne infrastrukture, ki jo potrebujejo za širjenje kapacitet in prehod na elektrifikacijo strojev. Pri projektu vetrnih elektrarn Slovenska Bistrica se pozitivni vplivi na turizem odražajo tudi v vzpostavitvi optičnega kabla po trasi kablovoda, kar omogoča komunikacijo in navigacijo, ki sta na območju Pohorja trenutno omejeno dostopni.

Prav tako projekt prispeva k prepoznavnosti območja Pohorja kot zelene destinacije, kjer se proizvaja in izkorišča zelena energija. V EU in svetu so turistični centri, ki imajo možnosti proizvodnje in koriščenja zelene energije, izjemno cenjeni in v trendu stalnega naraščanja.

Kolikšna je finančna ocena projekta?

"Trenutno pozornost posvečamo pridobivanju gradbenega dovoljenja in vzpostavitvi podlag za realizacijo projekta. Glede investicijske vrednosti zaradi velikih cenovnih nihanj izvajamo ponovno evalvacijo investicijske vrednosti in pridobivamo dodatne ponudbe."

Od kod vam denar za projekt, vodenje postopkov in v naslednji fazi gradnjo? Kdo je vaš lastnik - podjetje WOC Group iz Švice?

"Projekt Verne elektrarne Slovenska Bistrica je investicija, ki se financira iz zasebnega kapitala. Za namen vodenja in izvajanja projekta je angažirano projektno podjetje Energija na veter, d.o.o. Proizvedena električna energija iz projekta Vetrne elektrarne Slovenska Bistrica predstavlja bistven dvig samooskrbe Slovenije z električno energijo in velik prispevek k znižanju CO2. Glede na to, da EU za zeleno energijo namenja vzpodbude, se nadejamo, da za projekt poleg zasebnega kapitala uspešno pridobimo tudi sredstva EU."

Kakšne so vaše reference pri podobnih projektih v preteklosti, kdo so strokovnjaki, ki vodijo postopke, če lahko koga navedete?

"Glavna strokovnjaka, ki vodita postopek priprave projektne dokumentacije, sta mag. Marjan Bezjak, univ. dipl. inž., ki ima dolgoletne izkušnje na področju elektro projektiranja, med drugim tudi izkušnje s postavitvijo vetrnih elektrarn v Sloveniji, in g. Sebastjan Sagadin, univ. dipl. inž., ki razpolaga s številnimi izkušnjami projektiranja in deluje v lokalnem okolju, kamor se umešča projekt. Prav tako sodelujemo s tujimi strokovnjaki iz Avstrije in Nemčije, kjer je gradnja vetrnih elektrarn vsakodnevna praksa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta