(INTERVJU) Strokovnjakinja za osebne finance: vse pogosteje se srečujem s primeri, ko so ljudje prezadolženi

Urban Červek Urban Červek
18.05.2020 05:30

S strokovnjakinjo za osebne finance Ano Vezovišek smo se pogovarjali o finančni (ne)izobraženosti Slovencev, o pasteh zadolževanja in pomembnosti dolgoročnega načrtovanja, tudi za upokojitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Vezovišek
Robert Balen

Veliko nezadovoljstva je povzročila lanska odločitev Banke Slovenije (BS), ki je zaostrila kreditiranje za potrošnjo pa tudi za stanovanja. Vi ste odločitev BS pozdravili. Zakaj?
"V svoji praksi se zadnja leta vse pogosteje srečujem s primeri, ko so ljudje prezadolženi. Začelo se je morda 'le' s stanovanjskim kreditom, in ker finančna konstrukcija ni bila dobro postavljena, ker ljudje niso imeli osnovnih finančnih temeljev, je ta kredit prerasel v tri kredite, limite, kreditne kartice ... In razlog za takšne situacije je bilo mogoče najti tudi v bankah. Poznam številne primere, kjer sama na podlagi znane situacije financiranja ne bi odobrila, saj je bilo preveč očitnih nevarnosti za stranko, a so ga banke kljub temu odobrile.
V teh primerih je šlo za 100 odstotkov ali celo 120 odstotkov financiranja, pa čeprav ljudje govorijo, da to ni mogoče. Je mogoče. Če poznaš sistem, lahko hitro najdeš pot do kredita, ki ga potrebuješ. Na drugi strani pa so primeri, ko ljudje najemajo gotovinske kredite v višini 20 tisoč ali 30 tisoč evrov kar tako. Brez posebnega namena. Morda si kupijo avto, gredo na dopust ... Ta denar hitro izgine. Mnogo hitreje kot pa potem kredit. Ob nepredvideni situaciji najamejo dodaten kredit (če je mogoče) in začnejo životariti ... Vem, Slovenci sodimo med manj zadolžene narode, pa vendar sem prepričana, da bi s takšnim trendom, ki se je pojavil v zadnjih letih, hitro napredovali po lestvici. Premalo se namreč zavedamo posledic, saj se o njih premalo govori. To je še vedno tabu."

Sogovornica podpira predvsem reševanje finančne situacije na način, da se ljudem ne bi bilo treba toliko zadolževati.
Bigstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta