(Intervju) Živali v gozdu so vsaj preštete. Migranti niso

Petra Vidali Petra Vidali
01.06.2020 05:00

Pri Literi je pravkar izšel roman Zadnji gozd, v katerem pisatelj Husam Franjo Naji - sicer kardiolog in tudi dobitnik Večerovega boba leta 2016 - izpiše distopijo o "odprti sezoni lova" na migrante

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Husam Franjo Naji
Andrej Petelinšek

V času pandemije so begunci izginili iz javne zavesti. Ampak najbrž jih ni nič manj, kot jih je bilo pred pandemijo, ne?
"Begunci oziroma migranti, kakorkoli jih imenujemo - čeprav je med tema pojmoma pomembna razlika, pa se z njo nihče posebej ne ukvarja, še najmanj politika in drugi poklicani -, so kronični problem. Ljudje imamo dokaj dober kratkoročni spomin in zelo slabega dolgoročnega, zato se sproti pozablja, koliko let se Evropa s tem problemom dejansko ukvarja. Ves čas nam politiki in mediji predstavljajo situacijo, ki kakor da je nova in terja neke akutne, hitre rešitve, ki so ena slabša od druge, dolgoročnega programa pa zlepa ni na vidiku. Priseljevanje v Evropo preko takšnih in drugačnih na pol legalnih ali ilegalnih poti poteka v povečanem obsegu že dobrih 20 let in vsako leto govorimo o več deset tisočih ljudeh. Za osvežitev spomina predlagam ogled filma Damjana Kozoleta Rezervni deli iz leta 2003; človek ne more verjeti, kako aktualen je tudi danes. Ampak v tej kroničnosti verjetno leži tudi vzrok, da se na begunce pozablja. Kot na kronično bolečino, recimo, pač se telo nanjo nekako navadi. Seveda se vsakič, ko se kaj pretresljivega ali bizarnega pripeti, nekoliko zdrznemo, potem pa spet hitro nadaljujemo s svojimi opravki, ker smo se neukrepanja in stihijskega odnosa nekako priučili. Tudi če slučajno nekdo najde 40 zadušenih, zamrznjenih ali do smrti sestradanih duš v kakšnem kontejnerju, v tovornem vagonu, cisterni ali hladilniku za zaklane mesnine, pač skomignemo z rameni ali zamenjamo TV-kanal."
Prav pred epidemijo se je začelo govoriti o novem, tako imenovanem drugem valu, ki je pred vrati, potem pa je tudi to potihnilo ...
"Pandemija je dodobra razgalila slabosti posameznikov, a obenem prednosti družbe kot celostnega organizma. Prav zanimivo je bilo opazovati, kako so se določeni relativno čvrsti karakterji dobesedno sesedali pod težo morebitne grožnje okužbe, smrti, katastrofe. Po drugi strani pa je občutek skupnosti bil močnejši kot kadarkoli. Ljudje so stopili skupaj, nabavljalo se je opremo, maske, respiratorje, postavljale so se poljske in vojaške bolnice. Tu se, recimo, ne strinjam z obtožbami zoper vlado, da so kar vsi počez naklepno goljufali narod in kupovali slabo robo le zato, da si polnijo žepe. Z delovnega mesta zdravnika sem lahko opazoval vse dogajanje in lahko povem, da je dejansko vladala gromozanska panika zaradi pomanjkanja opreme in je zato vsak kos štel ne glede na to, od kod je in koliko stane. V bolnicah smo šteli respiratorje kot zlata jajca in se obenem pripravljali, da bomo ljudi predihavali z golimi rokami, če bo treba. Seveda so se ob tem gotovo v stiski kupovali nepreverjeni, slabo izdelani artikli, a biti general po bitki, kot so to zdaj nekateri mediji in posamezniki, pa čeprav niso niti od daleč videli bolnika, okuženega s koronavirusom, je kratko malo neumno.
Kar se tiče migrantov, pa je pandemija pokazala, da očitno le niso tako velik problem, kot so grozile določene politične opcije in njim naklonjeni deli javnosti. Seveda pa je vse odvisno tudi od samih migrantskih prevoznih kanalov in združb. Možno je, da so tudi ti v času zaprtja mej uvedli svoje - če se malo pošalim - karantenske postopke in da je priliv dejansko bil manjši. Tudi ljudje se verjetno niso odločali za pot v tako negotovih razmerah."
Prav nič ne vemo o tem, kako so se pred novim koronavirusom obranila begunska taborišča na primer. So imela srečo, da okužb sploh ni bilo, ali so jih zajezila? Navsezadnje nam podobe iz obeh Amerik govorijo prav o tem, da virus masovno ubija tiste, ki živijo na cesti ali v taboriščnih razmerah.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta