Investicije v Slovensko vojsko: Levica in minister Tonin vsaksebi

Žana Vertačnik
08.04.2021 06:00
V Levici vztrajajo, da mora ljudstvo na referendumu odgovoriti na vprašanje o vojaških investicijah, obrambni minister Matej Tonin protiargumentom nasprotuje. O poslih se kljub čakanju na odločitev ustavnega sodišča dogovarjajo dalje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načrtovano opremljanje Slovenske vojske je do dokončne odločitve ustavnega sodišča upočasnjeno.
Robert Balen

Levica je minuli teden v državni zbor (DZ) vložila deset tisoč podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna (ZIPRS). Prepričani so namreč, da gre za obvod za nakupe orožja, medtem ko ustavno sodišče (US) presoja o dopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV). Levica je namreč s SD lanskega novembra vložila več kot 28 tisoč podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Ko je državni zbor sprejel sklep, da so referendumi na zakone s področja obrambe ustavno nedopustni, so se obrnili na US z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Izvajanje zakona je sodišče zadržalo, zadevo obravnavajo absolutno prednostno, vendar o njej še niso odločili.

Referendum pod vprašajem

"Poskus vlade, da si spiše nov zakon o nabavah orožja, medtem ko je zakon o 780 milijonih na pobudo skoraj 30.000 državljank in državljanov zadržalo US, je neposredno izigravanje volje ljudstva, ustavnega sodišča, in demokracije v državi," je zdaj prepričan koordinator Levice Luka Mesec. Čeprav napovedujejo, da bodo branili pravico do referenduma in vlado Janeza Janše tudi pri ZIPRS ustavili, tokratna zakonodajna sprememba še jasneje sodi med izjeme, zoper katere v skladu z ustavo referenduma ni dopustno razpisati. Ker da to nedvomno izhaja iz mnenja zakonodajno-pravne službe državnega zbora, se Levici pri zbiranju podpisov niso pridružili v SD.

"Na spornost določil v ZIPRS, namenjenih obvodu za financiranje vojaških nakupov, smo opozorili v svojih stališčih in pri tem vložili tudi amandma, po katerem bi se lahko sporne rešitve uveljavile šele, ko US odloči o ustavni presoji zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026 ter ugotovi, da sprejeti zakon in prepoved referenduma o njem nista v nasprotju z ustavo," so nam še pojasnili v SD. Je pa Mesec sicer pred kratkim napovedal še, da so hkrati z zahtevo za referendum začeli pisati tudi zahtevo za ustavno presojo.

 

Postopki tečejo dalje

Na obrambnem ministrstvu medtem trdijo, da ne gre za obvod, saj da sta omenjena zakona po vsebini različna. "Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV 2021-2026 nam daje šestletni finančni okvir za investicije. Natančno pove, za kaj bo denar porabljen, predvideva letno poročanje parlamentu, postavlja tudi letne okvire. Skratka zakon predvideva čisto transparentnost," pojasnjuje obrambni minister Matej Tonin. Na drugi strani pa, tako Tonin, z ZIPRS ne postavljajo finančnega okvira, ampak vzpostavljajo pravno podlago za sprejemanje finančnih obveznosti preko obdobja sprejetih proračunov. S tem bodo lahko sprejemali večletne finančne obveznosti za vojaške investicije.

Kljub začasni zadržanosti izvajanja zakona o investicijah procese peljejo naprej, pri večini investicij imajo pripravljeno investicijsko dokumentacijo. Poročali smo že, da je ministrstvo v dogovorih z italijansko vlado, da opravi nakup transportnega letala C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo. Dalje si želijo vložiti sredstva v kibernetsko obrambo in prenoviti vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani. Z nadgradnjo nameravajo podaljšati tudi življenjsko dobo helikopterjem Bell, če bo ministrstvo za zdravje odločilo, da bo vojska nujno helikoptersko medicinsko pomoč izvajala še naprej.

 

Minister: Papež ima prav

Na temo orožarskih nabav je na velikonočno nedeljo spregovoril papež Frančišek, ki je pozval h končanju oboroženih konfliktov, jih označil za škandalozne in pripomnil, da se zaloga orožja ta čas še povečuje. Kako razume izjavo, smo vprašali obrambnega ministra Tonina, ki je odvrnil: "Papež ima prav. Oboroženi konflikti se žal potencirajo tudi v času covid-19 krize. Na številnih kriznih območjih je zdravstvena kriza povzročila še gospodarsko krizo, ta pa naprej varnostno. Žal se stvari valijo kot snežna kepa." Poudaril je, da ima Slovenija dolžnost, da po najboljših močeh prispeva k svetovnemu miru: "Še zlasti smo soodgovorni za stanje na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu in v severni Afriki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta