Islamska skupnost pričakuje, da bo policija odkrila skrunitelje grobov. Župan Dragar: Ostro zavračamo spodbujanje sovraštva

M.R.
03.05.2021 17:23
Na skrunitev grobov v Domžalah so se odzvali zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, domžalski župan Toni Dragar ter islamska skupnost. Vsi so dogodek obsodili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskrunjen grob v Domžalah
Večer

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik opozarja, da skrunitev muslimanskih grobov pretekli konec tedna v Domžalah pomeni žalitev celotne verske skupnosti. Teh je v Sloveniji okoli sto tisoč in Lobnik poudarja, da so prizadeti bližnji pokopanih kot tudi vsi verniki. 

Muslimanom po ustavi pripadajo vse pravice kot vsem drugim, zato prebivalce poziva k izogibanju ravnanjem, zaradi katerih bi se drugi počutili napadene ali ogrožene. Pozdravil pa je odziv policije, ki dejanje obravnava kot kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva. 

Nadlegovanje ima po besedah Lobnika učinek ali namen ustvarjati zastrašujoče, sovražno, ponižujoče, sramotilno ali žaljivo okolje za osebo in žali njeno dostojanstvo. Pri tem še dodaja, da je nadlegovanje glede na zakon o varstvu pred diskriminacijo ena izmed oblik diskriminacije.

Skrunitev grobov so obsodili tudi v Islamski skupnosti Slovenije. "Gre za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti," so zapisali. Ob tem dodajajo, da bo policija odkrila storilce in jih skladno z zakonom tudi procesirala. 

Odzval pa se je tudi domžalski župan Toni Dragar. Tudi sam je zapisal, da je to dejanje vredno obsojanja. Dodal je, da občina ostro zavrača kakršno koli nasilje in javno spodbujanje sovraštva. "Želimo si, da so Domžale prostor, kjer sprejemamo vse ljudi ne glede na njihovo versko ali nacionalno pripadnost in vsem omogočamo prijetno in varno okolje za bivanje, predvsem pa preminulim večni mir in počitek," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta