Ivan Gale in zavod za blagovne rezerve sta se poravnala, sodnica je besedilo poravnave prebrala pred novinarji

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.05.2021 12:14
Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču Ivan Gale in nekdanji delodajalec sklenila finančno poravnavo, Gale pa ne vztraja več, da ga vzamejo nazaj v službo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gale in njegova odvetnica Maja Potočnik ob prihodu na sodišče. 
Damijana Žišt

Pred sodnico Marjetko Urbančič se je danes na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču opravil poravnavni narok, na katerega je prišel Ivan Gale skupaj s svojima odvetnikoma Majo Koršič Potočnik in Maticem Kuharjem, saj toži svojega nekdanjega delodajalca, Zavod RS za blagovne rezerve, ki ga zastopata odvetnika Aleš Avbreht in Klavdija Erjavec. Ivan Gale, ki je v času prvega vala epidemije novega koronavirusa razkril domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, je 25. septembra lani izgubil službo v Zavodu RS za blagovne rezerve, in to iz krivdnih razlogov. Delodajalec mu je očital sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavi zaščitne opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Gale je ostal brez službe, vendar se ni vdal, saj se je odločil, da se bo na sodišču boril, da dokaže svoj prav. Na današnjem naroku pa je le prišlo do sodne poravnave.

Sodnica je po privoljenju obeh strank besedilo poravnave prebrala pred novinarji. Sklenjen sporazum se glasi, da se Zavod RS za blagovne rezerve zaveže, da bo Ivanu Galetu izplačal znesek 54.154 tisoč bruto, od katerega bodo obračunani vsi davčni in drugi prispevki, nato neto znesek (neuradno naj bi znašalo nekaj okoli 30 tisoč evrov) izplača na njegov bančni račun v roku petnajst dni od sklenjene sodne poravnave. Vsaka stranka bo plačala tudi svoje sodne stroške, sicer pa ena do druge nimata več nobenih zahtevkov iz tega spora ter zahtevkov iz naslova delovnega razmerja. Ivan Gale je sicer v tožbi navajal, da od sodišča pričakuje, da ugotovi, da je bila njegova odpoved nezakonita, zato naj se odpravi oziroma razveljavi. Tožena stranka naj ga nato vzame nazaj v službo, mu povrne vse plače do odpovedi, kar znaša nekaj več kot tri tisoč evrov bruto mesečno, in mu plača vse prispevke za nazaj. V primeru, da se mu izplača plače za nazaj, pa je bil pripravljen odstopiti od tožbe.

Po naroku nam je danes povedal: "Vesel sem, da je do poravnave prišlo, nanjo sem bil pripravljen že zadnjič, a  se to ni zgodilo. S tem umikam zahtevek, naj sodišče ugotovi, da je bila moja odpoved nezakonita in da ne vztrajam več, da me morajo vzeti nazaj v službo v Zavod RS za blagovne rezerve." Ker pa je veliko stvari v zvezi z zavodom še odprtih, bo imel Gale svojo plat zgodbe možnost še velikokrat pojasnjevati, "tudi kakšni parlamentarni komisiji in organom pregona", dodaja Gale. Službe nima, saj ga v javni upravi nihče noče zaposliti, "nekateri gospodarstveniki, s katerimi sem govoril, pa se me bojijo vzeti v službo", je še povedal Gale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta