(IZ FOKUSPOKUSA) Narcisoidni psihopati v teoriji in praksi kupleraja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tu in tam preberem kakšen prispevek o težavah, ki jih imajo prebivalci naše države s sosedi, institucijami, družino, oporokami, zvezami pa tudi z občinami, župani, politiki. Neke vrste pisma bralcev. Za odgovore jim v medijih najdejo pravega svetovalca - zdravnika, pravnika, geodeta … Neredko se odgovori, namenjeni sicer konkretnemu človeku, zdijo odgovori vsem, ki s podobnimi težavami sicer ne obremenjujemo medijev. Pravnik ene od prilog slovenskega dnevnega časopisa je nedavno odgovarjal državljanu v stiski zaradi samovoljnosti lokalnega šerifa. Župana. Napisal je zelo zanimiv tekst, iz katerega lahko razberemo širše vzorce ravnanja, značilne za politiko na državni in globalni ravni.
V odgovoru se je dotaknil psihološkega profila župana. Nekako takole je napisal: "Pojav narcisoidnih psihopatov, ki obvladujejo slovensko politično in poslovno sceno, je posledica negativne selekcije. Ta vzorec je značilen za države nekdanjega vzhodnega bloka, ki so zavestno zatirale pravo, intelektualno elito. Zato so na površje priplavali različni nerazsvetljeni in neizobraženi sprevrženci - tudi prevaranti - in postopno zasedli pomembne družbene položaje."
Kot dokazuje pojav števila pokvarjenih in nesposobnih politikov in gospodarstvenikov pri nas, je to podedovala tudi Slovenija.
Formalnemu odzivu je dotični pravnik dodal še svoje stališče, da na številnih pomembnih političnih in gospodarskih položajih že predolgo vedrijo in oblačijo posamezniki, ki so v osebnem razvoju obstali na začetni stopnji znamenite lestvice hierarhije človekovih potreb, ki jo je oblikoval ameriški psiholog Abraham Maslow. Na tej lestvici je najnižja stopnja povezana z zadovoljitvijo materialnih potreb, torej kopičenjem materialnih dobrin, najvišja pa z etičnostjo in samouresničitvijo.
Intelektualna elita se vedno bolj zavestno odmika od politike, ker so pravila igre na tem področju postavljena na tako obupno nizko raven, da se intelektualci v politiko niso pripravljeni spustiti, niti se jim ni treba. Posledica tega je začarani krog, v katerem smo obsojeni na vladavino nesposobnežev, ki se v političnem kupleraju znajdejo kot ribe v vodi.

Fokuspokus
Darinka Pavlič Kamien
Mediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta