Iz novih različic virusa se razvijajo spet nove. Enako kot na začetku epidemije. Vnesejo se posamezni primeri, iz teh se prične širjenje

Andreja Kutin Lednik
25.03.2021 05:45
Hitrejše širjenje novih variant ni povezano s hujšimi okužbami. A skrb vzbujajoče je, da nove različice razvijajo spet nove različice virusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na NLZOH sekvencirajo vzorce enkrat tedensko, sam postopek z analizo traja prav tako slab teden. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Nove različice seva postajajo zaradi hitrejšega širjenja pogon novega vala epidemije, ki se je marsikje po Evropi že pričel. V Sloveniji se krivulja dviguje z zamudo, a rast je kot drugod po Evropi eksponentna, do prejšnjega tedna je bila dokazana v okoli 1000 vzorcih. Kako je z novimi različicami, predvsem seveda z angleško in južnoafriško, pri nas? Danes bodo znani novi podatki, pričakuje se približevanje številu 2000. Profesorica in vodja raziskovalnega laboratorija pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik: "Angleška različica je pričela svojo pot po Evropi in svetu. Enako kot drugod tudi v Sloveniji močno narašča. Južnoafriška varianta se v vzorcih, ki jih analizira NLZOH, pojavlja posamično. Skupni podatki za Slovenijo iz prejšnjega tedna pa kažejo, da je prisotna predvsem v osrednjeslovenski regiji. Pomemben trend je ta, da se tudi variante naprej razvijajo in spreminjajo - tako sedaj angleška varianta ponekod pridobiva tudi mutacije, ki jih poznamo iz južnoafriške in brazilske različice in prispevajo k temu, da se virus bolje umika imunskemu sistemu. Teh variant v Sloveniji še nismo potrdili."

​Nadzor na mejah je smiseln

Gre del rasti pripisati tudi pospešenemu sekvenciranju? Dr. Sandra Janežič, prav tako raziskovalka pri NLZOH, odgovarja, da ne. "Sekvenciranje sicer občasno povečamo z 10 na 30 odstotkov, vendar nato zmeraj gledamo samo deleže. Povečanje deleža sekvenciranih vzorcev ne pomeni umetnega povečevanja številk, temveč bolj natančno poda del vzorcev, ki pripadajo angleški varianti."

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin napoveduje strožji nadzor na mejah. Glede na številke angleške variante je jasno, da ne gre samo za vnose, ampak tudi za širjenje, pravi Rupnikova. "Z novimi različicami je enako, kot je bilo lani na začetku epidemije s pojavom novega koronavirusa pri nas. Izkušnje kažejo, da se vnesejo najprej posamezni primeri, iz teh se nato pričnejo prenosi naprej in širjenje. Slovenija je majhna, tranzitna država in država z veliko delovnimi migranti, ki potujejo čez meje v obeh smereh, zato je gotovo tudi velika možnost, da se del okužb vnese v državo, in strožji nadzor na mejah je s tega vidika smiseln."

​Razlog za skrb

Bilo je že vzpostavljenih nekaj povezav med večjo stopnjo hospitalizacij in novimi različicami ter celo povečanjem smrtnosti. A Rupnikova meni, da različice trenutno niso razlog za strah, so pa razlog za skrb. Njihova najbolj opazna značilnost je, da se dosti bolje prenašajo med ljudmi, zato se hitreje širijo in pričnejo prevladovati. "Za zdaj imamo srečo, da ta lastnost boljšega širjenja ni povezana s sposobnostjo povzročanja izrazito hujših okužb. Za angleško različico, ki jo poznamo od septembra lani, so zdaj na voljo podatki iz objavljenih študij, recimo v Nature in v BMJ. Sicer opisujejo povečano umrljivost pri tem sevu, bila naj bi za 42 do 82 odstotkov višja glede na običajne variante. Ker pa je celokupna smrtnost majhna, so raziskovalci tako izračunali, da se na nivoju posameznika tveganje za smrt po okužbi z novo varianto poveča z 0,6 na 0,9 odstotka."

Poleg tega se učinkovitost cepiv pri nekaterih različicah manj, pri drugih pa bolj zmanjša. "Še vedno pa vsa cepiva pri vseh različicah dobro ščitijo pred težko boleznijo," zatrdi Rupnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta