Izključitev poslanca? Židanov nenogometni "prekršek". Parlament se je doslej z odvzemom mandata srečal v primeru Janše

Žana Vertačnik
10.05.2021 19:50
Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo v četrtek razpravljala o sodelovanju poslanca SD Gregorja Židana z Nogometno zvezo Slovenije. Iz že napisanih predlaganih sklepov ne izhaja morebitna sankcija odvzema mandata, se pa tak predlog še lahko pojavi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec SD Židan je prepričan, da koalicija v iskanju 46. poslanskega glasu poskuša s pritiski nanj.
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

​V mandatno-volilni komisiji (MVK) so v zadevi poslanec Gregor Židan (SD) in njegovo sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) za četrtkovo sejo pripravili dva predloga sklepov. Kot izhaja iz prvega, je poslanec kršil zakon o poslancih, in to 13. člen, po katerem je vsak poslanec na MVK dolžan vložiti vlogo za odobritev opravljanja petinskega dela. Hkrati je komisija ugotovila še, da športna dejavnost spada med izjeme od splošne prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti.

Hršak: Storil je prekršek

Komisija je Židana k pojasnilu o opravljanju trenerskega dela na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade do 21 let pozvala 23. aprila. V odgovoru je poslanec takrat pojasnil: "Svoje delo sem opravljal nepridobitno in zanj nisem prejel nobenega honorarja. Sem pa v skladu z internimi pravili NZS prejel dnevno nadomestilo v skupnem znesku 1300 evrov in potne stroške v skupnem znesku 65 evrov." Židan je dejal tudi, da ker ni šlo za opravljanje redne dejavnosti in tudi ne pridobitne dejavnosti, MVK o tem ni obvestil. Predsednik MVK in poslanec Desusa Ivan Hršak je bil včeraj kritičen: "Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali zakonov, ki jih sami sprejemamo, držati. Storil je prekršek in zato MVK apelira tudi na druge poslanke in poslance, da bodo v bodoče striktno izpolnjevali dolžnosti zakona o poslancih in v takšnih primerih prej obvestili MVK." Dodal je, da je Židan v odgovoru MVK pojasnil, da je delo opravljal brezplačno, priložil pa račun svojega podjetja Gregorino, d.o.o., ki ga je NZS poslala: "To je seveda narobe, ker je to delo opravljal kot fizična oseba, in ne vem, kako da je ta račun izstavilo njegovo podjetje."

Ivan Hršak: "Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali zakonov, ki jih sami sprejemamo, držati."
Foto: Žiga Živulović jr.
Žiga Živulovic jr.

Kako lahko komisija ukrepa

"Odvzem mandata je možen v skladu s peto alinejo 9. člena, če se ugotovi nezdružljivost funkcije, torej dela, ki ga je opravljal s funkcijo poslanca, vendar mora to nezdružljivost ugotoviti neki organ, to je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)," je Hršak povedal o pristojnostih MVK. Na KPK so nam medtem včeraj pojasnili, da morajo funkcionarji za opravljanje športne dejavnosti (in nekaterih drugih izjem po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije) pridobiti dovoljenje delodajalca, ni pa jim treba o tem obveščati KPK. Omenjenega primera na KPK tudi ne obravnavajo.

Čeprav predlog o sankciji Židana, odvzem poslanskega mandata, ni bil podan, v koaliciji neuradno dopuščajo možnost, da bodo s tem še poskušali in predlog do četrtkove seje ali med njo še vložijo. V MVK je koalicija sicer glasovalno močnejša, tam ima namreč enajst poslancev, en član je poslanec manjšin, opozicija pa jih šteje sedem.

Gregor Židan, porteret
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Doslej primer Janša

Po parlamentarni praksi bo po izglasovanih sklepih na seji nato odločal še državni zbor. "Poslanska skupina o tem sploh ni odločala, seja MVK bo šele v četrtek in bomo videli, ali bodo predlagani sklepi MVK sprejeti ali pa bo podan kakšen drug sklep in se bo o tem tudi glasovalo. Da bi prejudiciral, bi bilo neodgovorno," je Hršak komentiral, ali bi v Desusu podprli odvzem Židanovega poslanskega mandata. Spomnimo sicer, da se je slovenski parlament doslej z odvzemom mandata srečal v primeru aktualnega predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše. Zaradi obsodbe na dvoletno zaporno kazen v primeru Patria je državni zbor leta 2014 izglasoval odvzem njegovega mandata, ustavno sodišče pa je nato sklep odpravilo.

Židan do četrtka zadeve ne namerava komentirati, je pa prejšnji teden ocenil, da gre za pritiske nanj, ker da za koalicijo predstavlja 46. poslanski glas. Poslanec je lani maja prestopil iz poslanske skupine SMC v SD, poslanske klopi pa izvorno zasedel namesto predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. V njegovem krogu so, kot smo že poročali, v zadnjih mesecih intenzivno preigravali tudi možnosti za vrnitev v parlament, s čimer bi se lahko manjšinska koalicija dokopala do dodatnega glasu, ki ji je umanjkal denimo pri razreševanju prvega med poslanci Igorja Zorčiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta