Izredne razmere zaradi navala na črpalke ob meji z Italijo

Naval Italijanov na bencinske servise tudi v Brdih povzroča težave. Pri Dobrovem se po cesti vijejo dolge kolone, ki povzročajo zastoje, zaradi česar domačini izgubljajo potrpljenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gneče na črpalkah v Brdih se pojavijo vsakič, ko se drastično poveča razkorak med cenami bencina pri nas in v Italiji.
Marko Vanovšek

Naval Italijanov na bencinske servise tudi v Brdih povzroča težave. Pri Dobrovem se po cesti vijejo večstometrske kolone, ki povzročajo zastoje, zaradi česar domačini izgubljajo potrpljenje. Odgovorni ukrepajo, zagotavlja župan Franc Mužič. Med drugim nameravajo interventno širiti cestišče. "Katastrofa. Gneča je ogromna, saj vidite sami. To je bencinski turizem. In tako je že nekaj tednov, bolj ali manj vsak dan. Ob določenih delih dneva se umiri, nato spet pritisne gneča. V času covida je bilo mrtvilo, zdaj pa ... Ne vemo, kaj bo, če se bo to še dolgo nadaljevalo," je povedal eden od zaposlenih na bencinskem servisu pri Dobrovem, ki ocenjuje, da je zdaj trikrat več prometa kot običajno. "Zdaj je še v redu. Bi morali biti tu pred dnevi, ko je bila kolona do križišča za Šlovrenc," je dodal.

Čakajo po uro in več, da ogromno prihranijo

Prišli smo okrog poldneva, avtomobili, v katere so polnili rezervoarje, so bili kot sardine, kolona čakajočih na cesti pa dolga kakšnih 400 metrov. Tam, kjer je cestišče ozko, je promet stal, tisti, ki so iz smeri Neblega hoteli proti Dobrovemu, so morali, hočeš nočeš, čakati. Občasno so kolone dolge tudi krepko več kot kilometer.

Med desetinami avtomobilov so bili vsi z italijanskimi registrskimi tablicami. Vsi so stoično čakali, nervoze ni bilo. "Prihajamo iz Vidma, čakali smo približno eno uro," nam je dejala mladenka. "Seveda se splača, četudi moramo čakati. Zdaj, ko so cene pri nas za liter bencina 2,2 evra, lahko tudi več. A nismo prišli samo tankat, kupili bomo še cigarete, šli v trgovino, morda kaj pojedli," je dodala. Njen prijatelj, ki je ravno napolnil rezervoar, pa je priznal, da je bistveno cenejši bencin glavni razlog za prihod: "Ogromno prihranimo." Za povprečen rezervoar tudi več kot 30 evrov, pokaže hiter izračun.

Domačini, ujeti v kolone, bentijo

Če Italijani potrpijo, ker se jim splača, potrpljenje počasi izgubljajo nekateri domačini. Zaradi kolon, ki zablokirajo cesto, se dogaja, da kdo zamudi v službo, pride kasneje po otroka v vrtec, pot domov se podaljša za pol ure, tudi uro. "Kaj bo, ko se bo začelo škropljenje? A bo na desetine kmetov s traktorji čakalo v koloni, da pridejo na njivo?" se sprašuje domačin, ki meni, da se lahko situacija zaostri in nastanejo konflikti. Ko je večja gneča, promet usmerja policija, a ta ne more biti ves čas navzoča. Pri koncesionarju za vzdrževanje cest Kolektorju CPG pa odgovarjajo, da čakajo, kaj bo naročila direkcija za infrastrukturo. Težave z gnečo se pojavljajo tudi na mejnem prehodu v Vipolžah. Problem v Brdih ni nov, pojavi se vsakih nekaj let, ko se drastično poveča razkorak med cenami bencina pri nas in v Italiji. Zdaj je ta ogromen, okoli 70 centov na liter. Kritike pri večini ne letijo na Italijane, saj ti ne nazadnje v Brda prinašajo evre.

Mužič: Vsi vpleteni ukrepamo, interventno bomo širili cesto

A treba je ukrepati, se zavedajo tudi na občini, kjer so sklicali vse vpletene - od direkcije in Kolektorja CPG do policije in medobčinskega redarstva. Včeraj je Petrol že zagotovil varnostnike. Zavrnili so predloge, da bi postavili semaforje ali omejili promet na mejnem prehodu Neblo.

"To nikakor ne pride v poštev," pravi župan Franc Mužič in dodaja, da so se z direkcijo za infrastrukturo dogovorili o dveh rešitvah: "Pri črpalki bodo naredili pentljo na dvorišče Petrola, s tem bo odpravljen problem za 30 avtov. To se lahko naredi v dveh dneh. Zaradi izrednih razmer bodo interventno z makadamom razširili 150 metrov cestišča od krožišča pri Agrarii do Štalonov. Tako bodo lahko avti čakali v vrsti za bencin in bo promet vseeno tekel. Imamo soglasje direkcije, projektanti to že pripravljajo."

Meni, da širitev cestišča ne bi smela biti težava, ker gre za minimalen poseg, s katerim bi odpravili še težave z dostopom do Šlovrenca, Fojane, Kozarnega in Brdic. "Odgovorne z direkcije bom povabil, naj si pridejo ogledat stanje na terenu, da se čim prej naredi poseg. Če to ne bo dovolj, bomo iskali drugo rešitev. Treba je ukrepati čim prej, ker se bojim, da lahko to traja še kar nekaj časa," je prepričan Mužič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta