Izzivi v gradbeništvu: "Težko dobimo kvaliteten kader, v Sloveniji je bazen, kakršen je ..."

Ana Lah
04.11.2021 17:55
Investicije v gradbeništvu naraščajo, kadra primanjkuje, med epidemijo pa je bila prizadeta tudi industrija gradbenega materiala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poklici v gradbeništvu zdaj niso zanimivi za dijake in študente. Kadrov zato gradbeni industriji primanjkuje. 
Tit Košir

Gradbeništvo je pred velikimi izzivi in z namenom odpiranja razprave o priložnostih, izzivih in problemih, ki jih prinaša naslednji cikel investicij v državi, je Društvo za ceste severovzhodne Slovenije organiziralo strokovni posvet.

Povpraševanje po materialu

Na okrogli mizi je Jože P. Damjan z Ekonomsko-poslovne fakultete v Ljubljani opozoril, da se delež bruto domačega proizvoda povečuje, investicije v gradbeništvu se večajo, a lahko gre za kratkotrajno rast. Spomnil je na naraščanje investicij v letih 2004 in 2008. "Če se poveča inflacija in centralne banke dvignejo obrestne mere, se lahko hitro znajdemo v situaciji iz leta 2009," je opozoril.

"Gradbeništvo je zaradi specifičnosti tudi med pandemijo delovalo v normalnih pogojih, delovalo je na 80 do 85 odstotkih obratov. Hendikepirana pa je bila industrija gradbenega materiala, tako pri nas kot širše. Kitajska je kmalu v reševanju BDP-ja začela z infrastrukturnimi projekti, podobno tudi druge države, zgodili so se nekateri nepredvideni dogodki, kot je dolga zima v Severni Ameriki, in material je pošel. Danes se soočamo s povečanim povpraševanjem po materialu, upočasnila pa se je časovna dobava," je dejal Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Gradbeni projekti potekajo na več odsekih slovenskega železniškega omrežja.
Andrej Petelinšek

Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, je pojasnil, da je izgradnja drugega tira prevelik projekt, da bi ga izvedli sami, zato so se obrnili na izkušene partnerje iz tujine, kar ocenjuje kot dobrodošlo. V DARS-u pa se soočajo s težavami glede nihanja cen, sploh v dolgoročnih pogodbah, je dejal član uprave DARS-a Boštjan Rigler. "Sistemsko smo se začeli ukvarjati s tem, da bi prišli korak bližje izvajalcem. A dolgoročno se bo trg s cenami umiril," je povedal Rigler. Eden od projektov DARS-a je tudi hitra cesta Ormož-Markovci-Ptuj. Kot je dejal, se na to investicijo pripravljajo, čakajo pa še na dovoljenje zavoda za varstvo narave in pridobitev gradbenega dovoljenja.

Prenizke plače, premalo delavcev

Ob vlaganjih v gradbeni sektor se pojavlja problem primanjkovanja delovne sile, tako pri izvajalcih kot pri naročnikih, je izpostavila Ljiljana Herga, direktorica Direkcije RS za infrastrukturo. "Težko dobimo kvaliteten kader, v Sloveniji je bazen, kakršen je, južni bratje pa gredo raje delat v Nemčijo ali Avstrijo, kjer so plače višje," je povedala Herga. Po veliki krizi v letih 2013 in 2014 ni bilo denarja za vzdrževanje cest in nekaj let je trajalo, da smo se pobrali, v tem času pa se ni projektiralo. "Trenutno smo v vzponu, zadeve potekajo kot po tekočem traku. Imamo 300 javnih naročil v teku z ekipo, ki se ni okrepila," je povedala Herga.

Rok Cajzek iz družbe GIC Gradnje: "Če strnemo moči, bomo ustvarili pozitivni trend, kar lahko dosežemo tudi s pozitivnimi medijskimi objavami. Južni bratje radi pridejo k nam, saj se tukaj bolje počutijo, tako zaradi jezika kot kulture." Damjan je prepričan, da bi kadre morali privabiti z dvigom plač, s tem bi pa tudi narasla dodana vrednost. Tezi, da so plače prenizke, je prikimal tudi Rigler. Mugerli meni, da se bo z digitalizacijo privlačnost poklica povečala. Prepričan je, da v Kolektorju nimajo nizkih plač, saj so te višje od povprečja v Sloveniji, problem vidi v nestimulativni plačni zakonodaji. Damjan je ob tem dodal, da je treba urediti gradbeni trg in tako zagotoviti konkurenčnost domačim podjetjem. Herga je prepričana, da je ključno stabilno dolgoročno financiranje, ko bo to zagotovljeno, se bo vse uredilo sproti. Ko bo gradbeništvo stabilna panoga, bo zanimiva tudi za dijake in študente, ki se bodo odločili ostati v tem poklicu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta