Janez Janša za novega ministra za zdravje predlaga Janeza Poklukarja, ta se že poslavlja od UKC Ljubljana

M.R.
12.02.2021 16:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar je trenutno direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. 
Robert Balen

Predsednik vlade Janez Janša je za novega ministra za zdravje predlagal Janeza Poklukarja, sicer direktorja UKC Ljubljana. O tem je že obvestil predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

"Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev. Veselimo se okrepitve v ekipi," je zapisal Janša na Twitterju. 

V pismu Zorčiču je Janša zapisal, da je Poklukar uspešno vodil jeseniško bolnišnico med letoma 2014 in 2019 ter v tem času zaključil tudi njeno sanacijo. Od avgusta 2019, ko je prevzel vodenje ljubljanskega kliničnega centra, pa da so se pod njegovim vodstvom z dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike uspešno soočili z vsemi zahtevnimi pogoji ter zagotovili učinkovito zdravljenje in oskrbo bolnikov. 

"Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti," je še dodal Janša. 

Hkrati je predsednik vlade Poklukarja pohvalil, da so v 10 dneh v UKC Ljubljana zaključili obrnovo prostorov, ki so jih pred tem obnavljali 12 let in jih predali v uporabo. 

Podporo Poklukarju je izrazil tudi predsednik vladajoče SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. "Janez Poklukar je odlična izbira in uživa mojo polno podporo. Verjamem, da bo kot izkušen operativec znal hitro prevzeti vajeti v svoje roke in narediti red v zdravstvenem sistemu. To je sedaj izjemno pomembno in upam, da bo dobil široko podporo za spremembe, ki so nujne," je zapisal.

Poklukar se že poslavlja od sodelavcev v UKC Ljubljana

Ministrstvo za zdravje trenutno vodi Janša sam. Decembra je namreč po zamenjavi na vrhu stranke DeSUS odstopil tedanji minister Tomaž Gantar, saj se je vrh stranke odločil, da ne bo več sodelovala v koaliciji. O imenovanju Poklukarja bo glasoval državni zbor, še prej pa se bo moral predstaviti odboru za zdravstvo, kjer bo moral dobiti potrebno večino. 

A Poklukar se je danes na Twitterju že poslovil od svojih sodelavcev v UKC Ljubljana. "Spoštovane sodelavke in sodelavci, dragi člani ekipe. Obveščam vas, da sem danes sprejel vabilo predsednika vlade in soglašal s kandidaturo za imenovanje na mesto ministra za zdravje. Odločitev ni bila lahka predvsem zaradi vseh naših skupnih izkušenj v zadnjih dveh letih. Pa hkrati ni bila težka, zaradi vseh priložnosti za slovenski zdravstveni sistem in UKC Ljubljana, ki jih vidim v prihodnosti.  Hvala vam za predanost in strokovnost, ki ste jo vložili, in za ponos, ki ga bomo vedno nosili s seboj," je zapisal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta