Janković odgovarja Pirc Musar: Če tako menite, ustavite projekt C0 in prevzamite odgovornost za posledice

STA, M.R.
16.05.2023 15:02

Ljubljanski župan Zoran Janković je nad pristopom predsednice države Nataše Pirc Musar, ki ga je v pismu pozvala k prekinitvi gradnje kanala C0, ogorčen in razočaran, saj ima njena beseda veliko težo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanski župan Zoran Janković odgovarja na poziv predsednice Nataše Pirc Musar
Robert Balen

"Kot pravnica in vrhovna avtoriteta v državi bi morali razumeti, kaj pomeni spoštovanje zakonodaje in pravnomočno pridobljeni dokumenti. Če kljub temu menite, da delamo narobe, vas pozivam, da skladno s svojimi prisojnostmi projekt ustavite in prevzamete vso odgovornost za posledice," je Zoran Janković povzel besede, ki ji jih je zapisal v odgovoru predsednici Nataši Pirc Musar.

Med posledicami je omenil okoljevarstvene, in sicer zaščito podtalnice zaradi prepustnosti greznic, in finančne. Te bi se zgodile zaradi vračanje državnih in evropskih sredstev, ki so jih pridobili za projekt, ter kazni Sloveniji zaradi neizpolnjevanja evropske direktive o čiščenju komunalnih odpadnih voda.

Janković je njeno skrb za pitno vodo označil za populizem, saj bo po njegovem prepričanju prav ta projekt poskrbel za zaščito pitne vode. V zadnjih 16 letih so naredili 200 kilometrov nove kanalizacije in delež priklopov povečali z 68 na 92 odstotkov, z dokončanjem kanala C0 bi se ta povzpel na 98 odstotkov, zaprli so več kot 6000 greznic, je naštel.

Razočaran je, ker je Pirc Musar kot pravnica prisluhnila le argumentom nasprotnikov gradnje, ne pa stroke in postopkom, ki veljajo v pravni državi. Traso projekta je stroka po njegovih besedah zarisala pred 30 leti, za traso med Brodom in Črnučami imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje, "projekta zakonito nihče ne more zaustaviti", je dejal.

Težava pri projektu, ki teče od leta 2015, je nastopila ob prizadevanjih za dodaten varovalnih ukrep oz. dodatno zaščito s kineto, kar je po njegovih besedah nesmisel, saj lahko kanal zgradijo brez nje. Pridobivanje gradbenega dovoljenja je bilo razdeljeno na več prostorskih odsekov, v skladu s tem, kako hitro so pridobivali zemljišča.

V tem projektu manjka še gradbeno dovoljenje za 130 metrov pri hipodromu, kjer se je postopek razlastitve zaključil, tako da bodo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja oddali prihodnji teden, je napovedal.

Glede poziva SDS k ustanovitvi parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika, je povedal, da s tem nima nobenih težav. "To je pričakovano, če bom vabljen, bom šel," je povedal. Takšnih poskusov je bilo več, je dejal in dodal: "Vem, da jih motim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta