Janša čaka, da se v Desusu izjasnijo, Tonin: "Če bi verjeli v konstruktivno nezaupnico, ne bi vlagali interpelacij"

Žana Vertačnik
30.01.2021 06:00
Manjšinska vlada s formalno 41 poslanskimi glasovi se bo najverjetneje preštevala še na interpelacijah zoper šolsko ministrico Simono Kustec in ministra za kulturo Vaska Simonitija. Premier medtem razklane poslance Karla Erjavca poziva, naj se opredelijo o podpori vladi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če poslanska skupina Desus več večinsko ne podpira vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, razlaga premier Janez Janša. 
Robert Balen

Po nekaj dneh molka je predsednik vlade Janez Janša na včerajšnji tiskovni konferenci zanikal neuradne informacije, da bi preigravali možnost izmenjavanja začasnih zdravstvenih ministrov. Povedal je, da so ob odstopu Tomaža Gantarja razmišljali, da bi ministrstvo začasno prevzel obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin: "A smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da začasno to funkcijo prevzamem sam in predlagam novega ministra takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta Desusa o izstopu iz koalicije."

Dilema v Desusu: Erjavec ali minister

Osrednji razlog, da v državni zbor novega ministra za zdravje še ni predlagal, je po predsedniku vlade tako v neenotni poslanski skupini Desus. Kot smo poročali, četverica Karla Erjavca še vedno ni oblikovala soglasja v zvezi z (ne)podporo aktualni vladi, z vodstvom stranke pa se bo sestala in stališča soočila v torek. Dan za tem, ko je tudi sestanek koalicije, pa premier od poslancev in njihovega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška pričakuje, da se poslanci odločijo, ali bodo sodelovali z vlado ali pa bodo klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo: "Kajti to želimo rešiti z enim korakom. Če poslanska skupina Desus več večinsko ne podpira vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki." Spomnimo namreč, kmetijski minister Podgoršek z odstopom Gantarju ob odhodu Desusa iz koalicije ni sledil, pač pa kljub drugačnim pričakovanjem vodstva stranke na funkciji ostajal. Od torkove odločitve poslancev upokojencev bo torej odvisno, ali bo v državni zbor Janša poslal predlog enega ali dveh ministrskih kandidatov. Kot je za javno televizijo včeraj povedal Erjavec, se poslancem Desusa postavlja vprašanje, kaj ima prednost, "kandidatura zdravstvenega ministra ali kandidatura njihovega predsednika za mandatarja".

Še dve novi interpelaciji

​Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), medtem uresničujejo napovedi o vlaganju še več interpelacij. V Levici so napovedali interpelacijo zoper šolsko ministrico Simono Kustec, ki ji očitajo zlasti dolgotrajno zaprtje šol, v SD pa po besedah nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička pripravljajo "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi, to je interpelacija zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija. Očitajo mu, da s kulturniki ni vzpostavil dialoga, da je odločbe samozaposlenih vzel v svoje roke in da filmskemu področju s pogodbo zagotovljena sredstva niso bila izplačana.

"Če bi verjeli v konstruktivno nezaupnico, ne bi vlagali interpelacij. Ker z uspešno konstruktivno nezaupnico se praktično zamenja celotna vlada in vsi ministri," o namerah KUL dvomi predsednik NSi Tonin.

Poleg tega je združena leva sredina, v sestavi SD, SAB, LMŠ in Levica, včeraj vložila skupni predlog za spremembo poslovnika državnega zbora, da bi poslancem s koronavirusno okužbo, izolacijo ali karanteno omogočila tajno glasovanje na daljavo. S spremembo, za katero potrebujejo dvotretjinsko večino, si prizadevajo, da bi lahko kmalu vnovič vložili konstruktivno nezaupnico in tajno glasovanje izvedli na daljavo. Po predlogu bi to rešili z volilno komisijo treh poslancev, ki bi odsotne obiskala na domu ali drugem dogovorjenem mestu. Prvopodpisani pod predlog in vodja poslancev LMŠ Brane Golubović ni skoparil z ostrimi komentarji na račun prvega med poslanci Igorja Zorčiča. Povedal je, da bi v vsaki resni demokraciji "zasvetile vse lučke in se oglasili vsi alarmi", če bi se ugotovilo, da nekateri izmed poslancev pravice do glasovanja ne morejo uresničiti: "A se na žalost predsedniku DZ nobena lučka ni zasvetila. Predvsem se mu je morda zasvetila lučka cinizma in posploševanja." Predsednik DZ je povedal, da očitki ne zaslužijo pozornosti. Predloga opozicije vsebinsko še ni želel vrednotiti, ga pa veseli, da tudi stranke, ki so doslej nasprotovale spremembi poslovnika, ki omogoča oddaljeno glasovanje, to podpirajo. Kot je dejal, se nadeja, da bo postopek za spremembo poslovnika stekel kar najhitreje in bodo do glasovanja v DZ prišli čim hitreje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta