Janša dvignil roke nad reševanjem Pivčeve

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
11.08.2020 20:00

"Stranka mora sama odločati o svojem vodstvu in programu," je sporočil premier Janša. Medtem se poslanci sprašujejo, kaj se o tej zadevi sploh še lahko pogovarjajo. Njihov ultimat predsednici je podprl tudi Gantar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malo verjetno je, da se bo Aleksandra Pivec v petek sestala s poslanci, saj ti ne vidijo pravih razlogov za vnovično srečanje.
Robert Balen

Skupni sestanek poslancev z vodstvom Desusa in pomiritev razmer se dan po tem, ko je enotna poslanska skupina zahtevala odstop predsednice stranke Aleksandre Pivec, zdita (še) manj realna. Po začetnem zatišju se je oglasil drugi človek stranke, predsednik sveta Tomaž Gantar, in poslance v že znani maniri do Pivčeve ne preveč naklonjenega odnosa podprl. "Poziv poslancev Desusa ocenjujem kot pravo odločitev. Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in s tem škodujemo ugledu stranke Desus in tudi politike kot take," je zapisal Gantar in nadaljeval, da bi bilo prav, da predsednica osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej sprejela odločitev o odstopu.

Poslanci se ne želijo spet sestati

Ta petek se želi predsednica vnovič, tokrat skupaj z vodstvom, sestati s poslanci, a slednji temu niso naklonjeni, čeprav nam je uradni govorec stranke Janez Ujčič dejal, da povratnih informacij o (ne)udeležbi poslancev včeraj še niso imeli. Zagotovo zaradi dopusta na sestanku ne bo vodje poslancev Franca Jurše, ki je na vprašanje, ali so razlogi res le tehnične narave, odvrnil: "Vprašanje je tudi, kaj se sploh še lahko pogovarjamo o tej zadevi." A težavo bodo v stranki morali razrešiti samostojno, preko članstva in izvoljenih organov, je prepričan predsednik vlade Janez Janša. "Če je res samostojna, na podlagi dejstev in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij. V Sloveniji to loči demokratično suvereno stranko od satelita," je tvitnil po tem, ko v kabinetu niso želeli komentirati, kdaj se namerava premier sestati s predsednico Desusa, ki je srečanje z njim v ponedeljek napovedala. Se je pa z Janšo pogovoril Jurša, nam je povedal vodja poslancev: "Bil je informativni razgovor na ustreznem nivoju, vsaj po moji presoji." Podrobnosti ni želel razkriti, je pa povedal, da se nista dotaknila vloge Pivčeve kot ministrice ali vpliva burnega dogajanja znotraj stranke na koalicijo v prihodnje.

Več kot (le) interne zadeve Desusa

In medtem ko so pred koalicijsko zasedbo NSi, SMC, SDS in Desus zajetni izzivi, jeseni jih namreč čaka rebalans proračuna, zakon o demografskem skladu, ustanovitev urada za demografijo, volilna zakonodaja in še kaj, je ta ob težavah partnerice v večini zadržana. "To je interna zadeva stranke Desus in jo težko komentiram. Poslanskim kolegom v Desusu pa želim vse dobro in da bi se razmere v stranki čim prej razčistile ter umirile, saj brez zaupanja v politiki ni mogoče delati," je povedal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. A jasno je, da ne gre le za vprašanje znotrajstrankarskih težav, saj bo Janša še naprej potreboval glasove Desusa, čeprav bi te lahko vselej zagotavljali poslanca narodnih skupnosti in Zmago Jelinčič. Ta je včeraj Pivčevo tudi edini v opoziciji (o)branil in dogajanje ocenil kot "totalen nesmisel". "Konec koncev za nekaj sto evrov jo pribijajo na križ," je dejal Jelinčič. V SD in SAB dogajanja niso komentirali, v LMŠ in Levici pa že alarmirali z možnostjo interpelacije, če Pivčeva ne bo odstopila z mesta kmetijske ministrice.

Na terenu presenečeni, a olajšani

"Seja sveta stranke bo sklicana v roku, kot je to predlagala poslanska skupina," je sicer tvitnil Gantar, kar pomeni, da se bo svet stranke, ki bo glasoval o zaupnici predsednici, sestal do 25. avgusta. Ne gre pa ob tem, ko so na potezi zlasti osrednji politični akterji, spregledati še odziva članstva na terenu, ki je bilo po naših informacijah nad potezo poslancev nekoliko presenečeno, po napetostih pa tudi olajšano. "Verjetno se je moralo zgoditi še nekaj dodatnega, da so poslanci sprejeli takšno odločitev," nam je dejala ena od sogovornic.
"Zdaj govoriti o tem, kaj je dobro za stranko, prej pa nismo bili slišani, je malce sprevrženo," nam je sicer navrgel vir, ki ni želel biti imenovan, in nas ob tem opozoril na sklep izvršnega odbora v juliju, ki da določa sankcioniranje članov stranke, ki bi delovali proti interesom stranke. Kaj točno to pomeni, iz Desusa pojasnjujejo, da je bil "sprejet sklep, da Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe na podlagi pobude vodstva stranke Desus preuči posamezna delovanja članov stranke v zadnjih tednih". Ugotovitve in sklepe pa bo komisija sporočila izvršnemu odboru ter predlagala "ustrezne ukrepe", so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta