Janša dvomi, da kdo v položaju, ko je treba "garati noč in dan", želi prevzeti vladanje. O ukrepih pa: Nekateri bodo veljali tudi za božič

STA, A.L.
17.11.2020 19:31
Premier Janez Janša je za Planet TV dejal, da nima nobenih težav s tem, če kdo, ki ima večino, vloži konstruktivno nezaupnico v DZ in sestavi novo vlado. A dvomi, da kdo v položaju, ko je treba "garati noč in dan", želi prevzeti vladanje. Napovedal je, da bodo nekateri protikoronski ukrepi veljali tudi za božič, a upa, da ne tako strogi, kot sedaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na vprašanje, v kakšnih odnosih je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ali meni, da je v epidemiji covida-19 storil dovolj, je Janša odgovoril s prispodobo, da je to tako, kot bi šefa avtomobilistične ekipe sredi tekme, med pavzo vprašal, če je zadovoljen z vozniki, pri čemer pa zanemarimo dejstvo, da eni vozijo mercedese in ferrarije, drugi pa škode in golfe.

Tamino Petelinšek/sta

Kot je dejal, vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki ga imajo na voljo, dela to, kar lahko. Niso pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar vidijo, da bi morali narediti. "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250," je ponazoril in dodal, da se vsi ministri zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali.

Po njegovih besedah je odnos s celotno ministrsko ekipo zelo deloven, "praktično delamo dneve in noči", njihova komunikacija pa da je konstruktivna in intenzivna. "Mislim, da ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala," je dejal.

Janša se je odzval tudi na informacije, da naj bi imela Koalicija ustavnega loka (KUL) že zagotovljenih 46 poslanskih glasov. Opozoril je, da KUL sestavljajo iste stranke, ki so že imele manjšinsko vlado, a so jo same porušile.

Glede domnevnega kupovanja glasov poslancev SMC je dejal, da se "piše vse mogoče" in da se je v slovenski politiki doslej že marsikaj dogajalo, a verjame, "da v tej situaciji, ko je treba garati noč in dan, nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje". S spremembo na vrhu DeSUS pa se premier, kot je dejal, ne obremenjuje.

Problem vidi v tem, "da se meša ukrepe za ustavitev epidemije in kritiko vlade". Kot je dejal, se "nekaj odstotkov prebivalcev dela, kot da so gospodarji med življenjem in smrtjo". "To je zavržno," je poudaril.

Ponovno je pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. "Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo," je dejal.

Nekateri protikoronski ukrepi bodo gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

Še naprej namerava vlada napore usmeriti v ohranjanje delovnih mest

Domove starejših bi bilo mogoče obvarovati pred okužbami koronavirusa le, če bi zaposleni ostali nenehno v domu, a bi s tem ustvarili koncentracijska taborišča, je dejal predsednik vlade. Izpostavil je, da izbruhe domovi omejijo.

Glede sedmega protikoronskega zakonskega paketa je dejal, da bo namenjen tistim, ki so doslej izpadli iz ukrepov pomoči, denimo šport, hotelirstvo in trgovina. Ponovili pa bodo nekatere ukrepe za ranljive skupine, zlasti za upokojence z nizkimi pokojninami. Še naprej namerava vlada napore usmeriti v ohranjanje delovnih mest, v prvem valu so jih ohranili okoli 150.000, pravi.

Na vprašanje o uspešnosti poroštvene likvidnostne sheme je ocenil, da je podjetja v večji meri niso koristila, ker je niso potrebovala. Likvidnost je namreč visoka.

Komentiral je tudi madžarsko in poljsko blokado bistvenih delov svežnja za spoprijem EU s pandemijo. "Kar se zdaj dogaja s to telovadbo, ki se neposrečeno imenuje vladavina prava, razbija Evropsko unijo," je posvaril.

Z veseljem bo čestital tistemu, ki bo formalno potrjen za naslednjega predsednika ZDA. "Ne skrbi me, da so nekateri čestitali, drugi niso, to ne bo v ničemer vplivalo na odnose med Slovenijo in ZDA, dokler bo naša vlada," je zatrdil in dodal: "Sem zelo vesel proameriškega izbruha v delu slovenske levice, ki je prej v ZDA videla malodane fašistično tvorbo."

Glede cepljenja proti covidu-19 pa je pozval k zaupanju medicinski stroki.

Gantar: Ni nujno, da bodo vsi ukrepi trajali še 30 dni

Kljub temu, da je vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni, pa to po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja ne pomeni, da bodo na to vezani vsi ukrepi. Tudi epidemijo lahko prekličejo kadarkoli. Gantar računa, da bodo v 14 dneh razmere še izboljšali in tako ustvarili pogoje za zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.

"Običajno je epidemija podaljšana za en mesec, a jo lahko prekličemo od danes na jutri," je v današnji izjavi novinarjem spomnil Gantar. Po njegovih besedah ni namen podaljšanja razglasitve epidemije to, da bi s tem ustvarili podlago za daljšo veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zavedajo pa se, da bo veliko ukrepov še vedno potrebnih tudi ob začetku sproščanja nekaterih dejavnosti, je dodal.

Nebojša Tejic/sta

Gantar je komentiral tudi epidemiološke razmere. Trenutno se po njegovih navedbah zagotavlja nujno potrebno oskrbo in so hospitalizirani vsi, ki hospitalizacijo potrebujejo. Dnevno število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice je še vedno nekoliko večje kot število odpustov, se pa že nekaj dni številke gibljejo okoli 1200, vključno z intenzivno terapijo, je povedal minister.

To po njegovih ocenah pomeni, da se poznajo ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra. A ne v zadostni meri, da bi to krivuljo prevesilo in bi imeli več odpustov kot sprejemov, je poudaril Gantar, ki pa verjame, da bodo z zadnjimi ukrepi to dosegli in se bodo razmere izboljšale v večji meri. To je potrebno za postopno in varno sproščanje ukrepov, je poudaril.

Rezultati novih ukrepov bi lahko bili po ministrovih ocenah delno vidni že po desetih dneh. Med drugim so se v ponedeljek za 14 dni zaprle vse nenujne dejavnosti, ustavil se je tudi javni potniški promet.

Število okuženih na 100.000 prebivalcev se je približalo 900

Je pa po ministrovih navedbah dejstvo, da se nekatere druge številke v epidemiji umirjajo. Število okuženih na 100.000 prebivalcev se je približalo 900, pri čemer nas začenjajo sosednje države prehitevati. Slovenija je bila namreč med prvimi, ki nas je doletel močan prvi val epidemije, je spomnil Gantar.

Komentiral je tudi zadnje informacije glede cepiva proti covidu-19. Ministrstvo oz. strokovna skupina se bo po njegovih navedbah predvidoma ta teden sestala s predstavniki Pfizerja. Predvideva, da bodo govorili o samem postopku, registraciji cepiva, možnostih oz. časovnih okvirjih glede dobave, ki bo po njegovih ocenah v začetku gotovo manjša kot so realne potrebe. Govorili bodo predvidoma tudi o načinu ravnanja s cepivom oz. o shranjevanju in transportu pred cepljenjem.

AP

Gantar je sicer minuli četrtek dejal, da imajo "prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva" in bi lahko tako cepljenje začeli v drugi polovici istega meseca. Danes je pojasnil, da je to ocenil na osnovi prvih podatkov, tudi podatkov nekaterih drugih držav v Evropi, zelo verjetno pa je bila to optimistična napoved. Dodal je, da to ni odvisno od Slovenije ali ministrstva, vsi pa si želimo cepivo dobiti čim prej.

Cepivo proti covidu-19 bo po ministrovih navedbah predvidoma brezplačno, za kar so tudi rezervirana proračunska sredstva. V prihodnjem letu je temu namenjenih 16 milijonov, v letu 2022 pa 26,5 milijona evrov. Slovenija je sicer že nekaj vplačala kot del vložka, ki ga je EU dala proizvajalcem za razvoj teh cepiv, je še pojasnil Gantar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta