Janša in Tonin z novim pristopom: Cepljeni naj "imajo čim bolj normalno življenje". Kaj sta sporočila Kurz in Macron?

DR
14.07.2021 20:15
Premier v pozivu k cepljenju o odgovornosti posameznika, "stroka, vlada in EU ne morejo narediti nič več". NSi ni za nova zapiranja javnega življenja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je dal vedeti, da novih omejitev in zaostrovanj zaradi rasti števila okužb s koronavirusom ne bo več.
Robert Balen

"Zdaj je na vas! Nevarnost covida-19 je še vedno tu, a odgovornost za vaše zdravje in zdravje vaših bližnjih je povsem v vaših rokah. Ne stroka, ne EU, ne vlade ne morejo narediti nič več. Cepimo se! Ne potrebujemo novih omejitev, le odgovornost in solidarnost," je na twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. V podobnem času se je v zvezi s cepljenjem oglasil tudi obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin in sporočil, da njegova stranka ni naklonjena novim zapiranjem javnega življenja in omejevanju gospodarstva, energijo pa je treba usmeriti v promocijo cepljenja, zagon gospodarstva in turizma ter v krepitev javnega zdravstvenega sistema: "Ker je cepiva dovolj, se z odgovornimi odločitvami vsakogar izmed nas lahko vrnemo v normalnost." 

Matej Tonin
Tadej Regent

V NSi zato po njegovih besedah menijo, da je treba vsem, ki so se že cepili, omogočiti čim bolj normalno življenje. Ostale pa spodbuditi, da to storijo čim prej.

Sebastian Kurz
Leonhard Foeger

 Podobni so bili ta teden tudi poudarki avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki se kljub vnovičnemu naraščanju števila okužb z novim koronavirusom namesto nadzora države zdaj zanaša na odgovornost vsakega posameznika. Kriza je po njegovem na prelomni točki, saj se iz akutnega izziva za celotno družbo spreminja v zdravstveni problem posameznika. Spomnimo še: v ponedeljek je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bodo za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19, zaostrili omejitve, nakar se je na cepljenje prijavilo več kot 900.000 Francozov. Med njimi je 65 odstotkov mlajših od 35 let.

Predsednik republike Borut Pahor, regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge in minister za zdravje Janez Poklukar so poudarili pomembnost cepljenja, predvsem zaradi ponovnega porasta okužb z novim koronavirusom. V luči tega so opozorili na hitro širjenje delta različice novega koronavirusa. Lani smo z ukrepi zamujali, letos ne smemo več, je še dejal Pahor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta