Janša po umiku Erjavčeve kandidature: Cilj "kaviar levice" nikoli ni bil nova vlada. Erjavec: Ura resnice bo prišla slej kot prej

Ž.V., VČ
19.01.2021 09:21
Danes bi moral biti kolegij predsednika državnega zbora, na katerem bi se dogovorili o časovnem terminu za izredno sejo o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše in kandidaturi Karla Erjavca za mandatarja. Vendar je Erjavec pred tem umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. A samo začasno, pravi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec se je odločil za umik soglasja h kandidaturi do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Kaj to pomeni? Popoldne je v državnem zboru povedal, da bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bodo "prešteti" oziroma ko bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje tudi poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti.

V jutranjih urah je sicer Erjavec zasedal s predsedniki levosredinskih opozicijskih strank, ki naj bi neuradno bolj težile k temu, da se glasovanje o konstruktivni nezaupnici izpelje, državni zbor pa v skladu z novimi okoliščinami glasovanje omogoči vsem poslancem. Spomnimo namreč, zaradi okužb z novim koronavirusom se nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti za sredo predvidene izredne seje državnega zbora. Ker poslovnik državnega zbora tajnega glasovanja na daljavo ne predvideva, bi tako v KUL težje računali na uspeh konstruktivne nezaupnice, uspeh katere je zagotovljen šele z najmanj 46 poslanskimi glasovi podpore.

Namesto odpovedanega kolegija predsednika državnega zbora so se danes sestale vodje poslanskih skupin, kjer so se dogovorili, da stranke do četrtka oblikujejo predloge, kako bi lahko spremenili poslovnik državnega zbora, da bi bilo vsem poslancem omogočeno tajno glasovanje na daljavo. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je povedala, da vztajajo, da se najde način s spremembo ali tolmačenjem poslovnika, da lahko glasujejo vsi poslanci, tudi bolni. "Stranke se razlikujemo po tem, ali menimo, da je treba takšno rešitev najti ali ne. V SAB menimo, da mora imeti vsak poslanec pravico glasovati, da je to njegova osnovna pravica, za katero mora imeti možnost, da jo uveljavi. Nihče med nami si ni mislil, da bo epidemija trajala tako dolgo in zdaj, ko vemo, da je v bodoče možno, da se take stvari ponavljajo, je treba najti rešitev, da se vsem poslancem, ki to želijo, zagotovi možnost glasovanja," je povedala. Kot eno izmed možnosti je omenila mobilno volilno komisijo. 

"Glede na to, da tri mesece niso znali prešteti glasov, to za nas ni nobeno presenečenje. Tudi glede na to, da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju," pa je pripomnil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Predsednik SDS in premier Janez Janša je sicer tvitnil, da enoten cilj "kaviar levice, LMŠ, SD in Levice, nikoli ni bil nova vlada v teh kriznih razmerah, temveč zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu: 'Kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za #KUL'. Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve".

Se je pa ob mandatarsko izbiro KUL na twitterju obregnil predsednik SMC Zdravko Počivalšek, čigar poslance združena opozicija vabi k skupnemu poskusu zamenjave Janševe vlade. "Nam očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v državni zbor ni bil izvoljen. Resna opozicija bi za mandatarja kandidirala liderja svoje največje stranke. Mogoče se Marjan Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško.Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil," je zapisal šef SMC. Poslanka SMC Monika Gregorčič pa je tvitnila, da so v KUL "še pred končnim dejanjem ugotovili, da nimajo potrebnih glasov in dokončno odstopili od te tekme. Popoln fiasko. Epidemija gor ali dol".

Vodja poslancev Janja Sluga je medtem v državnem zboru povedala, da se strinja, da zagata z nezmožnostjo tajnega glasovanja obstaja. Ocenila je, da lahko spremembe z dovoljšnjim konsenzom izpeljejo relativno hitro, v tednu ali dveh. "Treba je imeti v uvidu, da se te rešitve išče v luči uveljavljanja demokracije, ne pa v luči njenega zatiranja. Pravico do glasovanja ima vsak poslanec, ki ima to željo in mu je treba to glasovanje omogočiti," je povedala Sluga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta