Janša pokomentiral tudi globo, ki sta jo dostavljavcu hrane izrekla policista: "Moj najmlajši sin hodi v drugi razred in to razume"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.11.2020 12:41

Premier je v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prvak opozicijske LMŠ Marjan Šarec je v vprašanju predsedniku vladajoče SDS in premierju Janezu Janši problematiziral vladno (ne)ukrepanje v boju proti epidemiji koronavirusa. V navezavi z ameriškimi volitvami in tviti predsednika vlade, s katerimi je ta odkrito favoriziral poraženega Donalda Trumpa, pa ga je vprašal, kako "svojim privržencem" in slovenskemu narodu razlaga podporo Trumpu, ki pa virus zanika.

Robert Balen

Janša je med drugim odvrnil, da ohranja sposobnost razmišljanja z lastno glavo. "Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika. Slovenija goji dobre strateške partnerske odnose z ZDA, ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in bo tako tudi v prihodnje," je premier odvrnil. Nato pa še: "Z volitvami je tako, da so končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali pa ko se rezultati uradno razglasijo. Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odločili, da bodo sledili medijskemu valu, jaz sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo bo imel prav, ampak to zagotovo na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo." Dodal je, da bi jih morda lahko celo izboljšalo, poleg tega pa premier upa tudi, da bodo vsi, ki so doslej "korakom k vzpostavitvi dobrih, delovnih in operativnih odnosov z ZDA v zadnje pol leta očitno nasprotovali" zdaj enotno podprli med drugim prizadevanja v izpolnjevanju zavez do zveze NATO. "Na nek način sem izjemno vesel tega proameriškega vala v zadnjem času, skoraj si ne morem predstavljati, da lahko en tvit povzroči takšno pozitivno spremembo v smer prijateljstva z ZDA in jaz upam, da bo to trajalo," je povedal Janša.

V navezavi s Šarčevimi predpostavkami o vladnem (ne)ukrepanju zoper virus je premier povedal, da bi tudi on lahko postavil veliko vprašanj, bo pa le eno, in sicer, "če ste tako pametni, če toliko veste, kaj bi bilo treba narediti v času epidemije, zakaj ste vrgli puško v koruzo v času", ko je bilo jasno, da epidemija prihaja v Slovenijo. 

Šarec ga je vnovič pozval k odgovoru na vprašanje, kako lahko podpira tovrstno politiko, ki zanika obstoj virusa, premier pa je povedal: "Ne delam si iluzij, da lahko vplivam na ravnanje ameriškega predsednika, glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje v času, ko ste vi zanikali virus, ko ste skupaj z Nino Pirnat govorili, da gre za malo hujšo gripo in je treba zgolj kašljati v rokav in da ni nobenega problema. In ko smo vas morali iz opozicije prisiliti v to, da ste razglasili epidemijo, vi pa ste takrat grozili vašemu ministru za zdravje in ga, bom rekel po neposrednih virih, celo fizično napadli, ko je sprejemal nekatere ukrepe, da bi se epidemija pravočasno zajezila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta