Janša povabil predstavnike EU, zdaj zanje nima časa: Če sodelovanja ni, je problem

14.10.2021 17:39
Ker Slovenija predseduje Svetu EU, je še bolj pomembno, da bi vlada evropske institucije obravnavala kot partnerje, pravi član misije Evropskega parlamenta Cyrus Engerer.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velik del misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev v Ljubljani Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Sara Erjavec Tekavec/STA

Člani misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev pod vodstvom Sophie in 't Veld so danes, na polovici tridnevnega obiska v Sloveniji, imeli na dnevnem redu pogovor z novinarji, sestali so se z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, na programu so imeli srečanje z vodjo protikorupcijske komisije Robertom Šumijem. Srečanje s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo je bilo odpovedano, prav tako srečanje z delegacijo ministrstva za kulturo pod vodstvom državne sekretarke Ignacije Fridl-Jarc.

Brez vladnih odgovorov na vprašanja

Na ministrstvu za kulturo so po poročanju STA pojasnili, da so želeli pogovor posneti "za interne potrebe", predvsem "za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva", a so v sedemčlanski delegaciji Evropskega parlamenta, v kateri je tudi Slovenka Romana Tomc iz Evropske ljudske stranke, to zavrnili. To odločitev skupine so na ministrstvu ocenili za nerazumno in nato odpovedali napovedano srečanje. Pogovori delegacij Evropskega parlamenta sicer potekajo za zaprtimi vrati in so zaupne narave, zato snemanje ni predvideno.

Cyrus Engerer: "To, da vlade nekaterih držav ne spoštujejo evropskih institucij, je nespoštovanje vladavine prava tudi v evropskem okviru." Foto: EU
EU

Da so prišli v Slovenijo z namenom, da se na licu mesta prepričajo, kakšne so razmere na področju spoštovanja vladavine prava in medijske svobode, pri tem pa so se odzvali tudi na povabilo premierja Janeza Janše, je v pogovoru za Večer dejal član misije Cyrus Engerer, ki je evropski poslanec politične skupine socialistov in demokratov (S&D). Da se Janša z njimi zdaj, ko so prišli, ne namerava sestati, je po Engererjevih besedah škoda. "Poslance Evropskega parlamenta izvolijo državljani, zato predstavljamo vse državljane EU in imamo pravico in dolžnost, da sodelujemo z vladami vseh držav članic, da bi se na licu mesta prepričali, kakšne so razmere," pojasnjuje Cyrus Engerer, ki še vedno upa, da bodo predstavniki vlade danes vendarle našli čas za sestanek.

Ker Slovenija predseduje Svetu EU, je še bolj pomembno, da bi vlada evropske institucije obravnavala kot partnerje, s katerimi lahko sodeluje z namenom, da bi dosegli boljšo EU. Ob tem je Engerer spomnil, da so vprašanja predstavnikom vlade poslali tudi iz Bruslja. Ostala so neodgovorjena.

Sodelovanje prinaša rezultate

Cyrus Engerer članom vlade sporoča, da aktivno sodelovanje med vlado države članice in Evropskim parlamentom privede do boljšega razumevanja razmer. Zato je to pot, ki bi jo morale ubrati vse države članice za krepitev vladavine prava in demokracije. "Stalen dialog z evropskimi institucijami bi pripomogel k skupnemu napredku. V tem dialogu mi lahko predstavimo naše ideje, vladi in institucijam ponudimo našo pomoč. Če tega sodelovanja ni, je problem," pravi Engerer.

Sam prihaja z Malte, kjer so leta 2017 ubili novinarko Daphne Caruana Galizia. Malteška vlada je sodelovala z evropskimi institucijami in tako dosegla tako velik napredek na področju spoštovanja vladavine prava in zaščite novinarjev, da jo je v govoru o stanju v Uniji izpostavila celo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, pravi Engerer. To je po njegovih besedah dokaz, da sodelovanje z institucijami prinaša rezultate.

Cyrus Engerer je na podlagi slišanega na pogovorih z novinarji kot zelo problematično izpostavil, da več politikov prek twitterja napada novinarje, jih zasmehuje, zmerja s prostitutkami ... "To je zelo nevarno početje, ker vodi do sovraštva do novinarjev, zlasti novinark. S tem je treba takoj prenehati," poziva Engerer.

V ospredju zanimanja delegacije je tudi vprašanje neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pri čemer so se pogovorili z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva slovenskih javnih tožilcev Mirjam Kline, popoldne so imeli na programu še sestanek z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu Zlatkom Ratejem.

Misija bo obisk v Sloveniji nadaljevala še danes. Sestali se bodo z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, petimi poslanci državnega zbora in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta