Janša pri imenovanju Matoza kršil protikorupcijski zakon. V odzivu je omenil Goloba in Vesela

STA, M.R.
04.04.2022 10:37

Predsednik vlade Janez Janša se je na lanski julijski seji vlade znašel v nasprotju interesov. Ravnal je v nasprotju s 37. členom zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je sporočila komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Matoz in Janez Janša na sodišču
Tit Košir

Postopek je KPK začela na lastno pobudo, saj je v prehodnem preizkusu prijave, ki jo je prejela že maja 2021 v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), zaznala sum kršitve nasprotja interesov. 

Na podlagi pridobljene dokumentacije je ugotovila, da je Janez Janša na seji 22. julija 2021 glasoval za sklep, s katerim sta bila za neizvršna direktorja upravnega odbora DUTB imenovana Franci Matoz in Gregor Planteu

Matoz, ki je sicer Janšev pravni zagovornik, hkrati pa zastopa tudi stranko SDS, je s tem pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist, ugotavlja KPK, ki dodaja, da se je Janša tako znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov. 

Janša bi se moral iz glasovanja izločiti

"Glasovanje za osebo, s katero ima uradna oseba poslovni stik, sodi med najbolj tipične okoliščine nasprotja interesov in takšno ravnanje povzroča najmanj dvom v objektivnost in nepristranskost celotnega postopka. Obravnavana oseba bi se morala v konkretnem primeru izločiti iz odločanja in o okoliščinah nasprotja interesov pisno obvestiti člane kolektivnega organa (vlade). Ker tega ni storila, v konkretnem primeru niso bili zagotovljeni niti najmanjši standardi nepristranskosti in objektivnosti odločanja v okviru opravljanja javnih nalog," so zapisali v KPK. Sporočili so tudi, da so te ugotovitve pravnomočne, saj "obravnavana oseba zoper njih ni sprožila upravnega spora".

Ker gre za predvolilni čas, je komisija v sporočilu za javnost še zapisala, da že vnaprej zavrača vse morebitne neutemeljene in neupravičene očitke o tem, da je objava ugotovitev povezana s predvolilnim časom.

Komisija tudi poudarja, da je izogibanje nasprotju interesov zelo pomemben institut, ki predstavlja enega "ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah in pri razpolaganju z javnimi sredstvi".

"Uspešno omejevanje nasprotja interesov je predpogoj za uspešno preprečevanje korupcije. In dokler bomo kot družba nekritični do prepletanja javnega interesa in zasebnega interesa posameznikov pri opravljanju njihovih javnih nalog, pri preprečevanju korupcije ne bomo uspešni," so opozorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta