Janša se spet ukvarja s Toninom. Ker je ta "v hecu" povabil Logarja, Evo Irgl in Kaloha v Novo Slovenijo?

D.R.
01.04.2024 16:33

Predsednik NSi ima glede rezultata NSi na evropskih volitvah "dober občutek", morebiten neuspeh pa bi pomenil "določene politične konsekvence"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janša in Tonin, ko sta bila še zaveznika
Robert Balen

Z Matejem Toninom se ne splača veliko ukvarjati, je na velikonočni ponedeljek na omrežju X zapisal prvak SDS Janez Janša. A si je zanj vseeno vzel malo časa in analiziral naprej, češ, predsednik NSi je v izgubljenem položaju in se poslavlja v vsakem primeru. "Če ne bo izvoljen v evropski parlament, bo zamenjan jeseni. Če pa gre v Bruselj, ga bo šef Robi (Robert Ilc, generalni sekretar NSi, op.p.) z Jernejem Vrtovcem zamenjal najkasneje pred volitvami v DZ," piše Janša. 

Odnosi med SDS in NSi, še prejšnji mandat koalicijskimi partnerji, niso dobri od zadnjih parlamentarnih volitev, sploh odkar je vodstvo NSi s Toninom na čelu sklenilo, da z Janšo, če bo še kdaj mandatar za sestavo vlade, ne bodo več sodelovali. Tonin je v intervjuju za N1 tudi povabil tri neposlušne poslance SDS, da prestopijo v vrste NSi oziroma se pridružijo poslanski skupini krščanskih demokratov. A je dodal, da je to dejal "v hecu", ker "razume, da delajo stranko", in ve, da se to verjetno ne bo zgodilo. So pa naša vrata odprta, je dodal Tonin. Kot je znano, gre za Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha. Prva dva sta motorja društva Platforma sodelovanja, za katerega Janša meni, da bo čez čas postalo nova stranka. Noben od omenjenih treh pa ni podpisal izjave o zvestobi SDS do konca mandata. Poslanska skupina SDS je že 8. marca državni zbor obvestila o menjavah treh svojih članov v delovnih telesih DZ.

Robert Balen

Tonin vidi tudi možnosti za bodočo koalicijo med NSi in Logarjevo morebitno stranko. Pred časom je sicer nekdadnji obrambni minister bivšega zunanjega ministra vabil k sodelovanju na evropskih volitvah, a se Logar za to ni odločil in ga v aktualni politični tekmi ne bo. To obžalujem, je ponovil Tonin, potrebujemo prenovljeno desno sredino, ker "si še enega mandata Goloba ali kogarkoli iz leve sredine ne moremo privoščiti. Če bi se mi, Logar in SLS za evropske volitve povezali v skupno listo, bi bili resni igralci za zmago na evropskih volitvah. To bi bil resno sporočilo celotnemu političnemu prostoru, da zmaga na desni sredini ni rezervirana le za eno stranko ali enega človeka."

Predsednik NSi Tonin je za N1 dejal, da ima glede rezultata stranke na evropskih volitvah - sam bo nosilec liste NSi, v evropskem parlamentu se vidi zaradi tem, ki bodo v naslednjem mandatu v ospredju - "dober občutek", ker imajo "dobro ekipo." Če bo izvoljen v evropskih parlament, bo jeseni spet kandidiral za predsednika NSi. V primeru "moje neizvolitve bodo potrebne določene politične konsekvence," je dejal v pogovoru z Miho Orešnikom, opozoril pa je, da ne bo "nobene histerije", ker imajo kongres v vsakem primeru oktobra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta